to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 08.07.2022

Πολιτική

Μόνη της ψήφισε η ΝΔ το νομοσχέδιο Κεραμέως στην Επιτροπή της Βουλής - Χτυπά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, εμπορευματοποιεί τις σπουδές

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας με τον τίτλο «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ» που δημιουργεί ένα ολιγαρχικό, υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, που καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, θεσμοθετεί πτυχία πολλών ταχυτήτων και εμπορευματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ φέρνει το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» στις φοιτητικές εκλογές


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». 

Υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, υποστήριξε ότι «αγνοήθηκαν από τον διάλογο τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών οργανώσεων, ενώ πολύ μικρό μέρος των προτάσεων των πρυτάνεων έχει ληφθεί υπόψη».

Ο Ιωάννης Νηματούδης, Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ υποστήριξε ότι, «υπάρχει καθολική αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο νομοσχέδιο για το οποίο δεν έγινε καμία διαβούλευση», ενώ ζήτησε «να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας ένα ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα συγκεντρώνει την μέγιστη συναίνεση».

Παράλληλα δήλωσε την κάθετη διαφωνία του ως προς την εκλογή των μελών της ΔΕΠ και τον διορισμό των Αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε διαπλοκή και πρότεινε να παραμείνει το ισχύον σύστημα.

Η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, Ελένη Λουτράρη, έκανε λόγο για έντονες ενστάσεις της Ομοσπονδίας και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι, «ούτε ουσιαστικό διάλογο έκανε ούτε ενστερνίστηκε τις επιφυλάξεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την εργασιακή καθημερινότητα τους».

Όπως υποστήριξε, υποβαθμίζεται το ερευνητικό έργο των εργαζομένων, ενώ ανέφερε ότι βασικό αίτημα τους είναι να συμπεριληφθεί στο νέο πλαίσιο, η αναγνώριση του έργου των μελών διδακτορικών διατριβών.

Η Δέσποινα Δημητριάδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, υποστήριξε ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση, ενώ ανέφερε ότι με το νέο πλαίσιο απορρυθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Ο Μιχαήλ Πατεράκης, εκπρόσωπος των ΕΠΙ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κρήτης, εξέφρασε την διαφωνία του με το νομοσχέδιο που αντιβαίνει, όπως είπε την αρχή της αναλογικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων και ότι υπάρχουν διατάξεις που θα τους δημιουργήσουν προσκόμματα στην αποστολή τους.

Πρότεινε, επίσης, να προβλεφθεί ρητή αναφορά ότι ανήκουν στον ενιαίο χώρο της έρευνας, ώστε να μην δημιουργούνται, όπως είπε, ερευνητικοί φορείς δύο ταχυτήτων.

Η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξέφρασε την «ριζική και κάθετη διαφωνία της στο σαρωτικό νομοσχέδιο που απομακρύνει τα πανεπιστήμια από τις ανάγκες των φοιτητών, δεν απαντά στις πραγματικές διαχρονικές παθογένειες της υποστελέχωσης τους και νομοθετεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».

«Καθιερώνει ένα αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης από ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι θα έχουν αποφασιστικό ρόλο ενώ η Σύγκλητος περιορίζεται στα ακαδημαϊκά θέματα και μάλιστα μόνο με γνωμοδοτικό ρόλο», συμπλήρωσε.

Mε το νομοσχέδιο Κεραμέως, «το δημοκρατικό πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του και με πειθαρχικά μέσα. (...) Θα απονέμει πληθώρα τίτλων άσχετα από επαγγελματικά δικαιώματα και θα πολυδιασπά τα επιστημονικά αντικείμενα. Εμπορευματοποιούνται μεταπτυχιακές σπουδές και η φοιτητική μέριμνα, σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα στρώματα. Επιχειρείται η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων στο όνομα της απολιτικοποίησης. Ωθείται το εκπαιδευτικό προσωπικό με έμμεσο και άμεσο τρόπο προς ποικίλες μορφές ιδιωτικού πλουτισμού, κάτι που ωθεί σε ευτελισμό της ακαδημαϊκής ιδιότητας», όπως τόνισε την Πέμπτη, στην 1η ημέρα της συζήτησης στην Επιτροπή, ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Δευτέρα 11 Ιουλίου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)