to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 24.10.2018

Πολιτική

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για τα πόθεν έσχες

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο κύκλος των υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, με τη συμπερίληψη των εν διαστάσει συζύγων κι εκείνων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Καθιερώνεται υποχρέωση δήλωσης μετρητών, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 30.000€ και τιμαλφών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 40.000€


Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που τροποποιεί τη νομοθεσία αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο κύκλος των υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, με τη συμπερίληψη των εν διαστάσει συζύγων και εκείνων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται υποχρέωση δήλωσης μετρητών, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και τιμαλφών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου όλα τα κόμματα δήλωσαν «ναι» με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή που ψήφισε «παρών».

Στο σχέδιο νόμου ενσωματώθηκε και η τροπολογία με την οποία παρατείνεται κατά ένα έτος η εφαρμογή των διατάξεων (σ.σ. οι καλούμενες διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου) για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Δεκτή έγινε και η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στην αποποινικοποίηση του εγκλήματος της επαιτείας, το οποίο προβλέπεται ως πταίσμα στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα.

Τι τόνισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στη διάταξη για την υποχρεωτικότητα δήλωσης στο πόθεν έσχες μετρητών και τιμαλφών, κάλεσε νωρίτερα,  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το θέμα φαίνεται πάλι να απασχολεί τις δικαστικές ενώσεις. Είναι καλό λοιπόν να πούμε τώρα καθαρά αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε"» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει σαφής τοποθέτηση από τα κόμματα. Υπάρχει προβληματισμός συνταγματικότητας από τις δικαστικές ενώσεις ως προς την υποχρεωτικότητα της δήλωσης για τα τιμαλφή και τα μετρητά. Αυτό επαναφέρουν οι δικαστικές ενώσεις. Επειδή, δεν είναι οι μόνοι υπόχρεοι-όλοι εμείς εδώ είμαστε υπόχρεοι και πολλά άλλα πρόσωπα,- καλό είναι να απαντήσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες σε δύο ερωτήματα: Συμφωνούμε με τη δήλωση για τα τιμαλφή και τα χρηματικά ποσά που είναι εκτός τραπεζικών λογαριασμών; Να το πούμε καθαρά. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε; Πρέπει επίσης καθαρά να πούμε αν υπάρχει πράγματι ζήτημα αντισυνταγματικότητας». «Ο κόσμος που μας παρακολουθεί αλλά και οι άλλοι υπόχρεοι να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να δηλώνοντα τα μετρητά και τιμαλφή και αν έχουμε χρήματα εκτός τραπεζικού λογαριασμού στο σπίτι, ούτε αυτά θα δηλώνονται!», είπε δηκτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Το παρόν νομοσχέδιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών και τα κινητά μεγάλης αξίας, αύξησε σημαντικά τα ποσά πάνω από τα οποία στις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι υπόχρεοι έχουν υποχρέωση δηλώσεως. Η ρύθμιση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη, όχι μόνο με τα διεθνή πρότυπα διαφάνειας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με την κοινή λογική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία υποχρεώνει τους φορολογουμένους να δηλώνουν κάθε κτήση κινητού, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 10.000 «χωρίς κανείς να διανοηθεί να ισχυριστεί ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική». Υπογράμμισε επίσης ότι όλοι κατανοούν πως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται συνήθως με μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος και με αγορά έργων τέχνης, πολυτίμων λίθων, κοσμημάτων.

Ν. Παρασκευόπουλος: «Παρά την προπαγάνδα, το ποσοστό των εξερχόμενων από τη φυλακή που υποτροπίασε είναι μηδαμινό»

Υπέρ της παράτασης του νόμου αποσυμφόρησης των φυλακών με τους όρους που σημειώνονται στη ρύθμιση Καλογήρου και με δεδομένο ότι δεν έχουν «ξεφύγει» τα ποσοστά αποσυμφόρησης, τάχθηκε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του αποσυμφορητικού νόμου, επισημαίνοντας πως από τα 10.000 άτομα που απολύθηκαν από τις φυλακές τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τον Τύπο ως σοβαρές περιπτώσεις εγκληματικότητας και βίας δεν είναι πάνω από δέκα, δηλαδή ένα ποσοστό όχι απλώς μικρό αλλά μηδαμινό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το ποσοστό αυτό ότι στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μία επιτυχημένη πολιτική όσον αφορά την υποτροπή, εξηγώντας πως η υποτροπή σχετίζεται με τη δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία και η επανένταξη έχει σχέση με το πώς διαβίωσε ένας κρατούμενος στη φυλακή. «Η βελτίωση των συνθηκών, που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνη που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναμφισβήτητα στοιχεία της αστυνομίας, παρά την προπαγάνδα, η οποία εισφέρει στοιχεία αβάσιμα διότι λίγοι είναι αυτοί -από όσους αναφέρονται- που εξήλθαν από τη φυλακή λίγους μήνες νωρίτερα και στις περισσότερες περιπτώσεις η έξοδος έχει γίνει ούτως η άλλως στον χρόνο που ούτως ή άλλως θα λάβαινε χώρα, ενώ τα ποσοστά είναι μειωμένα» τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέλος, όπως προαναφέραμε, ο κ. Παρασκευόπουλος εισηγήθηκε στην Ολομέλεια την τροπολογία που κατέθεσε μαζί με ακόμα 2 βουλευτές στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της επαιτείας (η οποία έγινε δεκτή), υποστηρίζοντας πως αυτή η πράξη δεν θέτει σε κίνδυνο και δεν προσβάλλει κανέναν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)