to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 02.04.2020

Πολιτική

Μητσοτάκης στη Βουλή: Παραμένουμε πολιορκημένοι για να είμαστε ελεύθεροι

Σε άτυπη προ ημερησίας διατάξεως μετατράπηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί και να τοποθετηθεί σχετικά.


Σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την έγκαιρη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και να ωραιοποιήσει τις αδυναμίες του συστήματος επιδοθηκε απο το βήμα της Βουλής σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του περί τις 12 το μεσημέρι στην συζήτηση για την ψήφιση  των ν/σ για κύρωση τριών ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με απολογισμό της μέχρι τώρα αντιμετώπισης του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα ενόψει Πάσχα, καθώς ο Απρίλιος είναι ο μήνας «που θα κρίνει την πορεία της νόσου στη χώρα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας αναφορά στα τεκταινόμενα στην ΕΕ είπε ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε. Τόνισε πως υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. «Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις». Υπογράμμισε πως «Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015» και πως «χρειαζόμαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μία Ευρώπη όπως την περιγράφει πάλι ο Ντελόρ με τον ανταγωνισμό  που κινητοποιεί, με την αλληλεγγύη που ενώνει και με τη συνεργασία που ενδυναμώνει».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας» είπε ο πρωθυπουργός ενώ εκανε ειδική αναφορά στα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. «Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.

Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.

Παροχή ηθικής αναγνώρισης στους 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας

«Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα των ελλείψεων υγειονομικού υλικού που παρατηρείται στα νοσοκομεία και την αγορά και ενέδωσε στον πειρασμό να κατηγορήσει για άλλη μια φορά τους πολίτες που δεν πειθαρχούν. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν του αρέσει να κουνάει το δάχτυλο αλλά είναι οπαδός της συναίνεσης, και πιστεύει ακράδαντα στη δημοκρατία της πειθούς γι αυτό και τιμά τους πολλούς που πειθαρχούν για το κοινό συμφέρον. «Η υπομονή τους είναι σωτήρια». Κάλεσε και πάλι τους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα παράδειγμα και ζήτησε από όλους να μείνουν ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Στην καταληκτική αποστροφή του λόγου του δε, είπε «μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι για να είναι ελεύθεροι».

Διαβάστε σχετικά: Αλ. Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)