to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 08.02.2018

Πολιτική

Εξεταστική: Ο Άδωνις «θέλει» να δικαστεί για τη Novartis, αλλά… δεν παραιτείται της ασυλίας του

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία, συνεχίστηκε σήμερα στη σκιά των αποκαλύψεων του σκανδάλου Novartis, η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Στο επίκεντρο το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ κι όχι μόνο.


Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής βρέθηκε πάλι σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, στη σκιά της νέας αποκάλυψης… ότι χρησιμοποίησε «πλαστά» επιχειρήματα για τα «πλαστά», όπως τα χαρακτήρισε, ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν συνομιλίες του διευθυντή του γραφείου του με τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις «23» προσλήψεις που βρισκονται στο μικροσκόπιο. Κατά την κατάθεση του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στον ισχυρισμό του, παρά τα νομικά επιχειρήματα που του αντέτειναν τα μέλη της Επιτροπής.

Τη σημερινή συνεδρίαση απασχόλησε κατά παρέκκλιση και το σκάνδαλο Novartis, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται με εκείνον να δηλώνει... καθαρός ουρανός, κι ότι «θέλει» να δικαστεί, αλλά... «δεν μπορεί!».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο γραφείο του Άδωνι οι 13 «άγνωστοι» αλλά και... γνωστοί από τους 23 του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μη αποδεκτό το επιχείρημα περί πλαστότητας των ηχητικών ντοκουμέντων

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το θέμα της πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ. στο επίκεντρο της, με τον Κώστα Μορφίδη εκ του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα πλαστότητας του ηχητικού ντοκουμέντου και να διαβάζει μέρος της έκθεσης και των συμπερασμάτων της, βασιζόμενος στα οποία επεσήμανε ότι δεν προκύπτει πουθενά θέμα κατασκευής ψεύτικων συνομιλιών.

Τη συνηγορία του Άδωνι Γεωργιάδη ανέλαβε ο γαλάζιος Γιώργος Γεωργαντάς, με τον Χάρη Τζαμακλή να του υπογραμμίζει ότι είναι διαφορετική νομική συζήτηση το πως αποκτήθηκε αυτό το ντοκουμέντο κι αν είναι αυτό είναι νόμιμο και διαφορετικό ζήτημα το τι σημαίνει νομικά ότι είναι ένα ντοκουμέντο «πλαστό». Ο Σπύρος Λάππας σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου παραδέχτηκε στην Εξεταστική ότι ακούγονται η φωνή του και τα λεγόμενα του στα επίμαχα ηχητικά.

«Κύριε συνάδελφοι, θλίβομαι με αυτά που λέτε», ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επέμεινε να υποστηρίζει ότι το ντοκουμέντο είναι πλαστό, λέγοντας ότι δεν το αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη γιατί δεν ζήτησε απάντηση σε αυτό η Εισαγγελία. Εξαπέλυσε μάλιστα νέες απειλές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πάυλου Πολάκη, τον οποίο όπως είπε θα στείλει στην φυλακή για... πλαστογραφία.

Το επικοινωνιακό τρικ 

Ο πρώην υπουργός Υγείας, την Τρίτη, ισχυρίστηκε πως έλαβε στις 20/11/17  ανώνυμο φάκελο στο γραφείο του με την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ. για το επίμαχο ηχητικό, που σύμφωνα με τον ίδιο «εστάλη στην Εισαγγελία για να αποφανθεί ο εμπειρογνώμονας περί τίνος πρόκειται», η αλήθεια είναι όμως ότι η αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. - όπως ξεκαθαρίζεται στην έκθεση- ήταν η εξής: «Από την υπηρεσία μας ζητήθηκε η εξέταση του ως άνω δίσκου και η ταυτοποίηση του ομιλούντος φυσικού προσώπου». Αυτό και μόνο ήταν το αίτημα της Εισαγγελίας και όχι γενικά να διαπιστωθεί «περί τίνος πρόκειται».

Η έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας για το ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, διαπίστωσε λοιπόν ότι ο Θ. Παπαδημητρίου, τότε πρόεδρος του Οργανισμού, πράγματι είπε σε τηλεφωνικές συνομιλίες όσα έχουν απομαγνητοφωνηθεί και δημοσιευτεί στις εφημερίδες για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, που την έχει στη διάθεση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε στην προηγούμενη κατάθεση του την έκθεση, αναφερόμενος σε σημεία ασυνέχειας λόγου και απόκρυψης λέξεων, καταλήγοντας με το ότι «αυτό το υποτιθέμενο ηχητικό ντοκουμέντο, όπως καταλαβαίνετε, είναι πλαστογραφημένο, αφού έχει σε δεκαεννέα σημεία βάσει πραγματογνωμοσύνης συρραφή. Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτή την πλαστογραφία την έχει διαπράξει ο κ. Πολάκης σε συνεργασία με τον κ. Γιαννακουλόπουλο».

Όπως σημειώνει όμως η Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά όπως κι ανέφεραν σήμερα μέλη τςη Εξεταστικής Επιτροπής, η έκθεση πουθενά δεν διαπιστώνει «πλαστογραφημένες» συνομιλίες αλλά 4 κανονικές συνομιλίες, ούτε όμως και συρραφή. Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι στις συνομιλίες το πρόσωπο, ο κύριος «ομιλητής» που ακούγεται, είναι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα άλλα πρόσωπα που συνομιλούν ακούγονται ελάχιστα και δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα για το ποιοι είναι. «Το δείγμα κρίνεται ποσοτικά επαρκές και κατάλληλο», διαπιστώνει η ΕΛ.ΑΣ., «και δεν αμφισβητείται η φωνή του βασικού ομιλητή Θ. Παπαδημητρίου».

Οσο για τον ισχυρισμό του Αδ. Γεωργιάδη περί ασυνέχειας λόγου και απόκρυψης λέξεων, η έκθεση πουθενά δεν αναφέρει ότι αυτό έγινε εκ των υστέρων στη μεταφόρτωση και όχι από τον ίδιο τον καταγράφοντα τις αρχικές συνομιλίες.

«Αστειάκια» με τη Novartis και... σοβαρά

Την ώρα που το Novartis – Gate ανοίγει - ένα σκάνδαλο που φαίνεται να κάνει τη Siemens να ωχριά μπροστά του - και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε αυτό, αφού έχει απειλήσει θεούς και δαίμονες, κάνει… αστειάκια.

«Ακούστε έχω πάθει λουμπάγκο και πονάει τρομερά η μέση μου. Και για προφανείς λόγους δεν μπορώ να πάρω Voltaren», είπε στην έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι το υπονοούμενο πίσω από τη δήλωση του ήταν ότι το συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο είναι της εταιρείας, Novartis…

Ως προς την ουσία της υπόθεσης ο Αντώνης Μπαλωμενάκης έκανε γνωστό ότι μετέφερε το αίτημα της Επιτροπής να διαβιβαστεί στα μέλη της η δικογραφία για την υπόθεση. 

Παρά την απόφαση της Επιτροπής να μην παρεκκλίνει της διαδικασίας, ο Ηλίας Κασιδιάρης έφερε το θέμα στην ατζέντα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δράττεται της ευκαιρίας και να δηλώνει ότι είναι ψευδής η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα ότι έδωσε προνομιακή αποπληρωμή ύψους 65 εκατ. ευρώ στη Novartis, για την οποία πήρε ο ίδιος 2 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ. Δεν ξεκαθάρισε, όμως, τι ποσό δόθηκε. Τόνισε, επίσης, ότι προχώρησε στην καταβολή των χρημάτων λόγω «μνημονιακής υποχρέωσης» και συγκεκριμένα ότι δόθηκαν συνολικά 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις φαρμακευτικές από τα 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. 

«Δεν έχει υπάρξει πληρωμή 65 εκατ. στην Novartis. Ήταν μνημονιακή υποχρέωση να εξοφλήσουμε τις φαρμακευτικές. Έτσι το 2013 πληρώσαμε περίπου 300 εκατ. σε ελληνικές και ξένες εταιρείες. Δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Novartis. Φαντάζεστε σε μία αγορά που χρωστάγαμε 600 εκατ. να πήγαινε ένας υπουργός και να έδινε 65 εκατ. σε μία μόνο εταιρεία; Θα είχε ξεσπάσει σάλος στο διαδίκτυο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ήμουν υπουργός Υγείας αλλά δεν είχα αρμοδιότητα στον ΕΟΠΥΥ. Η αρμοδιότητα ήταν στον Αντώνη Μπέζα. Θα μπορούσα δηλαδή να παρέμβω εγώ όσο και εσείς. Όλη η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς», είπε συγκεκριμένα.

Ναι μεν, αλλά...

Όταν του ζητηθηκε επίμονα να παραιτηθεί της ασυλίας του και να δικαστεί, ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε να συναινέσει στην άρση της βουλευτικής του ασυλίας, εξηγώντας πως υπάρχει συγκεκριμένος νόμος περί ευθύνης υπουργών και στο Σύνταγμα και στο νόμο που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει με μια δήλωσή μου άρσης της βουλευτικής ασυλίας . Εγώ και να θέλω δεν θα μπορούσα, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών να δικαστώ παρά μόνο σε Ειδικό Δικαστήριο...», είπε κάνοναντας κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί κι ώς ελιγμός.

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως «εγώ θα κάνω το παν για να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια και να δικαστεί, δεν θέλω καμία ασυλία και καμία παραγραφή» και πως «εγώ θέλω να γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή, να ανοίξει αυτή η υπόθεση και μετά να κλείσει με ό,τι μπορεί να γίνει νόμιμα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση επί του ζητήματος,και τις οποίες επικαλέιται η εφημερίδα Documento,  η δωροδοκία δεν άπτεται των υπουργικών καθηκόντων αλλά συντελείται επ' ευκαιρίας αυτών. «Άρα, αν ο κ. Γεωργιάδης επιθυμεί να έχει μία δίκαιη δίκη, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, θα μπορούσε να δηλώσει ευθαρσώς στην Επιτροπή ότι είναι σύμφωνος με την άρση της ασυλίας του, προκειμένου κανένα σκάνδαλο Novartis να μη θίγει την πολιτική και ηθική του υπόσταση», σχολιάζει η ίδια εφημερίδα.

Χυδαία σεξιστική επίθεση κατά της Αννέτας Καββαδία

Εξηγήσεις για την πρόσληψη των «23» υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκ των οποίων 13 υπηρέτησαν στο γραφείο του, ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Όταν η κ. Καββαδία του επεσήμανε ότι το  προσωπικό του γραφείου του ήταν υπερπληθές, καθώς ξεπερνούσε τα 60 άτομα, ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε ότι τόσους χρειαζόταν κι αν χρειαζόταν 150 θα απασχολούσε 150, για το καλό… του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια όταν η Αννέτα Καββαδία τον ρώτησε για το γεγονός ότι σύμφωνα με την κατάθεση του γνώριζε κάποιους από αυτούς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ της επιτέθηκε με χυδαίο και σεξιστικό τρόπο λέγοντας της επί λέξη «μην μου κάνετε την παρθένα» και «εσύ ήσουν ρουσφέτι στην ΕΡΤ το 2004», αφήνοντας υπόνοιες κατά του ατόμου της και προκαλώντας την έκρηξη της Επιτροπής που του ζήτησε να ανακαλέσει. Όταν συνειδητοποίησε το λεκτικό του έσπευσε να πει: «Το αποσύρω. Πολιτικά το εννοούσα...». 

«Δεν ντρέπεστε», του απάντησε η κ. Καββαδία κι ενώ έλαβε το λόγο για να απαντήσει στη λάσπη, διευκρινίζοντας ότι ήταν συμβασιούχος, χωρίς ίχνος σεβασμού ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε να κραυγάζει επικαλύπτοντας την και συνεχίζοντας τις προσωπικές προσβολές.

Το σχόλιο της Αννέτας Καββαδία:

Οι «άγνωστοι»... γνωστοί υπάλληλοι του Άδωνι

Υπενθυμίζεται ότι τηνΤρίτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε την χρέωση για 13 από τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι 13 από τους 23 που περιλαμβάνονται στο έγγραφο με τις προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών του εργάσθηκαν στο γραφείο του.

Ωστόσο ισχυρίσθηκε ότι δεν τους γνώριζε νωρίτερα και δεν έκανε καμία παρέμβαση για να προσληφθούν, αλλά αργότερα είπε ότι τους διάλεξε ο ίδιος εκ των 23 και μάλιστα σε ερώτηση που του τέθηκε διευκρίνισε ότι κάποιους τους γνώριζε πριν την πρόσληψη τους και κάποιους τους γνώρισε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε μάλιστα επί λέξει, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων δεν ήταν κάτι μεμπτό για εκέινον.

Κατά τη σημερινή του κατάθεση ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε, πάντως, ότι γίνονταν ρουσφέτια στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά υποστήριξε ότι δεν τα έκανε εκείνος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)