to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 28.03.2019

Διεθνή

Λιβύη: Οι MSF καταγγέλλουν τα ανησυχητικά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των μεταναστών

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλαν σήμερα τις «ακραίες» συνθήκες κράτησης και τα «ανησυχητικά» ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που κατάφερε να συναντήσει σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη της Λιβύης.


Σε δύο έρευνες που διεξήγαγε στο κέντρο κράτησης της Σάμπαα η ΜΚΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων που κρατούνται εκεί» υποφέρουν από υποσιτισμό, «με τα παιδιά να είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρό ή μέτριο υποσιτισμό σε σχέση με τους ενήλικες».

Τα συμπεράσματα των MSF επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οποίες «οι κρατούμενοι λαμβάνουν ένα γεύμα κάθε δύο ή τρεις ημέρες και οι νεοαφιχθέντες ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένουν έως και τέσσερις ημέρες για να λάβουν τροφή».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική» και «η τροφή αναφέρεται συστηματικά ως βασική αιτία άγχους στο κέντρο αυτό», δήλωσε ο Κις Κόις σύμβουλος υγείας των MSF για τη Λιβύη.

Η ΜΚΟ αναφέρει επίσης ότι εντόπισε στις 21 Φεβρουαρίου «31 ανθρώπους κλεισμένους σε ένα μικρό κελί μεγέθους 4,5 μέτρων επί 5 μέτρων», κάτι που σημαίνει ότι «σε κάθε άνθρωπο αναλογούσαν 0,72 τετραγωνικά μέτρα».

«Δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να ξαπλώσουν, ούτε και τουαλέτα στο δωμάτιο, γεγονός που αναγκάζει τους κρατούμενος να ουρούν σε κουβάδες ή πλαστικά μπουκάλια» σε αυτό το κελί όπου οι πρόσφυγες παρέμειναν κλεισμένοι «επί περισσότερο από μία εβδομάδα».

Οι MSF εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων μεταξύ των κρατούμενων «έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό».

Η ΜΚΟ κάλεσε τις αρχές της Λιβύης και τη διεθνή κοινότητα «να δράσουν άμεσα ώστε να τερματιστούν οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες στα λιβυκά κέντρα κράτησης».

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)