to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:49 | 02.05.2019

Διεθνή

Λιβύη: Τουλάχιστον 376 νεκροί στις μάχες στην Τρίπολη από τις αρχές Απριλίου

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη.


  Τουλάχιστον 376 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.822 τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα στις εχθροπραξίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες Τετάρτη.  Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη.

  Την 4η Απριλίου, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται, να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του Φάγεζ Σάρατζ. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από το εναλλακτικό κοινοβούλιο και την παράλληλη κυβέρνηση της Κυρηναϊκής. Τουλάχιστον 42.000 κάτοικοι της Τρίπολης έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ξέσπασαν οι μάχες.

   Η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ήγειρε φόβους για σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές λιβυκού αργού, αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για την επανεμφάνιση τζιχαντιστών που ίσως προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, ενώ μοιάζει να ενταφίασε τις ελπίδες του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία για να τερματιστεί η χαοτική κατάσταση που βασιλεύει στη Λιβύη από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

   Ο Χάφταρ διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη από το 2014 και οι δυνάμεις του επεκτάθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους μήνες, πριν ο στρατάρχης διατάξει να προελάσουν στην Τρίπολη.

   «Μπορεί να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του πολέμου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες. «Η απελευθέρωση της Λιβύης από τους τρομοκράτες θα σημάνει πως η περιοχή του αραβικού Μάγρεμπ θα απαλλαγεί από την τρομοκρατία», επέμεινε. Κατ' αυτόν, ο ΛΕΣ πολεμά εναντίον «προδοτών, των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) και της Αλ Κάιντα» στην Τρίπολη.

   Παρά τις δηλώσεις του Μισμάρι, παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ και απώθησαν τις δυνάμεις του, σε κάποια μέτωπα ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)