to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 13.01.2019

Πολιτική

Π. Καμμένος: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών (βίντεο)

Ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Royal Olympic


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφού αυτή η ψήφος «υποκρύπτει» θέμα εμπιστοσύνης στην Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν συμφωνούμε με καμία χρήση του όρου "Μακεδονία", τώρα ήλθε η ώρα να σπάσουμε τις καρέκλες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ όσοι «ανταλλάξουν με την ψήφο τους κυβερνητικές θέσεις».

Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για το «κίνημα και την πατρίδα», σημειώνοντας ότι «έλαβε τέλος μια έντιμη συνεργασία τεσσάρων ετών δύο κομμάτων από διαφορετικούς χώρους» και τονίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλος λόγος συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, καθώς «όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοούνται».

Ως προς το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να διατηρήσει κάποιους υπουργούς προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, εκτίμησε ότι ο Αλ. Τσίπρας «δεν θα το κάνει», σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο ίδιος «δεν θα ενθουσιαστεί».

Ερωτηθείς, αργότερα, είπε ότι ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουν ο ίδιος, η κ. Κόλλια-Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης.

Διευκρίνισε ότι ο κ. Ζουράρις τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση, με τον κ. Καμμένο να απορρίπτει την πρόταση που διατύπωσε αυτοβούλως ο κ. Ζουράρις να παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Όπως είπε η θέση αυτή δεν είναι κυβερνητική.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, μόνο ο κ. Παπαχριστόπουλος ήταν υπέρ και όλοι οι άλλοι –«και ο κ. Κόκκαλης»- κατά, ενώ απουσίαζε η κ. Κουντουρά η οποία τον είχε ενημερώσει ότι θα πήγαινε στην Κίνα, όπου πήγε και ο κ. Κόκκαλης».

Σημείωσε, πάντως, ότι ουδείς εκ των δύο έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαχριστόπουλο είπε ότι ούτε εκείνος έχει πάρει δημόσια θέση, «λέει ότι μετά την υπερψήφιση εκ μέρους του της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του» και πρόσθεσε ότι «αν την παρέδιδε νωρίτερα θα την έπαιρνε ο Τ. Κουΐκ ο οποίος δεν ήθελε συγκυβέρνηση με την Αριστερά και έκλαιγε για την Μακεδονία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί «χωρίς ΚΟ» είπε ότι «έχω επαφές με βουλευτές».

Ερωτηθείς αν θα υπερψήφιζε μια πρόταση μομφής που θα κατέθετε η ΝΔ απάντησε λέγοντας «αν βγει ο Μητσοτάκης δημόσια και πει όχι στον όρο "Μακεδονία" και δεσμευτεί ότι ακόμα και να περάσει η Συμφωνία θα την καταργήσει δια νόμου, του υπογράφω την πρόταση μομφής».

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει διότι η θέση της ΝΔ είναι παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα διαπραγματευτεί την ίδια συμφωνία, και ταυτόχρονα «ανάβει λαμπάδες για να μην πέσει στα χέρια του η (σ σ τύχη) της Συμφωνίας».

Ο Π. Καμμένος είπε ακόμα ότι οι ΑΝΕΛ θα πράξουν με κάθε τρόπο που επιτρέπει το Σύνταγμα ώστε να μην «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών, με ενέργειες που περιλαμβάνουν την καταψήφισή της εντός Κοινοβουλίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική, ακόμα και "να βγούμε στους δρόμους».

Όπως ανέφερε, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντισυνταγματική βάσει του άρθρου 28 παρ. 3 του Συντάγματος και κατηγόρησε τον πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά ότι «αντισυνταγματικά εκχώρησε εθνική κυριαρχία».

Επιπλέον ο Π. Καμμένος επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών, και κάλεσε τον πρωθυπουργό «δίπλα στις κάλπες των Ευρωεκλογών να στηθεί και μια κάλπη για την Συμφωνία» ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την Συμφωνία «προσύμφωνο» καθώς, όπως είπε «δεν την έχει υπογράψει ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ενώ έχει απορριφθεί και από τους πολίτες της γειτονικής χώρας».

Προέβλεψε, αν εγκριθεί η Συμφωνία από την Βουλή «άσχημο μέλλον», καθώς, όπως σημείωσε «θα έχουμε διεκδικήσεις και αλυτρωτισμούς».

Ανέφερε ακόμα ότι η Συμφωνία είναι μουσολινικής και τιτοϊκής «καταγωγής» και πρόσθεσε ότι «μετατρέπει ένα ψέμα του διεθνούς κομμουνισμού σε πραγματικότητα».

Ερωτηθείς αν η απόφασή του θα διαρρήξει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ για την Συμφωνία, είπε ότι «οι ΗΠΑ με τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζονται εκείνα της Ελλάδας βοήθησαν την χώρα να βγει από την κρίση».

«Γνωρίζω την επιθυμία τους, όμως οι "Πρέσπες" δεν είναι πρόταση των ΗΠΑ, αλλά της Ελλάδας» είπε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας οτι «εμπιστεύομαι περισσότερο τις ΗΠΑ ως σύμμαχο από την ΕΕ, οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν».

Είπε ακόμα, σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξουν «καμία συμφωνία που έχει τον όρο "Μακεδονία"» και απευθυνόμενος στους πολίτες και την ηγεσία της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι «οι γείτονες δεν αντιλαμβάνονται ότι με το να προκαλούν την Ελλάδα θα συνεχίσουν να απομονώνονται, Σλάβοι και Αλβανοί να καταλάβουν ότι θέλουμε την συνύπαρξη, αλλά να ξεχάσουν όσα τους δίδαξαν ο Μουσολίνι και ο Τίτο».

Ο Π. Καμμένος απηύθυνε προσκλητήριο των ΑΝΕΛ στους πολίτες «από τις πατριωτικές δυνάμεις» αλλά και σε πρώην βουλευτές του κόμματός του.

Δεν απέκλεισε συνεργασία με μικρότερα κόμματα «αλλά μπροστά θα είναι οι ΑΝΕΛ».

Ερωτηθείς τι θα πράξει αν οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή και δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, απάντησε «σε ό,τι αφορά συμμαχίες θα εξετάσουμε με ποιές αρχές και για ποιό σκοπό».

Τέλος ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου θα γίνει την Τρίτη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόσωπο του νέου υπουργού Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για τα "F-16", την οποία ο ίδιος υποστήριξε στην Βουλή, θα συζητηθεί πλέον με τον νέο υπουργό.

Ο Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έκανε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους στην οποία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «αποχωρούν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση». Επιφυλάχθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέντευξη Τύπου.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επευτευχθη» δήλωσε ο Πάνος Καμμενος. 

«Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα. Θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις στη συνέντευξη τύπου σε λίγο» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

«Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα, ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ, αποχωρούν από την κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)