to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 01.09.2021

Πολιτική

Στη Βουλή η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης: Τι ειπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση

Με επισπευσμένες διαδικασίες προχωρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης η κυβέρνηση επιχειρώντας να περάσει στα κρυφά τη σημαντική αντιμεταρρύθμιση, που υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών της ασφάλισης.


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που φέρει τον τίτλο «ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλιση».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, ενώ αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης   Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας. Κατά του αιτήματος, που απερρίφθη, ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ υπέρ, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ το ΜέΡα25 απείχε της ψηφοφορίας. 

Σημειώνεται ότι, σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη το απόγευμα στο Σύνταγμα καλούν η ΑΔΕΔΥ αλλά και συνδικάτα της Αττικής, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό..

Πάντα live το κανάλι της Βουλής:

ΣΥΡΙΖΑ: Το ν/σ πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και δημιουργεί επισφάλεια και ανισότητες

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε τη σύντομη διαδικασία κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι «επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συζήτηση». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το νομοσχέδιο στη συνολική πολιτική υλοποίησης της Έκθεσης Πισσαρίδη, που έχει ως στόχο «να καταστήσει τη χώρα μας μια ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ε.Ε., με φθηνή ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους». Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί τη «σαλαμοποίηση» του κοινωνικού κράτους στον χώρο της ασφάλισης, όπως έγινε πρόσφατα με την Παιδεία και τη μείωση των εισακτέων και με την εισβολή των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ας μην κρυβόμαστε, οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτή την αλλαγή είναι τα πολυεθνικά ιδιωτικά συμφέροντα», αλλά και τα golden boys της κυβέρνησης που θα μπουν στο νέο Ταμείο, ξεκαθάρισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί πρόβα τζενεράλε για αντίστοιχη παρέμβαση στην κύρια ασφάλιση.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι τα πρώτα έξοδα από τα 56 δισ. ευρώ του κόστους μετάβασης στο νέο ταμείο θα καλυφθούν από το 0,5% του ΑΕΠ που ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε καθιερώσει ως κοινωνικό πόρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πιο αδύναμους όταν κατήργησε τη 13η σύνταξη.

Οι ισχυρισμοί Τσακλόγλου

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου υπερασπίστηκε τις παλιότερη στάση του, όταν με την επιστημονική του ιδιότητα υποστήριζε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, και προσπάθησε να την συνδέσει με το νομοσχέδιο που εισηγείται. Ο Π. Τσακόγλου ισχυρίστηκε ότι το δημογραφικό πιέζει τις συντάξεις προς τα κάτω και μειώνει συνεχώς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ζήτημα που υποτίθεται ότι επιλύει το νομοσχέδιο. Ο Π. Τσακόγλου υποστήριξε ακόμα ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αξιοποιήθηκε από πολλές χώρες για να μειώσουν τις επιπτώσεις του δημογραφικού, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι η πλειοψηφία των χωρών αυτών υπαναχώρησαν τελικά μπροστά στο μεγάλο κοινωνικό κόστος του συστήματος αυτού.

Οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί, έως το πρωί της Τετάρτης, για συζήτηση και ψήφιση δύο υπουργικές τροπολογίες και πέντε βουλευτικές τροπολογίες από το Κίνημα Αλλαγής.

   Η μία υπουργική τροπολογία έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 για τα ακίνητα πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23η και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπ. Εργασίας, μεταξύ των οποίων και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος από την διατήρηση των μειωμένων εισφορών έως το τέλος του επόμενου έτους. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα, έχουν καταθέσει πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά τη «θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ», η δεύτερη την «κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», η τρίτη την «κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής», η τέταρτη «τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίων ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης» και η πέμπτη, για « την τροποποίηση του άρθρου 1 του ΠΔ 35/1988 (ΦΕΚ Α' 14/27.01.1988)»

Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Κώστα Παπαγιάννη στο avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)