to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:53 | 12.07.2018

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε ο «Κλεισθένης» που φέρνει την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νόμος του κράτους ο «Κλεισθένης» - Με 161 ψήφους εγκρίθηκε το άρθρο για την απλή αναλογική, 241 βουλευτές υπέρ της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής - Η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122 κατά - Π. Σκουρλέτης: «Βαθιά δημοκρατική τομή»


Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 12/7 το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», που καθιερώνει την απλή αναλογική στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά. 

Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών». 

Ο υπουργός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επισήμανε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου η αυτοδιοίκηση βγαίνει με περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για να ασκήσει πολιτική.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας κατά το πέρας της συνεδρίασης του νομοσχεδίου για τον "Κλεισθένη" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ψηφίζεται στην Ολομέλεια ένα υπερώριμο αίτημα, όπως είναι αυτό της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Για το "επίμαχο" θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι θα δρομολογηθεί εντός του έτους, οπότε η κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, πάνω στην οποία θα δοθεί και η λύση.

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως με την ψήφισή του η αυτοδιοίκηση βγαίνει με περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για να ασκήσει πολιτική είτε με την δυνατότητα να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς του Δημοσίου, την ενδυνάμωση της με προσωπικό κ.α. (αναλυτικά η καταληκτική τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη).

Η δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας άνοιξε με την αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη με τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όταν ο πρώτος απηύθυνε προειδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική πολύ σύντομα θα δει τους συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα δημοτικά συμβούλια, προδότες να ανεβάζουν και προδότες να κατεβάζουν τη σημερινή κυβέρνηση.

"Αλλού αυτές τις ευαισθησίες, κύριε Γεωργιάδη! Εσείς δεν πρέπει να το λέτε γιατί είστε εκείνος που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό! Άρα εσείς προσωπικά ευθύνεστε γι’αυτή τη μετατόπιση στο προφίλ και στην πολιτική της ΝΔ!", απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πρώτη μέρα της συζήτησης 

Με τους εισηγητές των κομμάτων, ξεκινησε χτες, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης», η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα, Πέμπτη, με την ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.

"Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από μια νέα πνοή κι αυτό είναι η πεμπτουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στο εκλογικό σύστημα" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του στην Ολομέλεια για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) - το πρόγραμμα "Κλεισθένης". Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε "εμβληματικές" τις ρυθμίσεις του νομοθετήματος εν συνόλω και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ενώ δεν έφεραν καμία μεταρρύθμιση για την ΤΑ, εξακολουθούν και σήμερα να εμποδίζουν τις νεωτερικές πρωτοβουλίες και την είσοδο νέων δυνάμεων σε αυτή.

«Είναι ένα νομοσχέδιο-τομή και ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος».

Αυτό υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το «πρόγραμμα Κλεισθένης», στο οποίο προβλέπονται αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής, "γιατί πάντα ήταν υπέρ του συγκεντρωτικού κράτους", ενώ επέκρινε και τη ΔΗΣΥ καταλογίζοντας της ακατανόητη στάση.

Η κ. Θελερίτη τόνισε ακόμα την ανάγκη να ψηφιστεί η τροπολογία για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «διαφορετικά δεν διασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία».

«Η κατάτμηση της περιφέρειας αποτελούσε ένα κεντρικό αίτημα και της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα ψηφιστεί, θα τολμήσουν δηλαδή αυτό που κάνει η Κυβέρνηση να το κάνουν και αυτοί και επιτέλους να απαντήσουν σε αυτό το πάγιο αίτημα», σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

 

  • Π. Ρήγας: Σημαντική και αναγκαία θεσμική τομή η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές (βίντεο)

Το προβλέπει το νομοσχέδιο

Απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Από τις διατάξεις του 378 σελίδων νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.

Ρυθμίσεις του «Κλεισθένης Ι»

Από το τελικό κείμενο, επίσης, απουσιάζει η πρόβλεψη για ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (όπως η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός), εξαιτίας ενστάσεων που διατύπωσαν αιρετοί κυρίως δήμοι της περιφέρειας.

Ο «Κλεισθένης» περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.

Ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» και δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αντικαθίσταται από τον Δημοτικό και Περιφερειακό Διαμεσολαβητή, για τον οποίο αφιερώνονται 23 άρθρα.

Οι δήμοι διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι - ΚΑΠ) δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά και άλλα κριτήρια όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου, το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων, οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές, η δημογραφική τάση κ.λπ.

Μετά από σχετική γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη, το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη, που προβλέπει την διαγραφή οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Επίσης, ο δήμος Καλαμπάκας μετονομάζεται σε Μετεώρων και ο δήμος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου σε Καμένων Βούρλων.

Το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, καθώς και διατάξεις για την ταχύτερη απονομή ιθαγένειας και πολιτογράφησης.
 
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΕΡΤ

Π. Ρήγας: Σημαντική και αναγκαία θεσμική τομή η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές (βίντεο)

Κ. Μπάρκας: Αυτοί που καταχράστηκαν χρήματα, είχαν βγει με την απλή αναλογική; (βίντεο)

Μ. Θελερίτη: Ο Κλεισθένης Ι αποτελεί αφετηρία μιας νέας εποχής για την εκπροσώπηση των πολιτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)