to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 09.06.2013

Διεθνή

Λιβύη: Τουλάχιστον 28 νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την πολιτοφυλακή

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη Βεγγάζη ανάμεσα σε μια ταξιαρχία πολιτοφυλάκων, πρώην ανταρτών, και σε διαδηλωτές ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μια ιατρική πηγή.


«Έχουμε μέχρι τώρα εντοπίσει 28 νεκρούς και περίπου 60 τραυματίες», δήλωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο Αλ –Γιάλα της Βεγγάζης και ενώ νωρίτερα από το ίδιο νοσοκομείο είχε αναφερθεί ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 11 και των τραυματιών τουλάχιστον 30.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο της ταξιαρχίας «Ασπίδα της Λιβύης» απαιτώντας τη διάλυση των πολιτοφυλακών, που δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

«Μία ομάδα διαδηλωτών άρχισε να διαμαρτύρεται για την παρουσία των πολιτοφυλάκων. Ζητούσαν τη διάλυση των ομάδων ώστε να ξαναφτιαχτεί ο στρατός», δήλωσε ένας κάτοικος της Βεγγάζης ο οποίος ζήτησει να μην κατονομαστεί. «Καθώς έφευγα, είδα διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την άλλη πλευρά να ανταποδίδει τα πυρά» συμπλήρωσε.

Η Ταξιαρχία των πολιτοφυλάκων «Ασπίδα της Λιβύης», που αποτελείται από πρώην αντάρτες που πολέμησαν το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, βρίσκεται επισήμως κάτω από τις διαταγές του λιβυκού υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι αρχές της Λιβύης, που αγωνίζονται για να σχηματίσουν επαγγελματικό στρατό και αστυνομία χρησιμοποιούν τακτικά πρώην αντάρτες για να εξασφαλίσουν τα σύνορα ή για να παρέμβουν στις φυλετικές συγκρούσεις.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας Αντέλ Ταρχούνι, ανέφερε ότι στην πλευρά της ταξιαρχίας υπάρχει ένας νεκρός και επτά τραυματίες. Ο Ταρχούνι υπερασπίστηκε την «νομιμότητα» της ομάδας του, λέγοντας ότι επισήμως βρίσκεται κάτω από τις οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλί Ζεντάν Σιλντ ανακοίνωσε ότι ο στρατός πήρε την κατοχή των εγκαταστάσεων της ταξιαρχίας και ελέγχει το βαρύ οπλισμό που υπήρχε εκεί. Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθούν οι ευθύνες, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η δυσφορία για τους πολιτοφύλακες, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί ή έχουν πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση, που οι δυνάμεις της είναι πολύ ανίσχυρες για να διατηρήσουν την ασφάλεια, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά αφότου πολιτοφύλακες πολιόρκησαν υπουργεία στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα επιβάλλοντας τη θέλησή τους στην Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)