to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 18.01.2018

Πολιτική

Η οικογενειοκρατία και οι... φακές στο ΚΕΕΛΠΝΟ στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής για την Υγεία

Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για τη διερεύνηση τυχόν σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά την εξέταση του προϊστάμενου της δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους οροθετικούς και από το 2008 προέδρου των εργαζομένων, Σταμάτη Πουλή.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές φορές επισήμαναν ότι ο μάρτυρας δεν απευθυνόταν στην Επιτροπή με το κατάλληλο ύφος, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για προσπάθεια να εμποδιστεί ο μάρτυρας να καταθέσει, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, να προειδοποιήσει ότι θα αποβάλλει τον μάρτυρα από την αίθουσα και θα διακόψει την εξέτασή του.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τέθηκε η οικογενειοκρατία στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό γιατί πρόκειται για τον σύζυγο της προϊσταμένης Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ανδρονίκης Θεοφιλάτου.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παντελώς αναρμόδια» η διευθύντρια του Διοικ. Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά παραδέχθηκε την οικογενειοκρατία!

Υπενθυμίζεται ότι από την κατάθεση της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου στην Εξεταστική είχε προκύψει ότι η αδελφή της Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου, ήταν εξωτερική συνεργάτης του οργανισμού από το 2011-2014 και εργαζόταν για τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, και ο σύζυγος της Σταμάτης Πουλής, είναι μέλος της επιτροπής προμηθειών, ενώ ο γαμπρός της Γεώργιος Δρόσης (άνδρας της αδελφής της) είχε αναλάβει, μέσω εταιρείας του, τη συντήρηση του κτιρίου προστατευόμενων διαμερισμάτων (άπορων οροθετικών) και την τροφοδοσία για 21 φιλοξενούμενα άτομα. Πρόκειται για την εταιρεία που λάμβανε 11.241 ευρώ τον μήνα για τη συντήρηση του κτιρίου και χρέωνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ 12.5 ευρώ την κάθε μερίδα φακές.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωνε τις φακές πιο ακριβά και από τις γαρίδες - Οικογενειακές μπίζνες από συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη

Ο μετέπειτα μπατζανάκης

Ο μάρτυρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα οικογενειοκρατίας γιατί εκείνος παντρεύτηκε την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου το 2015 και οι συναλλαγές με του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον Γ. Δρόση έγιναν πριν να γίνουν... μπατζανάκηδες.

Μάλιστα είπε ότι η χρυσή σύμβαση αξίας 134.900 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ με την ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ του –μετέπειτα μπατζανάκη του -  Γ. Δρόση, άνευ διαγωνισμού, για «αποκατάσταση βλαβών πάσης ηλεκτρολογικής φύσεως, αποκατάσταση διαρροών, γενικό καθαρισμό αποχετευτικού, απεντομώσεις, συντήρηση ανελκυστήρα κ.λπ.» ήταν μια επικερδής συμφωνία για τη δομή, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε ο οργανισμός να καταβάλλει τουλάχιστον 250.000 ευρώ. «Θα έπρεπε να παίρνουμε κάθε χρόνο ένα κτίριο;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, αναδεικνύοντας την αντίφαση που προκύπτει από αφενός από το υπέρμετρο κόστος της σύμβασης και αφετέρου από τους ισχυρισμούς του μάρτυρα.

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία για το πως «έτυχε» να πάρει τις συμβάσεις ο κ.Δροσής, ο μάρτυρας είπε ότι έγινε πρόχειρος διαγωνισμός και αναφορικά με το γεγονός ότι εκείνος ήταν στην τριμελή επιτροπή που αποφάσιζε, επανέλαβε το επιχείρημα ότι τότε δεν είχαν γίνει ακόμη συγγενείς. Όταν η κ. Καββαδία τον ρώτησε τι σημαίνει «πρόχειρος διαγωνισμός», τότε εκείνος απάντησε ότι ανέτρεχαν σε εταιρείες που είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Οργανισμό, διάλεγαν 3 και όποιος έκανε την χαμηλότερη προσφορά έπαιρνε και τη σύμβαση.

Φακές και… αποπροσανατολισμός στο μενού

Πρωτοφανής ένταση επικράτησε από την αρχή της διαδικασίας με τον μάρτυρα να διακόπτει τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν.

Όταν η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις υπερκοστολογημένες μερίδες φαγητού στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις φακές να φτάνουν τα 14 ευρώ το πιάτο, ο κ. Πουλής αντέδρασε έντονα και απευθυνόμενος στα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε ότι τους ενδιαφέρουν οι φακές και το μοσχαράκι αλλά «κλείνουν τα μάτια στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από τον αναπληρωτή υπουργό Υγεία Παύλο Πολάκη σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ», βασιζόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία».

Ο ισχυρισμός περί τέλεσης αδικήματος της απιστίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την τρέχουσα διοίκηση, αναφορικά με τις υπηρεσίες φύλαξης, κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, με τους βουλευτές της ΝΔ να ζητούν δικαστική διερεύνηση και την κουβέντα να εκτρέπεται εντελώς από την περίοδο 1997 - 2014 για την οποία εξετάζεται ο Σταμάτης Πουλής. 

Σε ρόλο αντιπολίτευσης ο Σταμάτης Πουλής άρχισε να καταθέτει, πέρα από τις ερωτήσεις των βουλευτών, για την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με την ευκαιρία αυτή, ο ίδιος μαζί με τον Νότη Μηταράκη και τον Γιώργο Γεωργαντά εκ της ΝΔ επιδόθηκαν στη συνέχεια σε ένα σόου αποπροσανατολισμού. Ο μάρτυρας πήρε τη σκυτάλη εκ νέου, καταγγέλλοντας παρέμβαση στο πρωτόκολλο του Άδωνι Γεωργιάδη που κρατείται στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τις υπηρεσίες φύλαξης με σκοπό να ενοχοποιηθεί ο πρώην υπ. Υγείας, με τους βουλευτές της ΝΔ να συνεχίζουν το παιχνίδι εντυπωσιασμού απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις. 

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι ο μάρτυρας μπορεί να καταθέτει για όποια περίοδο επιθυμεί ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης αντέτειναν ότι δεν μπορεί να ανοίξει «η βεντάλια» της έρευνας ακόμα και μέσω των καταθέσεων μιας και η βουλή έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση για το πιο διάστημα θα ερευνηθεί.

«Δεν χρειάζεται να είστε θρασύς απέναντι στην Επιτροπή και δεν θα υποδείξετε εσείς τη δουλειά μας» τόνισε προς τον μάρτυρα ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Χάρης Τζαμακλής, αγανακτώντας τόσο από την στάση του κ. Πουλή όσο και από την ακατάπαυστη συνηγορία εκ μέρους της ΝΔ.

«Υποστηρίζω τη ΝΔ»

Οι προκλήσεις του μάρτυρα προς την Εξεταστική Επιτροπή δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη, τον οποίο κατηγορούσε κάθε φορά με το που του απευθυνόταν, καταγγέλλοντας προσβολή της προσωπικότητας του, ο Σταμάτης Πουλής κατήγγειλε προκατάληψη στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και απείλησε εμμέσως τον πρόεδρο της Επιτροπής λέγοντας ότι όποιος τον προσβάλει πάει στα δικαστήρια, όπως ο κ. Πολάκης. Τότε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης τον ρώτησε αν έχει κάποια κομματική ιδιότητα με τον ίδιο να απαντά ότι υποστηρίζε τη ΝΔ. Για μία ακόμη φορά ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Γεωργαντάς εξανέστη κάνοντας λόγο για ερωτήσεις κομματικών φρονημάτων, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία να τον εκθέτει, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος έχει κάνει την ίδια ερώτηση σε μάρτυρα σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Για τις 23 αμαρτωλές προσλήψεις

Για το θέμα των 23 υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη και απασχολήθηκαν στο υπυργείο Υγείας, αφήνοντας αιχμές… ρουσφετιού, κλήθηκε να απαντήσει ο Σταμάτης Πουλής. Όπως ισχυρίστηκε οι «αμαρτωλές» προσλήψεις χρηματοδοτήθηκαν από χορηγικά πακέτα και αφορούσαν «εξωτερικούς συνεργάτες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι όντως κάποιοι παραχωρήθηκαν στο υπουργείο, υποστήριξε ωστόσο ότι δεν ήταν αυτό πρόβλημα γιατί είχαν προσληφθεί για να παράσχουν υπηρεσίες όπου υπήρχε ανάγκη.

Σε ερώτηση της Έυης Χριστοφιλοπούλου, για το αν ως πρόεδρος των εργαζομένως οχλήθηκε ή άκουσε ποτέ αν υπήρξε παρέμβαση υπουργού για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο μάρτυρας είπε ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο, με το επιχείρημα «δεν άκουσα – δεν είδα – δεν μου συνέβη».

Απαντώντας στην Αννέτα Καββαδία του ΣΥΡΙΖΑ, για τις υπερωρίες των 300 ευρώ μηνιαίως που έπαιρναν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, αν και δεν ήταν μόνιμοι, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν νόμιμο.

Για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα ΜΜΕ
 
Εν μέσω ακατάσχετης και άνευ λόγου κραυγών και νέων βολών του Σταμάτη Πουλή προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Τζαμακλή, που εκτροχίασαν τη διαδικασία για άλλη μια φορά, ο Θ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ κατάφερε τελικά να ρωτήσει τον μάρτυρα για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις διαφημιστικές του καμπάνιες.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.  Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών. 

Στην ερώτηση αν υπάρχει ευθύνη κάποιου υπαλλήλου, της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ ή του αρμόδιου υπουργείου, ο Σταμάτης Πουλής «ένιψε τας χείρας» του εκ μέρους όλων των προαναφερθέντων, ρίχνοντας τις ευθύνες στο τότε αρμόδιο υπουργείο Τύπου και στη νομοθετική εξουσία εν γένει για το γεγονός ότι οι καναλάρχες δεν τηρούσαν τους νόμους και έπαιζαν τα μηνύματα σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης.

«Μακάρι να είχαν κι άλλα χρήματα να έδιναν για αυτές τις καμπάνιες», είπε μάλιστα ο Σταμάτης Πουλής, με την ιδιότητα του προέδρου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΟ και δηλώνοντας θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σάκη Παπαδόπουλου, υπεραμύνθηκε αυτών δηλώνοντας ότι ήταν σύννομες, επειδή τότε δεν υπάγονταν στο δημόσιο λογιστικό. 

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Documento για την οικογένεια Θεοφιλάτου - Πουλή:

Το 2013, με εισήγηση του Σταμάτη Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής προμηθειών, η εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για συντήρηση του Κτιρίου Προστατευόμενων Διαμερισμάτων (πρόκειται για δομή φιλοξενίας απόρων οροθετικών στην οδό Κολοκυνθούς 18) με τίμημα 134.900 ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία κάθε μήνα παίρνει 11.241 ευρώ για «αποκατάσταση βλαβών πάσης ηλεκτρολογικής φύσεως, αποκατάσταση διαρροών, γενικό καθαρισμό αποχετευτικού, απεντομώσεις, συντήρηση ανελκυστήρα κ.λπ.». Δηλαδή παίρνει πάνω από 11.000 ευρώ τον μήνα για αόριστο έργο, που αφορά τη γενική συντήρηση βλαβών ενός οικήματος μόλις 500 τετραγωνικών μέτρων. Ιδιοκτήτης της εταιρείας ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ είναι ο Γεώργιος Δρόσης, ο οποίος είναι σύζυγος της συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη, Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή της επιτροπής, τη σωστή λειτουργία της οποίας ελέγχει η αδελφή της Ανδρονίκη.Η επιλογή της εταιρείας δεν γίνεται με διαγωνισμό αλλά με προσφορά. 

Την επόμενη χρονιά, το 2014, και πάλι χωρίς διαγωνισμό, με εισήγηση του Σταμάτη Πουλή, στην οποία δηλώνει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ευχαριστημένο από την εταιρεία, γίνεται και νέα σύμβαση με τον μεγαλεπήβολο τίτλο «συντήρηση κτιρίου», με την οποία η εταιρεία του Γ. Δρόση παίρνει 150.000 ευρώ αυτήν τη φορά για τις γνωστές συντηρήσεις και μάλιστα με την καταβολή 12.500 ευρώ μηνιαίως. 

Τον Φεβρουάριο του 2014, με εισήγηση και πάλι του Στ. Πουλή, η εταιρεία του Γ. Δρόση, μία ακόμη «μικρή» σύμβαση προκειμένου η ίδια εταιρεία να κάνει έργο για το οποίο ήδη πληρώνεται: να παρέμβει ηλεκτρολογικά στο κτίριο. Τελικά ο Γ. Δρόσης προτιμάται και πάλι και με αντάλλαγμα 19.800 ευρώ παίρνει τη δουλειά.

Η οικογενειακή δραστηριότητα όμως δεν σταματά εκεί. Ο Δρόσης, μέσω άλλης εταιρείας του, της Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, αναλαμβάνει με ανάθεση πάλι μέσω του υπεύθυνου της Δομής Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Σταμάτη Πουλή την τροφοδοσία για 21 φιλοξενούμενα άτομα. Η εταιρεία του παραδίδει 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ.

Από τα τιμολόγια της εταιρείας του Δρόση, που η εφημερίδα Documento έχει στη διάθεση της, προκύπτει ότι το κοκκινιστό μοσχάρι τιμολογείται 12,5 ευρώ, δηλαδή με τον ΦΠΑ 14,2 ευρώ. Την ίδια τιμή, 14,2 ευρώ, έχουν και ο αρακάς και το μπριάμ αλλά και το σπανακόρυζο και οι φακές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποχώρηση του Γεωργιάδη από το υπουργείο, η κ. Θεοφιλάτου υπηρετεί τον διάδοχο του Γεωργιάδη Μάκη Βορίδη.

Ο Σταμάτης Πουλής χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Documento συκοφαντικό.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)