to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 26.04.2018

Πολιτική

Η κατάθεση του Π. Πολάκη στην Εξεταστική - Διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ έως τις 15 Μαΐου

Διώξεις έρχονται έως τις 15 Μαΐου για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενώ η «μαύρη τρύπα» των 230 εκατ. ευρώ που είχε αποκαλύψει ο Παύλος Πολάκης, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη.


Την εκτίμηση ότι «μέχρι τις 15 Μαΐου το πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα έχει περάσει τις πύλες της Βουλής» έκανε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος της Αντώνης Μπαλωμενάκης προσθέτοντας επίσης και την αίσθησή του ότι είναι «σφόδρα πιθανό το πόρισμα να καταλήξει σε άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου».

Κατά την έναρξη της σημερινής Εξεταστικής Επιτροπής, της οποίας μάρτυρας ήταν εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη για τη χθεσινή επίσκεψη του ιδίου με κλιμάκιο βουλευτών-μελών της Επιτροπής στην προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία τους δήλωσε ότι στις 3 Μαΐου θα έχει διαβιβαστεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατόπιν αυτού ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ότι «αντίγραφο του συνολικού πορίσματος θα μπορούμε να λάβουμε από την εισαγγελία, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, ευθύς αμέσως, σε κάθε δε άλλη περίπτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπασπύρου διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 15/5 θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα».

Το πόρισμα καταλήγει σε διώξεις για πάνω από 230 εκατ. ευρώ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», κατά τη συζήτηση με τη γενική επιθεωρήτρια, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε το λάθος να τη ρωτήσει αν επαληθεύονται τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τα «χαμένα» 230 εκατ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Και πολύ περισσότερα πρέπει να είναι! Αφού όλα τα τιμολόγια ήταν πλαστά!», του απάντησε η Μ. Παπασπύρου και τον άφησε... σύξυλο!

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαλωμενάκης, το πόρισμα που αφορά στις οικονομικές συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόσο τραπεζικές και εξωτραπεζικές, συντάχθηκε από 12 Επιθεωρητές. Αναφορικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του, ανέφερε ότι όπως τους μετέφερε είπε η Γενική Επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου, πολλά από τα απαραίτητα έγγραφα «εξαφανίστηκαν», με αυτό να σημαίνει ότι είτε χάθηκαν, είτε διαγράφτηκαν ή αναζητήθηκαν, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη βοήθεια από τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι καθυστέρησαν περαιτέρω τη διαδικασία με μηνύσεις που κατέθεσαν κατά του ΣΕΕΔΔ.

Υπενθυμίζεται ότι τo Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε μήνυση κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, καταγγέλοντας  « ακραίως πολιτικά κατευθυνόμενη και εξόχως μεροληπτική διενέργεια των ελέγχων, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων απόκρυψης στοιχείων ή και χάλκευσης αυτών». Να σημειωθεί πάντως ότι πρόεδρος των Εργαζομένων είναι ο Σταμάτης Πουλής, ο οποίος κατά δήλωση του στην Επιτροπή είναι στέλεχος της ΝΔ, και το όνομα του εμπλέκεται σε υπερτιμολογήσεις αλλά και την οικογενειοκρατία στον οργανισμό.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ανέφερε επίσης ότι το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εικονικά, ενώ μετέφερε και καταγγελίες της κ. Παπασπύρου ότι «κάποιοι παρακολουθούσαν τα γραφεία του ΣΕΕΔΔ». «Όσοι μπαίνουν και βγαίνουν στα γραφεία της Γενικής Επιθεωρήσεως παρακολουθούνται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλωμενάκης και κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές.

Στην ενημέρωση του κ. Μπαλωμενάκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προσέθεσε ότι «η Επιθεωρήτρια δήλωσε ότι η Επιτροπή βοήθησε ουσιαστικά στη διερεύνηση των υποθέσεων που εξετάζει».

Ένταση για την offshore που χρηματοδότησε την Μαρέβα και τον Θέμο

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση όταν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης, τόσο της εταιρείας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όσο και του «Πρώτου Θέματος» του Θέμου Αναστασιάδη από μία «γαλαντόμο» και «μυστηριώδη» offshore, για την οποία ο Παύλος Πολάκης σημείωσε, απευθυνόμενος στη γαλάζια πτέρυγα των μελών της Επιτροπής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισήμως ζητήσει απαντήσεις, που μία εβδομάδα σχεδόν μετά την αποκάλυψη του θέματος, δεν έχουν δοθεί από τη ΝΔ. 

Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και η διαφθορά ήταν συγκινωνούντα δοχεία και σημείωσε ότι με διάφορους τρόπους πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία αυτή, εμπλέκονται και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως παράδειγμα ανέφερε τον Δ. Παναγιωτάκη του Action 24 που συμμετείχε στην επίμαχη αμφιλεγόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη, και ο οποίος φέρεται να είχε πάρει μια «παχυλή» χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως διαφημιστική δαπάνη, από τα μαύρα ταμεία του.

Η αναφορά και μόνο στην υπόθεση έκανε τον Γιώργο Γεωργαντά της ΝΔ να «εκραγεί», (σ.σ. για άλλη μία φορά), ο οποίος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους επιτέθηκε στον βουλευτή των ΑΝΕΛ  διακόπτοντας τον σε μία προσπάθεια να μην τον αφήσει να ολοκληρώσει τον συλλογισμό του, και φυσικά μη δίνοντας καμία απάντηση για την ουσία του ζητήματος.

«Θράσος να το να μου κάνει μήνυση η κ. Στουρνάρα»

Παίρνοντας τον λόγο ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες Τετάρτη, εναντίον του η σύζυγος του διοικητή της  ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, κατηγορώντας τον για απιστία, αναφερόμενη στην απένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω του οποίου είχε αναλάβει το υποέργο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για στημένη διαδικασία ανάθεσης, εξηγώντας ότι ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία την 16/10/2009 κι αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, με μεταγενέστερες αποφάσεις, αντί να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέος, επεκτάθηκε κατά 6 μήνες η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, με την κ. Στουρνάρα να αναλαμβάνει τελικά το έργο. Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υποστήριξε ότι η εταιρεία της είχε σκοπό την επέκταση του έργου με επιπλέον χρήματα, πράγμα που δεν «βγήκε» λόγω της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Το θράσος πρέπει να απαντηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για πυρήνες που πίστευαν στην «αριστερή παρένθεση».

Οι έως τώρα αποκαλύψεις

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο κ. Πολάκης επανέλαβε, ότι το «ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας και ένα ισχυρό πελατειακό εργαλείο του υπουργείου Υγείας» και υποστήριξε ότι «από το 2013-2014 άρχισε να μοιράζει αφειδώς χρήματα σε υπαρκτά και ανύπαρκτα sites».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο «Ερρίκος Ντυνάν» και ζήτησε να ενημερωθεί «γιατί δεν έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί για τη συγκεκριμένη υπόθεση». Στο εν λόγω ερώτημα τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, όσο και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς επισήμαναν ότι με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η Εξεταστική της Βουλής δεν μπορεί να ανοίξει απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς

Επιπλέον, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι «η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είπε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για να γίνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από την Εξεταστική», ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν ότι έχουν στείλει σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη και δεσμεύθηκαν να στείλουν και νέο για να δουν πού βρίσκεται η υπόθεση.

Τέλος, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στον τότε μητροπολίτη Καισαριανής που ήταν μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε νε ελεγχθεί το ποσό που έλαβε από τον οργανισμό για εξετάσεις σε πρόσφυγες και πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα, ενώ κατήγγειλε ότι ήταν προκλητικός ο τρόπος που έγινε η προκήρυξη για την αγορά νέου κτιρίου για τον Οργανισμό, την οποία χαρακτήρισε φωτογραφική.

Τι είχε καταθέσει ο Π. Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη καταθέσει στην Επιτροπή επίσημα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα,  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει καταγγείλει «ληστεία του ελληνικού λαού», καθώς όπως αποκάλυψε από το 2007 έως το 2014 εισήλθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισροές με όρους πραγματικού χρήματος 750.304.452 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα τα έξοδα του ανήλθαν σε 522.297.387 εκατ. ευρώ, αλλά το αθροιστικό υπόλοιπο του οργανισμού στις 31/12/14 ήταν 3.173.703 ευρώ.

Βαρύτατες κατηγορίες για προσκόμιση πλαστογραφημένου εγγράφου προς υπεράσπιση των χειρισμών του Άδωνι Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ απεύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στη ΝΔ κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στη Εξεταστική Επιτροπή που διερευνα τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Το επίμαχο έγγραφο είχε κατατεθεί στην Εξεταστική από τον Γιώργο Γεωργαντά της ΝΔ και περιλάμβανε απολογισμό των χορηγικών προγραμμάτων από τον υπεύθυνο δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ για οροθετικούς και στέλεχος της ΝΔ Σταμάτη Πουλή. Το έγγραφο ουσιαστικά ανέφερε ότι 75 υπάλληλοι απασχολήθηκαν από το 2009 έως το 2014 και πληρώθηκαν από χορηγίες, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι 23 προσλήψεις του δεν ήταν παράτυπες.

Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης είχε καταθέσει ότι σε ανώνυμη καταγγελία που έλαβε υπάρχουν στοιχεία για 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ την περίοδο 2013 - 2014. Κατά τα λεγόμενα του, τα στοιχεία αντλήθηκαν από Η/Υ υπαλλήλων του Κέντρου και είναι προϊόν της «κρυφής» λίστας που κάποιοι εσκεμμένα απέκρυπταν, στοχεύονταςστη μη αποκάλυψη του «μαύρου» λογαριασμού του Κέντρου μέσω του οποίου διεκπεραιωνόταν το ξέπλυμα βρώμικου πολιτικού χρήματος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)