to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 02.12.2021

Πολιτική

Στους 4 μήνες η τρίτη δόση: Οι ανακοινώσεις για «Όμικρον», υποχρεωτικό εμβόλιο, «χαράτσι» και self test (βίντεο)

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας - Σους 4 μήνες αντί στους 6 η 3η ενισχυτική δόση του εμβολίου - Παράλληλα, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών


Αναμενόμενο χαρακτήρισε το κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή (2/12) απόπειρα «εξειδίκευσης» των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

   Η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσπάθησε να καθησυχάσει ο κ. Πλεύρης, μετά την επιβεβαίωση, σήμερα το πρωί, ότι η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

   Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

   Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

   Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Τρίτη δόση στους 4 αντί στους 6 μήνες

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους εντός των επόμενων 24ωρων θα υπάρξει και η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών στους τέσσερις αντί στους 6 μήνες με την αναμνηστική δόση.

Ήδη όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους μετά την ανακοίνωση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήδη έχουν κλειστεί 25.000 ραντεβού για την α’ δόση. Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους πάντως 493.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει μέχρι σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό.

Αναφορικά με την αναμνηστική δόση όπως είπε έχουν εμβολιαστεί  περίπου 1,5 εκατ. πολίτες και έχουν κλειστεί 900.000 περίπου ραντεβού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70% των δικαιούχων.

Τέλος όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους προτεραιότητα θα δοθεί στα ραντεβού της α’ δόσης ώστε οι πολίτες να μπορούν να εμβολιάζονται άμεσα.

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 4-11 ετών

Στο μεταξύ, «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 4 έως 11 ετών άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμού ενώ αναμένεται να προχωρήσει στην σύντμηση του χρόνου για την αναμνηστική δόση στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού η επιτροπή άναψε ήδη το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 4-11 ετών.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα ξεκινήσει όπως είπε μόλις έρθουν στην Ελλάδα οι παρτίδες των εμβολίων, οπότε και θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού.

Πότε θα χορηγηθούν δύο δωρεάν self tests σε εμβολιασμένους και μη

Την διάθεση δυο δωρεάν self test για όλο τον ενήλικο πληθυσμό προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση του πληθυσμού για κρούσματα κορωνοϊού ενόψει των γιορτών, ανακοίνωσε επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο Θεοκλής Ζαούτης αφού τόνισε τη σημαντικότητα του testing, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Το ίδιο θα συμβεί και στις 3/01/22 όπου θα πραγματοποιηθεί η ίδια διαδικασία.

«Όλοι μαζί να κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη να κάνουμε γιορτές» υπογράμμισε ο Θεοκλής Ζαούτης κάνοντας ισχυρή σύσταση στον πληθυσμό όταν συγκεντρώνονται σε σπίτια για γιορτές να προβαίνουν σε self testing.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)