to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 22.10.2020

Πολιτική

Βουλή: Διεκόπη η συνεδρίαση για το πτωχευτικό - καρμανιόλα μετά την πρόταση μομφής

Διεκόπη η συνεδρίαση στην Ολομέλεια μετά την πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής θα ξεκινήσει η σχετική, τριήμερη διαδικασία.


Την Παρασκευή, στις 18:00, ορίσθηκε να ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι», τονίζοντας ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, προκειμένου να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει, κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «αιδώς αργείοι» καθώς η κατάργηση της πρώτης κατοικίας υπάρχει από το 2019 με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κατέληξε λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ήταν για εκείνον καλύτερα «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την δική του πλευρά, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν με «σκληρό» τρόπο ότι η κυβέρνηση εργάζεται «σκληρά» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για αυτό έχει καταφέρει συγκριτικά να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,Ανδρέας Λοβέρδος, λίγο πριν την διακοπή της συνεδρίασης, ζήτησε να παραταθεί για λίγο η συζήτηση προκειμένου και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να μπορέσει να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο. Κάτι που όμως δεν μπορούσε να γίνει δεκτό τόσο από τον πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση για το πτωχευτικό - καρμανιόλα

Μόνο από τη ΝΔ αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και το σύνολο των φορέων που έχουν τοποθετηθεί, έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου το οποίο θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις και ρευστοποίηση περιουσίας για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μόνος «σύμμαχος» της κυβέρνησης είναι - διόλου τυχαία - οι τράπεζες, στην κυριότητα των οποίων θα περάσουν τα σπίτια των οφειλετών και με χάρισμα τις δόσεις των δανείων που έχουν καταβληθεί προ του διακανονισμού.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση, η οποία θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη τονίσει ότι «για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας»  που έρχεται, κατά την άποψή του, και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος, στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, τη ΓΣΕΒΕΕ και με δικηγορικούς συλλόγους. 

Έφη Αχτσιόγλου: Και χάνεις το σπίτι σου και πληρώνεις, ο νέος πτωχευτικός της ΝΔ

«Η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους ως πρόβλημα ρευστοποίησης» και «τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές», γι’ αυτό «το νομοσχέδιο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών όλων, πάση θυσία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής θα ζητήσει το ΚΚΕ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι το κόμμα της θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του νομοσχεδίου εκφράζοντας έτσι την ριζική αντίθεση που έχει το ΚΚΕ με αυτές τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Τροπολογίες κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ για προστασία της κύριας κατοικίας και προνομιακή κατάταξη των εργαζομένων

Πρωτοβουλία για την «επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και τη βελτίωση της διαδικασίας ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων», ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο, ενώ με άλλη ζητά την «προνομιακή κατάταξη εργαζομένων στη διανομή πτωχευτικής περιουσίας».

Μία (ακόμη) τροπολογία: Δυνατότητα παράτασης μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων για κάλυψη έκτακτων αναγκών από την πανδημία

Υπουργική τροπολογία όπου παρέχεται η δυνατότητα παράτασης μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών από την πανδημία καθώς και της ισχύος των ρυθμίσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών της πανδημίας, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας».

Αναλυτικότερα, η υπουργική τροπολογία προβλέπει την δυνατότητα παράτασης για ένα μήνα, έως τις 30 Νοεμβρίου της μίσθωσης , με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που έχουν γίνει βάσει του άρθρου 135 του Ν. 4692/2020. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης με το δεύτερο άρθρο της υπουργικής τροπολογίας, παρατείνεται έως τις 31/12/2020 η ισχύς όλων των διατάξεων που αφορούν θέματα του Υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκαν από τις ΠΝΠ από τις 11 Μαρτίου έως και τον Μάιο του 2020 και έχουν κυρωθεί με σχετικούς νόμους.

Κατά την κατάθεση της τροπολογίας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο αυτό πέντε συνολικά τροπολογίες και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν θα κατατεθούν και άλλες υπουργικές τροπολογίες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απάντησε ότι αυτή είναι η τελευταία υπουργική τροπολογία και δεν θα κατατεθεί καμία άλλη στο παρόν νομοσχέδιο.

Με πληροφορίες από Αυγή - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)