to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 19.09.2017

Πολιτική

Μ. Σαλμάς στην Εξεταστική: Σωστή η τιμολόγηση των αρθροσκοπήσεων στα 1.500 ευρώ επί ΝΔ κι όχι στα 300 επί ΣΥΡΙΖΑ

Στο μικροσκόπιο οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις απόφαση Βορίδη


Συνεχίστηκαν  σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, όπου κατέθεσε για δεύτερη φορά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Σαλμάς κερνάει, Σαλμάς πίνει

Μετά την πρώτη κατάθεση του Μάριου Σαλμά που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, καθώς απείλησε τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής με μηνύσεις σε περίπτωση που δεν του "αρέσουν" οι ερωτήσεις τους, αλλά και από αοριστολογία, ο Μάριος Σαλμάς κλήθηκε σήμερα εκ νέου να δώσει εξηγήσεις για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις που γίνονταν σε διαγνωτικό κέντρο, που όπως ο ίδιος δήλωσε ανήκει σε μέλη της οικογένειας του.

«Σωστή η τιμολόγηση στα 1.500 ευρώ»
 
«Σωστή» χαρακτήρισε την κοστολόγηση της εξέτασης της αρθροσκόπησης στα 1.500 αυρώ ο Μάριος Σαλμάς, καταθέτοντας στην Επιτροπή, γεγονός που ανέβασε τους τόνους για άλλη μια φορά, όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «γιατί τότε η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας την έχει κοστολογήσει στα 150 ευρώ συν 150 ευρώ για αναλώσιμα;».
 
Απαντώντας στον Γιάννη Γκιόλα για το αν τα 1.500 ευρώ ήταν υπερβολική κοστολόγηση ή όχι, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε πως το ποσό δεν είναι μεγάλο γιατί η εξέταση έχει ακριβά αναλώσιμα αλλά κι εξαιτίας του clawback.

Σχετικά με την ανατιμολόγηση της εξέτασης από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα 300 συνολικά ευρώ, ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για αυθαίρετη τιμή άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ σε ερώτημα της Αννέτας Καββαδία ο μάρτυρας επέμεινε χαρακτηρίζοντας σωστή την πρώτη τιμολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ.

Πυρά κατά του αντιπροέδρου του  ΕΟΠΥΥ

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Μάριος Σαλμάς έστρεψε τα πυρά του κατά του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, η κατάθεση του οποίου είχε προηγηθεί της δικής του, ισχυριζόμενος ότι παραπλάνησε την Εξεταστική Επιτροπή. 

Ο Μάριος Σαλμάς απαντώντας στις ερωτήσεις της Αννέτας Καββαδία ισχυρίστηκε ότι «εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε λειτουργήσει σωστά δεν θα φτάναμε στην Εξεταστική» και ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος είπε «πολλά ψέματα» στην επιτροπή όταν κατέθεσε ως μάρτυρας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «ψεύτης» που ακούστηκε για τον Τάκη Γεωργακόπουλο, με τους βουλευτές της ΝΔ να παρεμβαίνουν, προκαλώντας νέα ένταση, που οδήγησε τον προεδρεύοντα του σώματος να προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τη διαδικασία.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από την κ. Καββαδία -στη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι, ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν παρενέβη ούτε για την τιμολόγηση της εξέτασης, ούτε για την επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση του διαγνωστικού ιατρείου ή για την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Αντ΄ αυτού ανέφερε πως «ταλαιπωρήθηκα περισσότερο από κάθε άλλον».
 

Τα αίματα άναψαν εκ νέου, μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι πρώτοι κατηγόρησαν την Ανέττα Καββαδία ότι προέβη σε «σχολιασμό» και «προσωπικές κρίσεις» επί των λεγομένων του μάρτυρα για να εισπράξουν το σχόλιο του προεδρεύοντα Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι «ο βουλευτής έχει δικαίωμα στο σχολιασμό».

 

Θύμα... πολέμου

Παίρνοντας την πάσα από τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο, ο Μάριος Σαλμάς ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι «από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός γνώριζε, καθώς είχε λάβει επιστολή, για το κόστος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και δεν έκανε τίποτα. Το θέμα έφτασε σε αυτεπάγγελτη εξέταση από ρεπορτάζ εφημερίδας».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα υποστήριξε μάλιστα ότι είναι θύμα... πολέμου, λέγοντας ότι «στην εφημερίδα που φιλοξένησε το δημοσίευμα διαφημιζόταν η Novartis» και καταλήγοντας με το ότι: «με πολέμησε η Novartis μέσω media γιατί έβγαλα στο αέρα το σκάνδαλο με την εταιρεία».

Τέλος ερωτηθείς από τον κ. Μάρδα «εάν πίστευε ότι θα έχαναν τις εκλογές για αυτό και η σπουδή που επέδειξε ο κ. Βορίδης για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις» ο κ. Σαλμάς το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «κάθε υπουργός πριν τις εκλογές θέλει να ολοκληρώνει το έργο του και τους φακέλους που έχει αναλάβει».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Είναι της γυναίκας μου το διαγνωστικό κέντρο... μας», είπε στην Εξεταστική για τις αρθροσκοπήσεις ο Μ. Σαλμάς

Η υπόθεση που τον έστειλε στην Εξεταστική

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υπογράφει μαζί με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο, την εξομοίωση του κόστους της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, με την εξέταση να φτάνει στο δυσθεώρητο ποσό των 1.500 ευρώ. Η υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ενώ δεν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου με την συνυπογραφή λοιπών αρμοδίων υπουργών, καθώς απαιτείται συνυπογραφή των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Εξού και η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε στις 31/8/2017 από το υπ. Υγείας, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, πρόεδρο της Επιτροπής, να ανακοινώνει αστικές αγωγές για την αποζημίωση του Δημοσίου.

Το Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά 850 χιλιάδες ευρώ από τις συγκεκριμένες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν  στο διαγνωστικό κέντρο που συστεγάζεται με το γραφείο του και ανήκει στον γαμπρό και τη σύζυγό του. Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη του εξέταση από την Επιτροπή, ο Μάριος Σαλμάς σε μία παραδρομή του λόγου ανέφερε το επίμαχο κέντρο ώς διαγνωστικό κέντρο «μας». Υποστήριξε επίσης ότι οι εισπράξεις του ήταν 276 χιλιάδες ευρώ, ενώ ερωτηθείς για το αν οι εν λόγω αρθροσκοπήσεις ήταν υπερκοστολογημένες ή όχι, απέφυγε να απαντήσει.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τ. Γεωργακόπουλος: «Έχει πολιτική και διοικητική ευθύνη ο Βορίδης» για το σκάνδαλο με τις αρθροσκοπήσεις

Οι καταγγελίες του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ

Της κατάθεσης Σαλμά είχε προηγηθεί η κατάθεση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλου, ο οποίος ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής έδειξε τον Μάκη Βορίδη, καταθέτοντας στοιχεία για το ότι η υπουργική απόφαση του για τις αρθροδκοπήσειςήταν παράνομη.

Ο κ. Γεωργακόπουλος κατέθεσε, επίσης, στην επιτροπή ότι προέκυψαν στοιχεία ότι κάποιες από αυτές τις αρθροσκοπήσεις είχαν στη σφραγίδα του παραπέμποντος αλλά και του εκτελόντα ιατρού το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά.

Ερωτηθείς για την πληρωμή της εταιρείας «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση Ε.Ε» δήλωσε ότι «για το 2015 η πληρωμή έγινε με πρόχειρο λογιστικό» συνεπώς «δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ και τι μας χρωστάει η εταιρεία».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)