to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 24.07.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Λιβύη: Νέες μάχες με εννέα νεκρούς στη Βεγγάζη

Κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον ισλαμιστών


Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν, κυρίως άμαχοι, σε σφοδρές συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, όταν κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκδιώξουν ισλαμιστές αντάρτες από την πόλη της ανατολικής Λιβύης, όπου βρίσκεται στρατηγικής σημασίας λιμάνι, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Στις μάχες που σημειώθηκαν αργά το βράδυ ενεπλάκησαν αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις. Οι συγκρούσεις ακολούθησαν μία εβδομάδα σφοδρών μαχών ανάμεσα στους ισλαμιστές, άλλους πρώην αντάρτες και στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη.

Οι μάχες αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις πιο σφοδρές που έχουν γίνει μετά το 2011 και την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Σποραδικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Τρίπολη, ωστόσο δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις τις τελευταίες 10 ημέρες.

Αυτές εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Λιβύη βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στο χάος, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τους αντάρτες που ζητούν εξουσία.

Δύο αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες στην Τρίπολη αντάλλαξαν πυρά, προχώρησαν σε ρίψεις πυραύλων Γκραντ, οβίδων και χρησιμοποίησαν επίσης αντιαεροπορικά πυροβόλα στην προσπάθειά τους καταλάβουν τον έλεγχο του κεντρικού αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάστηκαν να αποσύρουν το προσωπικό τους από τη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι είναι πιθανό να απομακρυνθεί το τουρκικό διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας του στην Τρίπολη, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σε όλους τους Τούρκους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάσταση από την άποψη της ασφαλείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)