to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 30.04.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού, τις πολιτικές που ο λαός έδιωξε από την πόρτα (βίντεο)

Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή. Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού τις πολιτικές που ο ελληνικός λαός έδιωξε από την πόρτα»


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης εκπορεύεται από μια ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Αντίθετα, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα: «Ο κόσμος έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους πολίτες που από την αρχή της πανδημίας έδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού μας, τη Δημόσια υγεία» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δείτε την πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα:

Άλλοι, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά συχνά με πολυμελείς οικογένειες κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές για να μπορέσουμε σήμερα να βρισκόμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν γκόλντεν μπόις».

Ήταν από αυτούς, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και άλλες φορές υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, ωστόσο αυτό δεν αρκεί ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης. «Ήταν, λοιπόν, όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Και τα γλιτώσαμε, προς ώρας τουλάχιστον. Όλοι αυτός ο κόσμος, κύριε Μητσοτάκη, επειδή ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Επειδή έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη. Επειδή εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα. Και όχι επειδή εσείς τους εμπιστευτήκατε, όπως με ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, μας είπατε προχθές στο διάγγελμά σας».

«Δεν αξιοποιήσατε το χρόνο που σας έδωσε ο κόσμος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, καμία εξουσιοδότηση για πολιτικά παιχνίδια στις δικές του πλάτες. Μας έδωσε χρόνο.

Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε μόνιμες προσλήψεις, σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ».

«Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη; Τον αξιοποιήσατε; Όχι, απαντώ, με τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου».

Και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει  40.00 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους – εσείς τις παγώσατε. Όχι μόνο παγώσατε τη διαδικασία δε προσλαμβάνετε αλλά αφήνετε να φύγουν τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό» τόνισε.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί «χωρίς λογοδοσία και έλεγχο» όχι μόνο για τα μέτρα του κορονοϊού αλλά και για «τροπολογίες εξυπηρετήσεων», λέγοντας πως τουλάχιστον για τα κρίσιμα νομοσχέδια η Βουλή θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά.

   Ευκαιρία και για να περάσουν «ρυθμίσεις που ευνοούν» τους ιδιώτες υγείας, προσέθεσε ο αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε "επικριτική" αναφορά του πρωθυπουργού στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επικήρυξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Όπως, είπε, η κυβέρνηση ήταν αυτή που αύξησε το κόστος νοσηλείας από 800 ευρώ σε 1.600 και έδωσε 30 εκατ. για να κάνουν τεστ μόνο οι ιδιώτες, την ώρα που ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα αυτή.

«Πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα»

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τα τεστ, τι έκανε για να προετοιμάσει μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα;

«Απλώς αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που σας ενημέρωσαν ότι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια και μπορούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Γιατί κύριε πρωθυπουργέ; Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι αν ενδεχομένως αρκούσε κατά την διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στη επόμενη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων;».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η χώρα μας σήμερα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και το αποτέλεσμα αυτού αποτελέσματος είναι να πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα».

«Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας»

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;

Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.  Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

«Αυτή η ύφεση θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μαξιλάρι ρευστότητας, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι αγνοεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς, και "σπαταλάει" το μαξιλάρι για "ανελαστικές δαπάνες".

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, «ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους» και «χωρίς μαξιλάρι», ενώ σημείωσε ότι την ώρα που ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ύφεση 4%, οι διεθνείς προβλέψεις ξεπερνούν το 10% για την Ελλάδα λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

«Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία»

   «Εγώ το 4% αυτό σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως παραπάνω γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε "ποσοστά αυτοδυναμίας" της ΝΔ όχι στις εκλογές, αλλά στην ύφεση, αφού αθροιστικά είχε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και μαζί με την πρόβλεψη για 15% φέτος, φτάνει το 40%.

   Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο "σκάνδαλο των voucher", καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τελικά εάν γνώριζε και είχε εγκρίνει το σχέδιο αυτό του υπουργού Εργασίας, και παραθέτοντας επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον κ. Βρούτση στην οποία αναγράφεται πως υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους.

Απαντώντας, δε, σε νέα αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν "λεφτόδεντρα", τον ρώτησε εάν κρατά την ίδια στάση, στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο ευρωπαϊκός Νότος κι άλλοι φορείς ζητούν να δοθεί 1,5 τρισ. ευρώ την αγορά.

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία «πρώτα-πρώτα να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη». 

»Ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία στο προσκήνιο. Ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Ευκαιρία να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά που στο προοίμιό του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που όπως είπε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. «Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για ακόμα μία φορά με τη πολιτικής σας έχετε οδηγήσει».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις διαχρονικές ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και για πριν όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

   Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος» και τόνισε πως ναι, ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι. «Εκεί που αποτύχατε εσείς τρεις φορές, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος, εμείς δημιουργήσαμε την αξιοπιστία της χώρας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

   «Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, σε λειτουργία τη μηχανή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει πιο εύκολα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Η λογική μας είναι πως όταν έχεις ένα ντεπόζιτο που έχει καύσιμο για να μπορέσεις να βγεις από την καταιγίδα πρέπει να το αξιοποιήσεις, όχι να το εξαντλήσεις κάνοντας κύκλους μέσα στην καταιγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα». «Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε οικονομικός σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει να εκτιμήσει ποια θα είναι η ύφεση και να πάρει μέτρα ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη». «Το μόνο που κατάλαβα απ' όσα δηλώσατε είναι ότι έχετε στο ίδιο επίπεδο εκτίμησης τον κ. Στουρνάρα με τον κ. Βαρουφάκη. Ε, κάντε τον κ. Βαρουφάκη διοικητή της ΤτΕ αν θέλετε. Βγείτε και πείτε ότι όταν η ΕΚΤ προβλέπει πάνω από 10%, όταν ο ΟΟΣΑ λέει ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, έχουμε έναν διοικητή της ΤτΕ που λέει αερολογίες. Πείτε το», προσέθεσε.

   Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε μέχρι τότε- το πρόβλημα θα είναι εδώ και θα πρέπει να το απαντήσετε», τόνισε. Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί σύγκρινε τη συμφωνία που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς όταν η οικονομία "έτρεχε" με 2,9%, «με αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, που είναι απολύτως προφανές ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τεράστια φούσκα κόκκινων δανείων δίπλα στην υπάρχουσα». «Εμείς είχαμε πάρει παράταση έως το τέλος του 2019, όχι για να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ώστε 1/1/20 να κατατίθετο ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας. Και εσείς παίρνετε τρίμηνη παράταση. Γιατί;» σημείωσε, ενώ

   «Αληθεύει ότι ετοιμάζετε ένα σχέδιο εξαέρωσης της μεσαίας τάξης;», ρώτησε αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό δίκαιο.

   «Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Είναι λεφτά για να εξαγγέλλονται στις ειδήσεις, αλλά στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της προκαταβολής φόρουςεπιχειρήσεων, τονίζοντας ότι π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν δραστική μείωση εισοδημάτων το 2020 και προφανώς θα δυσκολευτούν να πληρώσουν και τον φόρο που αντιστοιχεί στο '19. «Πώς θα καταφέρει να δώσει προκαταβολή με βάση το εισόδημα αυτό; Οι επιχειρήσεις έχουν πάγια ανελαστικά έξοδα, τι θα κάνετε γι' αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ έχουν δοθεί 138 δισ. για την ενίσχυση και τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ρώτησε αν τα χρήματα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από εγγυήσεις ή «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν τις κάνουλες κλειστές;».

   Είπε ότι παρότι εξαγγέλθηκε πάγωμα της εξυπηρέτησης των χρεών προς τις τράπεζες, δεν νομοθετήθηκε και συνεχίζουν να κοκκινίζουν τα δάνεια αν οι οφειλέτες δεν συνεχίζουν να πληρώνουν, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν τις οχλήσεις. Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας παραμένει αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα. Δώστε παράταση μόνο σε αυτόν που εκδίδει τις επιταγές και όχι στον κομιστή».

   Σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός "ζει σε άλλη χώρα" όταν τον εγκαλεί για την κριτική του ότι με την κυβερνητική πολιτική θα γιγαντωθεί ο αριθμός των απολύσεων και της ανεργίας, εκτιμώντας πως θα είναι ανεξέλεγκτες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν χωρίς καμία στήριξη. Αναφορικά με το πρόγραμμα SURE, είπε ότι καθώς η ΕΕ χρηματοδοτεί την εργασία και όχι την αναστολή της, η κυβέρνηση θα το "μαγειρέψει" και το «καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας θα γίνε πάγιο: μισή δουλειά-μισός μισθός και ένα κομμάτι του μισθού θα το δίνει ο εργοδότης και το άλλο ενδεχομένως η ΕΕ».

   Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε να υπάρξει μη επιστρεπτέα ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, «εσείς λέτε επιστρεπτέα και αυτή δυο χρόνια άτοκη και μετά θα δούμε». Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει σχέδιο για τον τουρισμό και τους αγρότες. Τον κατηγόρησε για μη ενίσχυση του πολιτισμού, σχολιάζοντας ότι «η σχέση που θέλετε να έχετε μαζί τους είναι να τους χρησιμοποιείτε ως φωτογραφικό ντεκόρ σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα για λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης». Τόνισε ότι για τις μάσκες πρέπει να υπάρξει διατίμηση.

   «Ο κ. Βρούτσης κάθεται δίπλα σας αμίλητος, μιλάμε για κορυφαίο θράσος», είπε συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Αισθάνεστε άνετα που τρεις εβδομάδες έβγαινε στις τηλεοράσεις, ενώ είχε την επιστολή που σας έδωσα από την επίτροπο και έλεγε ψέματα στον λαό ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί έπρεπε να τα εκταμιεύσει; Κρατάτε τον ψεύτη. Τι να καταλάβω εγώ; Να καταλάβω ότι είστε τόσο καλός που παραδέχεστε τα λάθη σας; Αν ήταν έτσι, θα τον είχατε διώξει. Ή φοβάστε να τον διώξετε, μην πει πράγματα που δεν πρέπει να πει;».

   «Ήρθατε και είπατε αυτό που προφανώς εσείς το διαδίδετε τόσο καιρό στο διαδίκτυο: "τι θα γινόταν στη χώρα αν...". Αν τι; Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δεν ήσασταν εσείς ο σωτήρας μαςς», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στη σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη. Απάντησε πως αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία: «πρώτα απ' όλα δεν θα υπήρχε υπουργός Ανάπτυξης που την ώρα της κρίσης θα έλεγε ότι είναι φυσική ροπή της αγοράς η αισχροκέρδεια και δεν χρειάζεται διατίμηση, που θα έβγαζε τουίτ να διαφημίζει μαθήματα αρχαίων ελληνικών με 5 ευρώ, που θα έβγαινε να υβρίζει τους πολίτες που κάθονται σπίτι τους και δεν έχουν εισόδημα ότι θα γίνουν 300 κιλά». «Δεν θα υπήρχε υπουργός να στήνει δουλίτσες, δεν θα ανέβαινε απ' τα 800 στα 1.600 ευρώ η τιμή της κλίνης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεν θα πήγαιναν 30 εκατ. για τεστ στους ιδιώτες, αλλά στα δημόσια ιδρύματα, δεν θα είχαμε υπουργό τον κ. Βρούτση να κάνει δουλειές με ΚΕΚ και να εξευτελίζει επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες», προσέθεσε για να καταλήξει:

   «Θα εφαρμόζαμε ό,τι σε όλη την Ευρώπη, θα επιδοτούσαμε την εργασία, θα δίναμε τη δυνατότητα να στηριχθεί η οικονομία απ' το μαξιλάρι που εμείς δημιουργήσαμε από τις θυσίες του λαού για μια ώρα ανάγκης (...) Αυτό θα κάναμε εμείς και αυτό θα κρίνει ο ελληνικός λαός».

(με πληροφορίες από Αυγή και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αναλυτικά η πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε και περνάμε  μια πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, με τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και με το σήμερα και το αύριο, θα έλεγα, όλων μας.
Και η διαχείριση αυτής της κρίσης απαιτούσε και απαιτεί  σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας.  Από τους εκπροσώπους της πολιτείας, από τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, από τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, από την εκκλησία και τους ιεράρχες. Από όλους μας.
Μα πάνω από όλα από τους ίδιους τους πολίτες, από τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά.
Και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν, εγώ θα έλεγα, πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού μας, τη Δημόσια υγεία.
Άλλοι περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες. Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες, όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα και δραματικά αυξημένη την ανασφάλεια  για το αύριο.
Άλλοι, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές για να μπορέσουμε σήμερα να βρισκόμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.
Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι.
Δεν ήταν γκόλντεν μπόις.
Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες, εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής. Και άλλες φορές υπαγορεύατε, ελέω των προγραμμάτων, την απόλυσή τους ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από τις δυνατότητες, παραπάνω από όσο προσφέρουν.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα ίσα, ότι η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης.
Και αυτό το αυτονόητο  το λέω με τη θετική του έννοια του όρου, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία.
Μόνο που το αυτονόητο δεν νομίζω ότι αρκεί.
Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης.
Ήταν, λοιπόν, όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Και τα γλιτώσαμε. Προς ώρας τουλάχιστον.
Όλος αυτός ο κόσμος, κύριε Μητσοτάκη, επειδή ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.  Επειδή έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη.   Επειδή εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα. Και όχι επειδή εσείς τον εμπιστευτήκατε, όπως με ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, μας είπατε προχθές στο διάγγελμά σας.
Και όλος αυτός ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του καμία εξουσιοδότηση και  καμία λευκή επιταγή, ιδίως για πολιτικά παιχνίδια, στις δικές του πλάτες.
Αν μας έδωσε κάτι, είναι χρόνος. Χρόνο μας έδωσε.
Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. 
Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη.
Χρόνο για να ενισχύσουμε  ουσιαστικά το ΕΣΥ.
Χρόνο για να επενδύσουμε σε μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ.
Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη;
Τον αξιοποιήσατε;
Όχι, απαντώ, με τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου. 
Και γι’ αυτό έχετε να λογοδοτήσετε. Όχι για τις ιδέες σας, τις απόψεις σας. Θα έχουμε χρόνο γι’ αυτό.

Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Βγήκατε και είπατε, με διάθεση αλαζονική, θα έλεγα, ότι κάνατε μέσα σε λίγες μέρες όσα δεν έγιναν δεκαετίες στο ΕΣΥ. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε, και αυτούς συμβασιούχους.
Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, αλλά ελάχιστα έχουν αυξηθεί. Γιατί, πάλι το κάνατε σήμερα αυτό, αρχίσατε να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν δίπλα έναν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως γνωρίζετε.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως είναι το προσωπικό, οι εντατικολόγοι, οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Προσλάβατε τέτοιους;
Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχετε προσλάβει κανέναν.
Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προγραμματίσει για 4000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές. Παγώσατε τη διαδικασία.
Και βεβαίως, όχι απλώς παγώσατε τη διαδικασία πριν την πανδημία. Εσείς ήσασταν εδώ που ερχόσασταν απ’ αυτό εδώ το βήμα και μας λέγατε, θα σας κάνω να ανατριχιάσετε τώρα διότι θα σας προτείνω τη συνεργασία του δημόσιου συστήματος υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς μέσα από ΣΔΙΤ, όπου θα αξιοποιούσαν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τις δομές και τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτή ήταν η αντίληψή σας, αυτή ήταν η ιδεολογία σας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού.
Και εδώ, να το πούμε αυτό: σας ακούμε να λέτε για το ΕΣΥ και τι καλό που είναι το ΕΣΥ. Όταν εμείς φτιάχναμε τις πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, τις ΤΟΜΥ, ερχόσασταν εδώ και λέγατε ότι είναι μια σπατάλη αχρείαστη για τον δημόσιο προϋπολογισμό, διότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όταν επί χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων πρωτοστατήσατε εσείς, το κόμμα σας, υπουργοί της παράταξής σας κι εσείς ο ίδιος, σε απολύσεις και κάποιοι έλεγαν ότι δεν μας πάρει τη δόξα η τρόικα και ο Τόμσεν, αλλά εμείς θα κάνουμε γιατί τα πιστεύουμε. Αυτή ήταν η άποψή σας. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και ιδεολογία. Ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ.
Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο ότι δεν προσλάβατε μόνιμο προσωπικό. Είναι ότι κι αυτούς τους επικουρικούς γιατρούς που λήγουν οι συμβάσεις τους, τους αφήνετε να φύγουν. Αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχουν μονιμότητα.
Και  βεβαίως είδε το φως της δημοσιότητας και η είδηση ότι δεν πληρώνετε και υπερωρίες στο προσωπικό.
Δεν θα το έλεγα λοιπόν ότι αξιοποιήσατε τον χρόνο για να στηρίξετε ουσιαστικά το σύστημα υγείας.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τεστ.
Τι κάνατε για να προετοιμάσετε μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα; Για να οργανώσετε κεντρικά την διαχείριση, και να αυξήσετε τα αντιδραστήρια; Τι κάνατε;

Απλώς αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που σας ενημέρωσαν ότι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια και μπορούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.
Γιατί;
Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι, αν ενδεχομένως αρκούσε κατά τη διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στην επόμενη φάση, στην φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων;
Το αποτέλεσμα της αβλεψίας ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η χώρα μας σήμερα να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η μόνη χώρα που προσπερνάμε είναι η γειτονική μας Βουλγαρία.
Και το αποτέλεσμα του αποτελέσματος αυτού είναι να πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα τώρα σ’ αυτή τη δεύτερη φάση. Να βγαίνουμε από τα σπίτια μας και να βαδίζουμε στα τυφλά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Δε θέλω ούτε να γίνω δυσάρεστος ούτε να παριστάνω τον ειδικό.
Αλλά μιλάω κι εγώ, όπως όλοι μας, αυτές τις μέρες με ειδικούς και με επιστήμονες.
Και οφείλω, αισθάνομαι την υποχρέωση να μεταφέρω την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο όμως και στην ελληνική κοινωνία. Και αυτή είναι μια αίσθηση της ανασφάλειας.  Μια αίσθηση ανασφάλειας, που οι ανακοινώσεις που κάνατε προχθές, αντί να κατευνάσουν, την επέτειναν.
Ιδίως η σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίησή σας, πως μέχρι τώρα πετύχαμε ό,τι πετύχαμε χάρη στη μεγαλοψυχία σας να μας εμπιστευτείτε τους πολίτες.  Αλλά, από δω και στο εξής η ευθύνη είναι ατομική. Ανήκει  στον καθένα ξεχωριστά και αποκλειστικά στους πολίτες.
Το ακριβώς αντίθετο μήνυμα έπρεπε να εκπέμψετε.
Ότι οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, εξάντλησαν τη δική τους ευθύνη και εξαντλήθηκαν κιόλας από τα περιοριστικά μέτρα. Και τώρα είναι η σειρά της πολιτείας, είναι η σειρά της κυβέρνησης να πράξει το δικό της καθήκον. Και να πορευτεί με σχέδιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια.
Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος:
Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή σας να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου;  Δεν μιλώ για τη Γ’  Λυκείου.
Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση;
Και ποια η λογική της σκέψης ακόμα και να ανοίξετε και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή αποσύρατε, φαντάζομαι χάρη στην αντίδραση που διαισθανθήκατε κι εσείς, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; 

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα, σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε μία απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους.
Προχθές διάβαζα ένα δημοσίευμα το οποίο υπήρξε και στα ελληνικά ΜΜΕ της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, που δημοσιεύτηκε η πρόταση της αντίστοιχης Επιτροπής λοιμωξιολόγων στην Ιταλία, μια πρόταση προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σας την παραθέτω κι αυτήν.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων, λέει η έκθεση, θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή. Το ένα τρίτο. Αν τα ανοίγαμε όλα. Τα πάντα.
Αυτό εμένα με προβλημάτισε. Εσάς δεν σας προβλημάτισε;
  Επίσης  τα πρώτα αποτελέσματα της Γερμανίας για αύξηση των κρουσμάτων δεν σας προβλημάτισε; Και μάλιστα όταν η Γερμανία είναι δεύτερη στον κόσμο σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το ρίσκο;
Και θα πω, γιατί παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Διότι τα σχολεία ανοίγουν για να κλείσουν σε 20 μέρες. Έρχονται καλοκαιρινές διακοπές.
Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σ’  αυτή την απόφαση;
Είναι στρατηγική αλλαγή; Αλλάζουμε  στρατηγική και υιοθετούμε την ανοσία αγέλης; Να αποκτήσει δηλαδή ο πληθυσμός μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας; Δεν το πιστεύω. Δεν τολμώ να το πιστέψω ότι είναι αυτό. Προφανώς και δεν είναι.
Το πιθανότερο είναι το ρίσκο αυτό να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε σώνει και καλά δάφνες νικητή. Το συνηθίζετε τελευταία αυτή την επιθυμία να την έχετε. Και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι  ότι η κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα.
Ο κόσμος που μας ακούει όμως, πιστεύω ότι θέλει να έχει πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Όχι μόνο ωραία λόγια, υποκριτικές κολακείες, και χειροκροτήματα.
Προχτές μιλούσατε για δεκαπέντε λεπτά και αντί για εξηγήσεις στα κρίσιμα ζητήματα, αρκεστήκατε στην ταυτολογία ότι ο Μάρτιος δεν είναι Μάιος. Εντάξει, όλοι το γνωρίζουμε ότι ο Μάρτιος δεν είναι Μάιος.
Δεν μας είπατε όμως γιατί τα σχολεία τον Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες, αλλά τον Μάιο είναι ασφαλή για τα παιδιά μας.
Δεν μας είπατε γιατί η χρήση μασκών από τον πληθυσμό, ήταν τον Μάρτιο ανώφελη έως και επικίνδυνη, αλλά τον Μάιο είναι επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δεν φορά.
Το μόνο που  μας είπατε είναι ότι η ευθύνη είναι δική μας, όλων των πολιτών.
Και, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας.
Εύχομαι και ελπίζω οι ανησυχίες και οι φόβοι μου να είναι υπερβολικοί.  Αλλά υπεύθυνη στάση αυτή δεν τη λες. Το λιγότερο αλλοπρόσαλλη την λες και με μεγάλη δόση κοινωνικής, κομματικής και προσωπικής μεροληψίας τη λες.
Εδώ όμως είμαι υποχρεωμένος να σταθώ σε μια σημαντική διαπίστωση που προκύπτει από τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες σας τις εβδομάδες της πανδημίας.
Κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα:
Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτή την κρίση σε ευκαιρία.
Ευκαιρία, πρώτα πρώτα, για να νομοθετείτε εδώ δίχως έλεγχο, δίχως λογοδοσία .
Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου,
Αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία, που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Αλλά εσείς αξιοποιείτε την ευκαιρία για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων. Ακόμα βεβαίως και για να περνάτε τώρα κρίσιμα νομοσχέδια. Ελπίζω με τη Βουλή όχι να υπολειτουργεί, αλλά να λειτουργεί κανονικά.
Ευκαιρία, επίσης, να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα, μεγάλους εργοδότες και ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας, διότι αναφερθήκατε επικριτικά στην πρότασή μας να υπάρξει μια γενική επίταξη και το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση να έχει την επιλογή να κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες και λέτε ότι αυτό μπορεί να στοίχιζε. Αλλά εσείς ήσασταν αυτοί που αυξήσατε το κόστος νοσηλείας από τα 800 ευρώ σε 1600 ευρώ μέσα σε μια μέρα, Εσείς δώσατε 30 εκατομμύρια για να κάνουν τεστ μονάχα οι ιδιώτες, στους ιδιώτες τα δώσατε, και ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τεστ. Όλοι οι σελέμπριτις όμως μάθαμε ότι είχαν κορωνοϊό. Οι άνθρωποι που πέρασαν με ένα συνάχι ή με μια γρίπη που νομίζανε ότι είναι μια κανονική γρίπη και μένανε στα σπίτια τους, δεν μάθαμε αν είχαν κορωνοϊό, γιατί δεν έκαναν τεστ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ευκαιρία λοιπόν. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν, ενδεχομένως, κάποια συμφέροντα, κάποιους μεγάλους εργοδότες και κάποιους φίλους σας.
Όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον κ. Φέσσα. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση; Αλλά, βεβαίως, έχετε δίπλα σας στο Μαξίμου τον πρώην διευθυντή του και τις υποδείξεις του εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια.

Αλλά και ευκαιρία να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας.
Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά  απευθείας αναφορές στο πρόσωπο σας.
Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, κ. Μητσοτάκη, είναι μια ελληνική εκδοχή  ολοκληρωτισμού, η ελληνική εκδοχή του ορμπανισμού που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε.
Θα μου πείτε, σας αδικώ.
Για πείτε μου, λοιπόν, αφού σας αδικώ. Τι έχετε κατά νου όταν εν μέσω πανδημίας αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ;
Ποια ΜΜΕ; Παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της Διαύγειας. Σε μία εταιρεία η οποία όλως τυχαίως συνεργαζόταν με το κόμμα σας προεκλογικά, για να δίνει τα χρήματα κατά το δοκούν και ανεξέλεγκτα.
Χρειάζεται  ενίσχυση ο Τύπος; Βεβαίως και χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος. Ελάτε εδώ να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα ποσό που πρέπει να κατανεμηθεί, με όρους διαφάνειας και με κριτήρια. Με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους που έχουν, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τις πωλήσεις τους. ‘Όχι ανεξέλεγκτα, όχι με αδιαφάνεια. 20  εκ. ευρώ εν μέσω πανδημίας.
Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Πού πάνε αυτά τα λεφτά, θα μας πείτε;
Γιατί καταργείτε τη Διαύγεια; Γιατί αποκλείετε τα ΜΜΕ που δεν σας είναι αρεστά απ’  αυτή τη χρηματοδότηση;
Δήθεν τώρα για να μας ενημερώσουν για την πανδημία; Και δίνετε χρήματα σε σάιτ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ να ενημερώσουν εκεί για την πανδημία;
Αυτό δεν είναι αστείο. Διότι, αν αυτό δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, εγώ θα έλεγα, επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των άτακτων. Εκμεταλλεύεστε λοιπόν την πανδημία ως ευκαιρία. Την εκμεταλλεύεστε για να στήσετε ή να εμπεδώσετε σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών.
Κι αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις.
Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και τόσο βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχεί κάθε δημοκρατικός πολίτης. 
Εγώ θα έλεγα  ότι πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.
Πρώτον, με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Και, δεύτερον, με τον κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος ενδεχομένως κάποιων άλλων συμφερόντων.
Με βάση το σχέδιο αυτό, και όχι  με βάση κάποιες λάθος επιλογές:
Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους. Ανασφαλείς, και προβληματισμένους για το αύριο.
Νομοθετήσατε την εκ περιτροπής εργασία κάνοντας πράξη το μισή δουλειά – μισός μισθός.
Και αφήσατε βεβαίως ταυτόχρονα ανεξέλεγκτες τις απολύσεις.
Όλα αυτά δεν ήταν αναγκαίο κακό. Όλα αυτά δεν ήταν νομοτέλεια εξαιτίας της πανδημίας.
Ήταν δικές σας επιλογές. Με σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο. Ήταν δικές σας επιλογές.
Πουθενά στην Ευρώπη –και πείτε μου αν το βρήκατε- δεν υπήρξε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης  κρίσης. Να επιδοτείται δηλαδή η αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι η διατήρηση συμβάσεων εργασίας.
Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Είναι δικό σας σχέδιο. Και όσον αφορά το τι δούλεψε και το τι δεν δούλεψε, αφήστε να το πει η αγορά. Βγείτε και μιλήστε με τους επιχειρηματίες, τους μικρούς και τους μεσαίους. Βγείτε να αναφερθείτε και να αντικρύσετε τους χιλιάδες ανέργους, τους χιλιάδες ανθρώπους  που σήμερα ζουν  σε όρους ανασφάλειας, Αφήστε αυτόν τον λογαριασμό. Αφήστε αυτόν τον λογαριασμό. Θα τον δούμε.
  Όμως, είναι δική σας έμπνευση σχέδιο.
Και σήμερα, εδώ, αναφερθήκατε πάλι με υπεροψία στις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που στον βασικό της πυρήνα ήταν η εμπροσθοβαρής και οριζόντια στήριξη της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των  επαγγελματιών, των καλλιτεχνών.
Όλων εκείνων δηλαδή των κοινωνικών ομάδων που έχετε αφήσει στην τύχη τους.
Επιμείναμε και επιμένουμε σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση.
Και έρχεστε σήμερα εδώ και μιλάτε για λεφτόδεντρα.
Αλήθεια, κ. Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής που κάνατε με τηλεδιάσκεψη, όταν όλοι οι ηγέτες του Νότου απαιτούν να δοθεί χρήμα στην αγορά, απαιτούν να γίνει πράξη αυτό που έχει πει και η ίδια η Λαγκάρντ της ΕΚΤ αλλά και το Οικονομικό Τμήμα της Κομισιόν, για την ανάγκη 1,5 τρισ. να δοθεί στην αγορά, εσείς βγαίνετε και λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;
Αυτή είναι η στάση σας στα αιτήματα του Νότου να δοθεί ρευστότητα στην αγορά, να πέσει χρήμα για να κρατηθεί ζωντανή η ζήτηση και η προσφορά ταυτόχρονα; Εσείς λέτε για λεφτόδεντρα;

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά:
Η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις ύψους άνω του 50% του ΑΕΠ.
Η Γαλλία άνω του 25 % του ΑΕΠ
Η Ιταλία 40% του ΑΕΠ
Και εσείς εδώ 3,5% του ΑΕΠ. Τόσο είναι.
Με μία ιδεοληπτική επιμονή, αγνοείτε τις προτάσεις που γίνονται από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών φορέων.
Και πιστεύουμε εμείς ότι αυτό είναι μια ολέθρια τακτική.
Και είναι μια τακτική η οποία μπορεί να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού την αντίληψη της μεταφοράς της ανοσίας αγέλης στην οικονομία. Δηλαδή, να μην στηρίξουμε τώρα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, να αφήσουμε να επιβιώσει όποιος έχει αντοχή να επιβιώσει και να έρθουμε, ενδεχομένως αργότερα, να στηρίξουμε αυτούς που θα έχουν επιβιώσει.
Αναφερθήκατε στο σχέδιό μας και είπατε ότι είναι ένα σχέδιο 29, 36 δισ. Ούτε καν μπήκατε στον κόπο να το μελετήσετε, για να κάνετε μια σωστή αντιπαράθεση.
Και αναφερθήκατε μάλιστα και με τρόπο εξαιρετικά υποτιμητικό στις θυσίες του ελληνικού λαού, που είναι το μαξιλάρι ρευστότητας, που για πρώτη φορά στα χρονικά, όσο εγώ παρακολουθώ την σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, φέρνει μια κυβέρνηση, αφήνοντας στην επόμενη μια ισχυρή παρακαταθήκη. Και μια ισχυρή ασφάλεια έναντι μιας πιθανής κρίσης.
Το σύνηθες σ’  αυτή τη χώρα ήταν να παραλαμβάνουν είτε χάος, είτε καμένη γη, είτε άδεια ταμεία. Όπως παραλάβαμε εμείς το 2015 που δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε συντάξεις.
Εσείς λοιπόν είχατε 36 δισ. ευρώ, 37 σχεδόν, από τα οποία πολύ σωστά είπατε ότι τα 16,7, τα 17 ήταν κλειδωμένα για την αποπληρωμή των επόμενων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Άρα, 20 δισ. ευρώ από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ως μαξιλάρι ασφάλειας για μια δύσκολη στιγμή, ως καύσιμο για να μπορέσει να διατηρηθεί σε κίνηση η ελληνική οικονομία. Και αν σε αυτό προσθέσεις και την υπόλοιπη ρευστότητα που μπορεί να είναι διαθέσιμη τούτη τη στιγμή, πλησιάζεις σχεδόν τα 40 δισ. ευρώ.
Κι εμείς προτείναμε, ακριβώς επειδή αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τη χώρα, διότι οι γειτονικές χώρες, οι υπερχρεωμένες χώρες, όχι τόσο πολύ όσο η Ελλάδα, αλλά χώρες με πολύ υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, όπως η Πορτογαλία, όπως η Ισπανία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες πρέπει να δανειστούν και άρα να αυξήσουν άμεσα το χρέος τους και όχι μόνο να αυξηθεί, που θα αυξηθεί έμμεσα, όπως και το δικό μας, από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Αυτό σας είπαμε. Από αυτά τα 40 περίπου δισ. ρευστότητας, εμπροσθοβαρώς, με σχέδιο, να πάμε σε 14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη. Όχι αναστολές πληρωμών. Δημοσιονομική δαπάνη. 7 περίπου δισ. για να κρατήσουμε τους μισθούς –εμείς είπαμε στο 100%, θα μπορούσατε να πείτε, βρε αδελφέ, στο 70, στο 80. Εσείς τι κάνετε; Μισός μισθός, μισή δουλειά. 7 δις ευρώ για να κρατηθούν οι μισθοί και τον Μάρτιο και τον Μάιο.
3 δισ. ευρώ είπαμε ότι πρέπει να είναι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και 1,5 δισ. πρέπει να δοθεί ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, διότι εσείς δίνετε σε ένα μόνο μέρος των μακροχρόνια ανέργων. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που είναι αόρατοι αυτή τη στιγμή, δεν τους βλέπει κανείς, και οι οποίοι δεν ξέρουν πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.
Και αυτή η λογική μας έχει ακριβώς την αντίληψη ότι, όταν βρίσκεσαι σε μια δυσκολία, αλλά έχεις απόθεμα να κάψεις, δεν το σπαταλάς. Στοχευμένα. Ενισχύεις τη ζήτηση, ενισχύεις την προσφορά ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει πιο δυνατούς.
Αγνοείτε την πρότασή μας.
Και τι κάνετε; Σπαταλάτε. Ξοδεύετε το μαξιλάρι. Το ξοδεύετε για ανελαστικές δαπάνες, όμως. Και θα φτάσει ο Σεπτέμβρης και θα βρισκόμαστε με χιλιάδες λουκέτα, θα βρισκόμαστε με χιλιάδες ανέργους, θα βρισκόμαστε με μια ύφεση που δεν ξαναείδαμε ούτε το 2008 και δεν θα έχουμε και μαξιλάρι.
Και αυτό θα είναι δικό σας έργο.
Βγαίνει ο κ. Στουρνάρας προχθές και μας λέει, μην ανησυχείτε, 4% θα είναι η ύφεση. Όταν το ίδιο το ΔΝΤ μιλάει για πάνω από 10, όταν η ίδια η Επιτροπή λέει ότι στον Νότο η ύφεση θα είναι 10%, αλλά όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τουρισμός είναι το 20% του ΑΕΠ μας.
Αυτή είναι η αρνητική συγκυρία που ζούμε.
Αν λοιπόν κ. Μητσοτάκη είναι 4% ύφεση, εγώ αυτό το 4% σας το χαρίζω. Οτιδήποτε παραπάνω γράψει το κοντέρ όμως, θα έχει την υπογραφή σας και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του κ. Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Αλλά, εντάξει, είσαστε συνηθισμένοι εσείς στην ύφεση, διότι είχατε 25% αθροιστικά από το 2010 ως το ΄14, 25% αθροιστικά. Κι άλλο 15% τώρα, θα φτάσετε σε ποσοστά αυτοδυναμίας αλλά στην ύφεση, όχι σε πραγματικά ποσοστά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία. Αλλά ως ευκαιρία για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, ως ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, ως ευκαιρία για να εμπνευστούμε όλοι μας από την αξία της αλληλεγγύης.
Όχι ως ευκαιρία για να βαθύνουν οι ανισότητες.
Και φυσικά –και το άφησα τελευταίο αυτό κ. Μητσοτάκη-  όχι και ως ευκαιρία για σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις, για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσα στην πανδημία. Διότι το τελευταίο διάστημα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δυστυχώς είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί κανείς ούτε να τα σταχυολογήσει.
Και ευτυχώς, θα έλεγα, ότι το πέπλο σιωπής που προσπαθείτε να εξασφαλίσετε σε διάφορα ΜΜΕ δεν είναι ικανό να τα σκεπάσει.
Λοιπόν, δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε.
Εγώ δεν μπορώ παρά να κάνω αναφορά στο μεγάλο σκάνδαλο των ημερών, που ήταν το θέμα με τα voucher των ΚΕΚ. Κι αυτό δεν είναι μόνο σκάνδαλο επειδή προφανώς κάποιοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν 5-6 επιχειρηματίες, που θα έκαναν όλη τη  δουλειά και θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος 35 εκατ., αλλά είναι στον πυρήνα της πρακτικής το πρόβλημα. Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, όλους αυτούς που τους είχατε κάνει σημαία προεκλογικά, η μεσαία τάξη είναι αυτή, σε μια εξευτελιστική διαδικασία να παίρνουν ένα εξακοσάρι μέσα από ψευτο-τηλεκατάρτιση, μαθαίνοντας πώς να ανοίγουν τον υπολογιστή τους οι μηχανικοί και πώς να φτιάνουν φάκελο οι νομικοί. Ενώ την ίδια στιγμή μπορούσατε να δώσετε αυτά τα χρήματα –και το ξέρατε πάρα πολύ καλά ότι μπορούσατε να τα δώσετε- απευθείας. Διότι, υπάρχει αυτή τη στιγμή –το γνωρίζετε όλοι- η δυνατότητα αναπροσανατολισμού των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα μπορούσαν να δοθούν απευθείας.  Δεν το γνωρίζατε;
Δεν ήρθατε να μου απαντήσετε στην ερώτηση που σας έκανα.  Επιλέγετε βεβαίως το έδαφος της αντιπαράθεσης. Δικαίωμά σας. Ο λαός κρίνει όμως. Αλλά μιας και ήρθατε σήμερα και είμαστε εδώ, δώστε μου μια απάντηση.
Διότι ο κ. Γεραπετρίτης που ήρθε ως αντ’  αυτού να μου απαντήσει είπε ότι αυτό το έγγραφο που κατέθεσα προχθές, που αποδείκνυε ότι γνωρίζατε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορούσατε αυτά τα χρήματα να τα δώσετε απευθείας στους δικαιούχους και όχι μέσω ψευτο-προγραμμάτων, μου είπε ότι ήταν ένα έγγραφο προγενέστερο των δραστηριοτήτων σας.
Κι εγώ σήμερα θέλω να καταθέσω στα πρακτικά την επιστολή που έστειλε η επίτροπος, η κ. Φερέιρα, στον κ. Βρούτση με ημερομηνία 18 Μαρτίου, που τον ενημέρωνε ότι μπορούσε να το κάνει το πρόγραμμα κανονικότατα χωρίς τη μεσολάβηση κατάρτισης. Απευθείας στους δικαιούχους. Αλλά αυτός επέλεξε κάτι άλλο.
Και το ερώτημα που απηύθυνα στον κ. Βρούτση ήταν: Αυτό το έκανε μόνος του ή σε συνεργασία μαζί σας; Και δεν έχει απαντήσει.
Αυτή η σιωπή, κατά την άποψή μου, είναι μια ύποπτη σιωπή που σας εκθέτει. Και, εν πάση περιπτώσει, είναι κάτι πολύ απλό, πείτε σήμερα εδώ: είχατε γνώση εσείς επ’ αυτού ή δεν είχατε; Και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν είχατε και το έκανε όλα μόνος του, γιατί τον κρατάτε στη θέση του;
Γιατί ο κ. Βρούτσης μετά από αυτό, μετά από αυτή την εξευτελιστική διαδικασία στην οποία  υπέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες, και μετά από τις αποκαλύψεις μάλιστα, που έχουν προφανώς μια οσμή σκανδάλου, είναι στη θέση του; Ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους άλλους υπουργούς; Εντάξει, δεν τρέχει τίποτα να κάνουμε και καμιά δουλίτσα;
Οφείλετε απαντήσεις σήμερα. Διότι αυτή η σκιά, όσο τον κρατάτε, είναι μια σκιά που θα σας ακολουθεί.
Και βεβαίως, όπως έλεγα, υπάρχουν και άλλα θέματα. Δεν ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει, πού να σταματήσει…
Υπάρχουν απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο Παιδείας, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Υπάρχουν «φιλικές» εταιρείες που ξαφνικά άλλαξαν αντικείμενο και άρχισαν να παίρνουν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για απολυμάνσεις στις φυλακές, ενώ είχαν άλλο αντικείμενο τρεις μέρες πριν! 
Υπάρχει κακοδιαχείριση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και τρεις μέρες μετά παίρνουν αναθέσεις. Υπάρχουν όλα αυτά.
Όμως, ακούστε κάτι, η κοινωνία δεν είναι τυφλή. Η κοινωνία τα βλέπει αυτά. Και δεν σας έχει δοθεί, δεν έχει δοθεί από κανέναν, και σίγουρα όχι από μας, λευκή επιταγή.
Αντί να αξιολογήσετε ως θετική τη στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βάλαμε πλάτη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, βάλαμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, δεν κάναμε σημαία λάθη και παραλείψεις, έρχεστε εδώ και εμφανίζεστε ως αυτός ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να λογοδοτήσει, να μιλήσει, να δώσει απαντήσεις.
Κοιτάξτε -κλείνω με αυτό. Για μας η κρίση είναι πράγματι ευκαιρία. Αλλά είναι ευκαιρία όχι για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κέρδη και ζημιές σε μια αντιπαράθεση πολιτικών σκοπιμοτήτων, όχι για προσωπικές και μικροκομματικές επιδιώξεις, όχι, όπως κάνετε εσείς, που ζείτε τον μύθο του στρατηλάτη ή του Μωυσή, όπως σας χαρακτήρισε φιλικό σας μέσο, ούτε βεβαίως είναι ευκαιρία για δουλειές, για συρρίκνωση της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Αλλά είναι ευκαιρία, πρώτα πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί  τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη. 
Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε προτεραιότητες, και πρακτικές. Να αλλάξουμε αντιλήψεις.
Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκες στο προσκήνιο.
Είναι ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, στις λογικές αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον.
Είναι ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Είναι ευκαιρία, τέλος, να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Διότι η κρίση αυτό μας διδάσκει, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά.
Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών.
Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.
Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε, εμείς τουλάχιστον, ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη. Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για μια ακόμη φορά, η συντηρητική παράταξη, με την πολιτική σας έχετε οδηγήσει.
Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)