to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 11.01.2018

Πολιτική

Εξεταστική: Ο πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που «μεγάλωσε στα γόνατά του τη ΝΔ» έριξε τις ευθύνες στους... επόμενους

Με την κατάθεση του Γιάννη Πιερουτσάκου - προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009 - συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.


Ο κ. Πιερουτσάκος, στην κατάθεσή του επανέλαβε αρκετές φορές ότι, αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περίοδο που ο ίδιος ήταν πρόεδρος, «δεν υπήρξε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος», ρίχοντας τις ευθύνες ξανά και ξανά... στους επόμενους.

Με εντάσεις και εριστικότητα διεξήχθη χθες και σήμερα η εξέταση του μάρτυρα, ο οποίος δήλωσε «ανενεργό μέλος της ΝΔ», φέρνοντας όμως σε δύσκολη θέση τους βουλευτές – μέλη της γαλάζιας παράταξης που συμμετέχουν στην Επιτροπή, χθες, όταν φανερώνοντας την μεταξύ τους οικειότητα, τους ζήτησε να τον υπερασπιστούν. «Τι καθόσαστε;» φώναξε, υψώνοντας το χέρι προς τους κ.κ. Μηταράκη και Γεωργαντά, με τους δύο βουλευτές να τον κοιτούν αποσβολωμένοι. Και δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς όταν ο Νότης Μηταράκης είχε το λόγο, ο μάρτυρας παρενέβη λέγοντας επί λέξει: «Σας μεγάλωσα στα γόνατά μου»!
 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τι έγινε στην πρώτη του κατάθεση: Το «ανενεργό μέλος της ΝΔ», πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Εξεταστική

Η ευθύνη για την κατασπατάληση... στους επόμενους και στη σημερινή συνεδρίαση

Με ένταση ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση καθώς ο μάρτυρας συνέχισε να απαντά με αλαζονεία και ασάφεια, εν μέσω πλήθους προσωπικών αναφορών, στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Χρήστος Παπαχρηστόπουλος των ΑΝΕΛ ξεκίνησε την εξέταση του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, που επενέβη στην εξέταση του μάρτυρα, με αποτέλεσμα ο πρώτος να του πει «διακόπτετε την εξέταση γιατί σας καίει η κατάθεση του».

Ο Γιάννης Πιερουτσάκος εκλήθη να απαντήσει  για την κατασπατάληση που έγινε με τα εμβόλια αλλά και την καμπάνια ενημέρωσης για τη γρίπη,  υποστηρίζοντας ότι εκείνος έπραξε τα δέοντα για να μην πληγεί η ελληνική αγορά, ο τουρισμός αλλά και για να μην υπάρξει πανικός καθώς υπήρξε «πανδημία».  Προσωπική εκτίμηση του μάρτυρα χαρακτήρισε τον όρο  «πανδημία» ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπενθύμισε ότι παραγγέλθηκαν 16 εκατ. εμβόλια και χρησιμοποιήθηκαν μόλις 300.000 από αυτά, με αποτέλεσμα αυτή η ιστορία να είναι η αιτία να δανειστεί το ΚΕΕΛΠΝΟ 200 εκατ. ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε πως είχε γίνει συνάντηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος και χαρακτήρισε την γρίπη «πανδημία» και συνέστησε την χορήγηση δύο δόσεων στα συγκεκριμένα εμβόλια. Κατόπιν τούτων, όσον αφορά στην ποσότητα, ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο αριθμός που αγοράστηκε ήταν 16 εκατ. και χρησιμοποιήθηκαν 300.000 γιατί ο ΠΟΥ άλλαξε στη συνέχεια την οδηγία και συνέστησε τη χορήγηση μιας μόνο δόσης. «Τα 16 εκατ. εμβόλια τα πήρα κατόπιν υποδείξεως. Από το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ για αυτά, ο υποφαινόμενος ξόδεψε μόνο 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ επεστράφησαν γιατί μία από τις εταιρείες δεν ήταν συνεπής». Επίσης δήλωσε ότι « οι τιμές των φαρμάκων ήταν ίδια για όλες τις χώρες».

Εμμένοντας στο θέμα των εμβολίων, ο κ. Πιερουτσάκος ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι «Δεν θέλω να βρεθεί κανένας σε αυτή τη θέση που βρεθήκαμε εμείς με το θέμα της πανδημίας. Προκηρύχθηκαν εκλογές με πρώτο θέμα τη γρίπη» και αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής της nota του ΠΟΥ για χορήγηση μίας αντί δύο δόσεων ο κ. Πιερουτσάκος εξήρε την τότε υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου που κατόπιν υποδείξεώς του αρνήθηκε να συμβιβαστεί με τις εταιρείες, όπως έκαναν οι άλλες χώρες και δεν πληρώθηκαν τα εμβόλια που προορίζονταν για τη δεύτερη δόση. «Αυτό το πετύχαμε» είπε ο κ. Πιερουτσάκος γιατί «η Ελλάδα είχε κάνει άψογο έργο σε επίπεδο συμβάσεων και δεν είχαμε πάρει χρήματα κάτω από το τραπέζι. Και είναι στα συν της Ελλάδος και των δύο κυβερνήσεων».

Σε αυτό το σημείο, ο μάρτυρας απέφυγε για άλλη μια φορά να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έγιναν, κάνοντας ένα νέο σόου και κατηγορώντας τον κ. Παπαχρηστόπουλο ότι προσπαθεί να ενοχοποιήσει μία προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκ νέου ένταση στη διαδικασία. Υποστηριξε τελικά ότι από τα 200 εκ. εκείνος χρησιμοποίησε 10 εκατ. εκ των οποίων τα 7 επεστράφησαν. Έριξε επίσης την ευθύνη στους... επόμενους για τα υπόλοιπα χρήματα που σπαταλήθηκαν για τα εμβόλια. 

Στη συνέχεια τη συνεδριαση απασχόλησαν τα αντιδρατήρια του AIDS που η Ελλάδα τα πλήρωσε 25 ευρώ έκαστο, όταν η Ιταλία τα αγόρασε με 9 ευρώ και η Πολωνία με 7 ευρώ.

Η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από τις καταγγελίες της πρώην υφυπουργού Υγείας κ. Σκοπούλη για την τότε άρνηση του ΚΕΕΛΠΝΟ να της δώσει στοιχεία για τον Οργανισμό αλλά και τη σκληρή κριτική που της είχε ασκήσει ο Γιάννης Πιερουτσάκος, με εκείνον να απαντά ότι υπήρξε υπερβολικός απέναντι της.  Άφησε δε εκ νέου αιχμές για την Φωτεινή Σκοπούλη, λέγοντας ότι είναι δύσκολο ένας πανεπιστημιακός να γίνεται υπουργός.  

Οι αμαρτωλές καμπάνιες

Όταν ο κ. Παπαχρηστόπουλος σημείωσε στον μάρτυρα ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία της  χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξοδευτεί ούτε ευρώ για τις καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πρώην πρόεδρος του, έκανε πάλι ντρίπλα, λέγοντας  ότι ο οργανισμός «είναι ένα πτώμα» κι αυτό υποδεικνύει ότι δεν γίνεται δουλειά.  Τότε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ του υπενθύμισε ότι επί ημερών προεδρίας του ξοδεύτηκαν 873.796 ευρώ για την παχυσαρκία, κι άλλα 1, 5 εκατ. ευρώ για καμπάνιες για το κάπνισμα κ.α. και τον ρώτησε αν υπήρχε τρόπος να είχαν αποφευχθεί αυτές οι σπατάλες, αφού το ΚΕΕΛΠΝΟ δικαιούνταν δωρεάν προβολή των κοινωνικών του μηνυμάτων.  Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι αυτά τα μηνύματα δεν παίζονταν σε prime time, με τον Θ. Παπαχρηστόπουλο να του υπενθυμίζει ότι ο νόμος λέει ρητά ότι οι καμπάνιες θα έπρεπε να προβάλλονται σε ώρες τηλεοπτικής αιχμής. Για άλλη μια φορά έριξε τις ευθύνες… στους καναλάρχες που δεν ακολούθησαν το νόμο, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν έκανε καμία κίνηση προς τα αρμόδια υπουργεία για να εφαρμοστεί ο νόμος. Είπε δε ότι τα χρήματα που (κατά)σπαταλήθηκαν «έπιασαν τόπο».

Όσον αφορά το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας 3.200.000 ευρώ σε 4 εκδότες για την γρίπη και γιατί αυτό έγινε ο κ. Πιερρουτσάκος είπε ότι επελέχθησαν αυτοί που προσέφεραν τις χαμηλότερες τιμές για να μην χαθεί χρόνος, ενώ όταν η κ. Αννέτα Καββαδία τον ρώτησε γιατί δεν έγιναν συμβάσεις, είπε ότι εκείνος «θα έδινε και τη ζωή του για να ενημερώσει τον κόσμο». «Έγώ τα έκανα όλα σωστά για να σώσω ότι μπορούσε να σωθεί», είπε επίσης, δηλώνοντας περήφανος για τη διαχείριση του.

Όταν στη συζήτηση ήρθε η χορηγία ύψους 750.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 για τη δραση «Αριστεία Ζωής» η Αννέτα Καββαδία εκ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε γιατί υπάρχουν παραστατικά από το ΣΔΟΕ αξίας 245.000 ευρώ και που πήγαν τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ, ο μάρτυρας απάντησε ότι έδωσε προκαταβολικά τα χρήματα αλλά τα παραστατικά θα έκλειναν το 2010 και ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν ενήμερος για το θέμα. Στο γιατί δεν υπάρχουν τα παραστατικά η απάντηση ήταν η αναμενόμενη… «Ρωτήστε τους επόμενους».

Ενα κτίριο, πολλά μπόνους και αδικαιολόγητα έξοδα

Τέλος όσον αφορά το κτίριο που αγοράστηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ με συνολικό κόστος 29 εκατ. ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία ήταν 3,5 εκατ. ευρώ, αρνήθηκε να επανέλθει στο θέμα. 

Ερωτηθείς για τα bonus 1.000 ευρώ που εγκρίθηκαν, επί ημερών του, από το ΔΣ ως οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι το ποσό αυτό δόθηκε νόμιμα, μετά από εισήγηση των νομικών του συμβούλων, για τη δουλειά που είχαν προσφέρει οι εργαζόμενοι για το θέμα της «πανδημίας» σε μια εποχή που ήταν, όπως τη χαρακτήρισε, «παχιών αγελάδων». Αναφερόμενος στο προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα μπόνους για την μετεγκατάσταση του κτιρίου της υπηρεσίας, ο κ. Πιερουτσάκος υπεραμύνθηκε της... προσφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας μάλιστα ότι οι άνθρωποι αυτοί «δούλεψαν σαν τα σκυλιά» και σημείωσε ότι «τους ληπήθηκε η ψυχή του». Έστρεψε δε τη συζήτηση γύρω από τα φετινά μπόνους των υπαλλήλων του ΕΟΦ, με την Αννέτα Καββαδία εκ του ΣΥΡΙΖΑ να εξανίσταται και να τον κατηγορεί ότι παρά το γεγονός ότι δηλώνει «ανενεργό μέλος της ΝΔ», αντί να καταθέτει κάνει αντιπολίτευση, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ερωτήθηκε για το πως δικαιολογούνται τα έξοδα 47.000 ευρώ ετησίως για το γραφείο προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, επί θητείας του και γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτά. Ο Γιάννης Πιερουτσάκος απάντησε ότι αυτά περιλάμβαναν από καφέδες μέχρι έπιπλα κι ότι δεν κράταγε τεφτέρι… Απάντησε επίσης πως «είχε μεγάλη πελατεία».

Τέλος, για την χρονομίσθωση, επί ημερών του, δύο αυτοκινήτων και μίας μηχανής μεγάλου κυβισμού υποστήριξε ότι «αυτά τα αυτοκίνητα κουβαλούσαν τροχόσπιτα για καμπάνιες και λοιπές δράσεις και χρησιμοποιήθηκαν και στις φωτιές στην Ηλεία», ενώ διέψευσε την άποψη ότι χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικούς.

Οι υπερκοστολογημένες θερμικές κάμερες
 

Ο κ. Πιερουτσάκος ερωτήθηκε στη συνέχεια για τις 31 θερμικές κάμερες διάγνωσης πυρετού που εγκαταστήθηκαν στα αεροδρόμια την περίοδο έξαρσης της γρίπης, κόστους 5.287.000 ευρώ αλλά και τα 367.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τη φύλαξη τους, με απευθείας ανάθεση από τον ίδιο. Όπως είπε, ο τότε αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, του είπε ότι οι κάμερες αυτές ήταν απαραίτητες και ο ίδιος ήρθε σε επαφή με μία εταιρία που μπορούσε να τις εγκαταστήσει σε 1-2 μήνες, με τον υπουργό Υγείας να του λέει ότι της θέλει «χθες» και με αποτέλεσμα εκείνος να σπεύσει να τις προμηθευτεί με κάθε κόστος άμεσα. Σημειώθηκε δε από την Επιτροπή, ότι η πιο ακριβή κάμερα φτάνει τα 15.000 ευρώ, με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να υποστηρίζει ότι στο κόστος των περίπου 6 εκατ. ευρώ που σπαταλήθηκε από την Ελλάδα περιλαμβάνονται και οι χειριστες τους αλλά και το συνεργείο επισκευής τους. Ο μάρτυρας στη συνέχεια ερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν συμβάσεις για τη συγκεκριμένη ανάθεση όπως έχουν αναφέρει οι ορκωτοί λογιστές που εξέτασαν την περίπτωση, με εκείνον να λέει ότι υπάρχουν συμβάσεις αλλά επειδή αυτή η ιστορία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, ο ίδιος αδυνατεί να τις βρει, ενώ σημείωσε ότι οι κάρες αυτές «έπιασαν εκείνο το καλοκαίρι, γύρω στα 500 άτομα εμπύρετα ή ομάδες που εισέρχονταν στη χώρα».

Όταν η Επιτροπή επέμεινε για το κατά πόσο ήταν ενήμερος ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκείνος είπε ότι ήταν ενήμερος για όλα και του είχε πει να δράσει άμεσα με κάθε κόστος. Είπε επίσης ότι είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όταν όμως ερωτήθηκε αν πιστεύει ότι αν προκύψει κάτι ελεγκτέο η ευθύνη θα αφορά και τον τότε υπουργό, απάντησε ότι... δεν θα προκύψει γιατί εκείνος τα έκανε όλα με τον βέτιστο τρόπο.

Παίρνωντας  το λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, σημείωσε ότι ο ίδιος είπε ότι υπήρξε το εκτελεστικό χέρι του τότε υπουργού Υγείας και επέστρεψε στο θέμα των θερμικών καμερών, ρωτώντας τον γιατί έκανε απευθείας ανάθεση και δεν συγκρότησε ομάδα εργασίας για το θέμα. Όπως κατέθεσε στην Επιτροπή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει έκθεση του ΣΔΟΕ προς την επιτροπή που εξετάζει το ξέπλυμα μάυρου χρήματος, στην οποία αναφέρεται η διαδρομή μεταπωλήσεων των συγκεκριμένων καμερών από εταιρία σε εταιρία που από 7.000 ευρώ φτάνει να πωληθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την εταιρία ΜΕΓΚΑ, προς 45.000 εκαστη. Ρωτώντας τον πως πριν πάρει την απόφαση το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει ήδη η υπερκοστολόγηση των καμερών λες και η εταιρία ήξερε ότι θα χρειαστεί τα συγκεκριμένα προϊόντα ο Οργανισμός, ο κ. Πιερρουτσάκος απάντησε ότι και ο ίδιος εξανέστη όταν το διάβασε στον Τύπο και ότι δεν είχε χρόνο να κάνει έρευνα αγοράς, αφού «ο υπουργός του» ήθελε άμεση αντίδραση. Η Αννέτα Καββαδία υπογράμμισε τότε επίσης ότι η ίδια εταιρία «έτυχε» να εισπράξει μέσα σε 1,5 χρόνο 17 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας και άλλες δουλειές από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ρώτησε αν αυτό «ήταν τυχαίο», με τον κ. Πιερρουτσάκο να απαντά ότι «έτυχε» σε όλες της περιπτώσεις να είναι η πιο φθηνή εταιρία.

Τα πνεύματα ανέβηκαν και πάλι με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει προσωπική επίθεση στην Αννέτα Καββαδία χαρακτηρίζοντας την «εμπαθή» και κάνοντας λόγο για «κατευθυνόμενες ερωτήσεις», με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη να τον επαναφέρει στην τάξη.

Όταν δε ρώτησε τον μάρτυρα γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες κάμερες από το 2009 και μετά, ο Γιάννης Πιερροτσάκος απάντησε για άλλη μια φορά: «ρωτήστε τον επόμενο», εννοώντας τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ στον οποίο περέδωσε τη σκυτάλη.

Στη συνέχεια η Αννέτα Καββαδία υπενθύμισε ότι η κάμερες αγοράστηκαν 4 μήνες πρν τις εκλογές.

Καλά έκακαν και μετακινήθηκαν υπάλληλοι

Όσον  αφορά τις μετατάξεις 77 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, 4 του Ντυνάν κι έναν 1 του Ωνασείου στο υπουργείο Υγείας, επέμεινε στη θέση του ότι δεν εκχώρησε σε κανέναν υπουργό- προσωπικά- προσωπικό και ότι δεν ήταν δική του ευθύνη, αλλά ήταν επιλογή των εργαζομένων βάσει τροπολογίας που είχε περάσει για να μετακινηθούν. «Και καλά έκαναν και πήγαν» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις χορηγίες του ΟΠΑΠ που δόθηκε επί ημερών του για 23 υπαλλήλους και για μια εκστρατεία για τον καρκίνο, ο μάρτυρας απέφυγε να δώσει απαντήσεις λέγοντας ότι δεν θέλει να έχει σχέση με οτιδήποτε έγινε επί υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη. 

Επιχορηγήσεις για... ιερό σκοπό

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις άνω των 750.000 ευρώ στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, είπε ότι υπήρξε η περίπτωση ενός ασθενή που χρειαζόταν την αντικατάσταση του ποδιού του με τεχνητό και βρήκε αυτή τη λύση ώστε να γίνει η εγχείρηση, καθώς μέσω του ΕΣΥ μπορεί αυτή να μην είχε γίνει ακόμη, και ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν και για τις κατασκηνώσεις της ενορίας για παιδιά μεταναστών αλλά και για δράσεις νέων που είχαν σχέσεις με την υγεία. Όταν η Εξεταστική του αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πρώην πρόεδρος του είπε ότι αυτό ήταν ηθική υποχρέωση του Οργανισμού.  «Υπάρχουν ορισμένα θέματα που δεν μπορεί να επιληφθεί το κράτος και χρησιμοποιεί ΜΚΟ, όπως η Εκκλησία», σημείωσε επίσης.

Πολάκης και Γεωργιάδης στην Εξεταστική

Υπενθυμίζεται ότι τις καταθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο τέλος Ιανουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ΚΕΕΛΠΟ, αποφάσισε χθες η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, στην πρώτη συνεδρίασή της με το νέο έτος. Επίσης, με εισήγηση του προέδρου της Αντώνη Μπαλωμενάκη, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την ολομέλεια νέα παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Απριλίου, καθώς μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ανοίξει το κεφάλαιο της Novartis.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)