to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 28.01.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από τον Πύργο: Αγωνιζόμαστε για μια δικαιότερη κοινωνία (βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στον Νομό Ηλείας με ομιλία στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Πύργο


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στον Νομό Ηλείας με ομιλία στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο θεματικό πάρκο Ξυστρή στον Πύργο. Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου, κάνοντας λόγο για αθλιότητα, και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στον αγώνα και σε συμμετοχή στις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Ηλεία ξεκινήσαμε για το 2020 τη μακρά πορεία μας προς τον λαό. Η παρουσία των πολιτών μας δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος που θα αποτελεί τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης. Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά, με σχέδιο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πολιτική δύναμη που έχει ριζώσει στην ελληνική κοινωνία γιατί εκπροσωπεί όλες και όλους τους πολίτες που δεν είναι προνομιούχοι. Τις Ελληνίδες και του Έλληνες που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο, μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στο τόπο μας, πάντοτε η Αριστερά και το δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα αγωνιζόταν για μια δικαιότερη κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κάλεσμά του.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις της ΝΔ. Έχει αρχίσει να φαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού, το οποίο ενορχηστρώθηκε από γνωστά πολιτικά κέντρα και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της συντριπτικής μερίδας των ΜΜΕ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιβάλλουν ένα άδικο σύστημα που ευνοεί τα ψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

«Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4%; Πού είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες που θα έμπαιναν στο Ελληνικό σε μία εβδομάδα; Πού είναι οι δουλειές για όλους; Πού είναι η αύξηση του μισθού; Πού είναι οι ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη;» αναρωτήθηκε.

«Αντί για ελαφρύνσεις, βλέπουμε επιβαρύνσεις. Βλέπουμε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα - ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις εισφορών για τη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Το 90% θα πληρώνει 20% υψηλότερες εισφορές. Επιβάλλουν ένα άδικο σύστημα που ευνοεί τα ψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων» ανέφερ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αναστέλλει τη λειτουργία σε 38 σχολές του δημόσιου Πανεπιστημίου στις οποίες οι νέοι και οι νέες θα μπορούσαν να φοιτούν δωρεάν. Την ίδια στιγμή που επαναφέρουν τη βάση του 10 και που ασύδοτα πριμοδοτούν τα κολέγια, εξισώνοντας τα πτυχία τους με αυτά των ΑΕΙ. Ειδικά για την περιοχή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει, εντελώς αδικαιολόγητα, να αναστείλει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού», ανέφερε.

Μετά τη τακτοποίηση των «γαλάζιων παιδιών», έχουμε και τους «γαλάζιους παππούδες»

«Χειρουργεία ακυρώνονται, καρκινοπαθείς εκπέμπουν «sos», ο ΦΣΑ καταγγέλλει τη πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων, νοσοκομειακές μονάδες κλείνουν ή υπολειτουργούν. Ο μόνος χώρος των νοσοκομείων που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο χώρος των γραφείων των διοικητών των νοσοκομείων. Μετά τη τακτοποίηση των «γαλάζιων παιδιών», έχουμε και τους «γαλάζιους παππούδες». Με τροπολογία, οι συνταξιούχοι του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ που έχουν προσληφθεί ως μετακλητοί σε κυβερνητικές θέσεις, πλέον θα λαμβάνουν και το μισθό και τη σύνταξη»,

Αναλυτικά η εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας, στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή υποδοχή σας σήμερα εδώ, στον  Πύργο της Ηλείας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την αισιοδοξία σας, για την πίστη σας, για την αγωνιστικότητά σας. Η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι συγκέντρωση ενός κόμματος που πριν από έξι μήνες έχασε τις εκλογές. Αλλά είναι συγκέντρωση μιας πολιτικής δύναμης που ριζώνει πια μέσα στην ελληνική κοινωνία γιατί εκπροσωπεί όλους εκείνους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν είναι προνομιούχοι, όλους εκείνους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που οραματίζονται, ελπίζουν ένα καλύτερο αύριο, μια πιο δίκαιη κοινωνία, που αγωνίζονται για περισσότερη δικαιοσύνη. Και πάντα σ’ αυτόν τον τόπο η Αριστερά και το δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα, με όλες του τις εκφράσεις, αγωνίζονταν για μια δικαιότερη κοινωνία. Κι αυτό είναι το όραμά μας. Αυτό είναι το όραμα για μια Ελλάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Η σημερινή μας συγκέντρωση, όπως και όλες οι συγκεντρώσεις που κάνουμε όλες αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του        ΣΥΡΙΖΑ, είναι συγκεντρώσεις που έχουν μια διαφορετική διαδικασία απ’  όλες όσες είχαμε συνηθίσει ως  σήμερα. Δεν είναι συγκεντρώσεις όπου έρχεστε μόνο να ακούσετε αυτά που έχουν να πουν οι ομιλητές, αλλά είναι συγκεντρώσεις όπου έρχεστε και να πείτε τη γνώμη σας, να καταθέσετε τις ερωτήσεις σας, να εκφράσετε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας. Διότι εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, μια νέα σχέση ανάμεσα στο οργανωμένο μέλος και σε αυτό που ονομάζουμε κόμμα ή ηγεσία ενός κόμματος. Κι αυτή τη νέα σχέση θέλουμε να την οικοδομήσουμε με όλες και όλους εσάς που βρεθήκατε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να είστε οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι βέβαιος ότι αν απευθύνω ένα απλό ερώτημα σε εσάς σήμερα εδώ, πόσοι από σας ήσασταν οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, θα είσαστε μια μειοψηφία... Να το πω αλλιώς για να σηκωθούν περισσότερα χέρια. Πόσοι από σας δεν ήσασταν οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ; Πάμε καλά, αρκεί να σας πείσουμε, όταν τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, να γίνετε οργανικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας, που δεν είναι προσπάθεια να φτιάξουμε το κόμμα, αλλά είναι προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια προόδου και δικαιοσύνης. Διότι η προοδευτική παράταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι ο κορμός, ο βασικός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης έχειωςστόχο, όχι απλά να κερδίζει εκλογές για να βρίσκονται τα στελέχη του σε κυβερνητικές θέσεις. Αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στους πολιτικούς μας αντιπάλους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις καρέκλες της εξουσίας, οι πορφυρογέννητοι, εμείς δεν γεννηθήκαμε και δεν μεγαλώσαμε στις καρέκλες της εξουσίας. Αν έχουμε μια έγνοια, έναν στόχο, εμείς, είναι να αλλάξουμε τούτον τον τόπο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες και σε όλους να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για να προκόψουν στη ζωή τους, για να ζήσουν μια ζωή με ευημερία και προκοπή.

Θέλω λοιπόν ξεκινώντας να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη περίοδο, σε μια περίοδο που σιγά σιγά αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις, σε μια περίοδο που αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο που ενορχηστρώθηκε από γνωστά πολιτικά κέντρα και υλοποιήθηκε όμως με τη βοήθεια της συντριπτικής μερίδας των ΜΜΕ σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της πολύ δύσκολης διακυβέρνησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Απ’  όταν ο σημερινός πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. και από την επόμενη  κιόλας μέρα ζητούσε εκλογές... Από την επόμενη κιόλας μέρα προέβλεπε καταστροφές και συντρίμμια. Από την επόμενη κιόλας μέρα προέβλεπε ότι όχι μόνο θα μειώσουμε συντάξεις και θα φέρουμε σκληρά μέτρα στον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν ήρθαν, αλλά ότι δεν θα τελειώσουμε τις αξιολογήσεις, δεν θα κλείσουμε τα προγράμματα, δεν θα βγούμε από τα μνημόνια κι ότι θα φέρουμε και τέταρτο. Θυμάστε πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η Ελλάδα είχε βγει από τον ασφυκτικό ζυγό της επιτήρησης της τρόικας και είχαμε τη δυνατότητα να αναπνέουμε ξανά, αυτοί μας μίλαγαν για τέταρτο μνημόνιο και προμήνυαν νέες καταστροφές.

Βάσισαν όλη τους την πολιτική επιχειρηματολογία με την στήριξη αυτού του βαριού πυροβολικού, θα έλεγα, των ΜΜΕ που διέθεταν και τους υποστήριζαν, στο να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα. Είτε η εικόνα αυτή είχε να κάνει με την οικονομία, είτε η εικόνα αυτή –κι αυτό ήταν το χειρότερο- είχε να κάνει με κρίσιμες επιλογές που έπρεπε να πάρει η χώρα για να δυναμώσει την γεωπολιτική της δυναμική, για να γίνει ξανά μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αναφέρομαι στις κρίσιμες αποφάσεις που πήραμε για την επίλυση μιας χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας. Και αναφέρομαι στην απαράδεκτη, στην άθλια στάση της τότε αντιπολίτευσης, που δίχασε δίχως λόγο τον ελληνικό λαό, και έρχεται σήμερα και λέει ότι όχι μόνο αυτή τη συμφωνία που την έλεγε προδοτική θα την τηρήσει, αλλά και θα την τιμήσει.

Βασίστηκαν λοιπόν στην πολιτική απάτη. Κατάφεραν να κερδίσουν μια εκλογική αναμέτρηση. Δημιούργησαν προσδοκίες στον ελληνικό λαό, που πίστεψε ότι τάχα μου για τα 10 χρόνια της κρίσης και για τα συσσωρευμένα σπασμένα που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε τα τελευταία 4 χρόνια με το κεφάλι μέσα στο νερό σχεδόν και με λιγοστές ανάσες. Κατάφερε όμως στο τέλος, κατάφερε να καθαρίσει τα σπασμένα δεκαετιών και να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, κάτι που δεν πίστευαν ούτε οι φίλοι ούτε οι εχθροί ότι θα συμβεί τρία χρόνια πριν.

Και βγήκαμε από τα μνημόνια και αναδιαρθρώσαμε το δημόσιο χρέος και καταφέραμε σιγά σιγά από την ημέρα την ιστορική, την ημέρα της εξόδου, την 21η του Αυγούστου του 2018, καταφέραμε σιγά σιγά να πάρουμε πίσω μια σειρά από άθλιες νεοφιλελεύθερες νομοθετικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και να δώσουμε σιγά-σιγά ανάσα και προοπτική στους πολλούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις μέσα σ’ αυτή την πορεία. Όμως υπήρξε στρατηγική ανόρθωσης της οικονομίας και της διαλυμένης κοινωνίας.

Έταξαν και δημιούργησαν προσδοκίες. Όχι μόνο έπεισαν αρκετούς ότι την ευθύνη για όλα τα σπασμένα την είχαμε εμείς που καθαρίσαμε τα σπασμένα, αλλά δημιούργησαν και την προσδοκία ότι τα πράγματα, λέει, θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα και μετά τις εκλογές, αν κέρδιζαν, θα γινόταν ο ουρανός πιο γαλανός. Όμως δυστυχώς ο ουρανός δεν είναι πιο γαλανός, αλλά είναι σκοτεινός, μουντός, γεμάτος νέφη, νέφη τα οποία μπορεί πια να δει ο καθένας και η καθεμιά από μας, ακόμα και αυτοί που πείστηκαν και ψήφισαν τη Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές.

Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη που θα ερχόταν αμέσως μετά; Ανάπτυξη του 4%, δεν τους έφτανε το 2%...

Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη που θα ερχόταν αμέσως μετά; Ανάπτυξη του 4%, δεν τους έφτανε το 2%. Πού είναι η καταιγίδα των επενδύσεων και των επενδυτών που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μόλις θα έβγαινε πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης; Πού είναι οι μπουλντόζες που θα μπαίνανε στο Ελληνικό την επόμενη κιόλας εβδομάδα μετά τις εκλογές, γιατί δήθεν δεν μπαίνανε επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί για να τις εμποδίσει, μια κυβέρνηση που προχώρησε ένα έργο που ήταν στο μηδέν και το πήγε μέχρι το 90%. Πού είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους όπως διαφήμιζαν πριν τις εκλογές, που θα ανοίξουν αμέσως μετά. Πού είναι οι αυξήσεις στους μισθούς; Η αύξηση στον κατώτατο μισθό, που δήθεν έλεγαν διπλάσια της ανάπτυξης, όταν εμείς δώσαμε αύξηση 11% για πρώτη φορά αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια στον βασικό μισθό και τώρα μας λένε ότι εξαιτίας μας, επειδή δώσαμε μεγάλη αύξηση δεν θα δώσουν αυτοί για τα επόμενα τρία χρόνια. Πού είναι άραγε οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους;

Όλα αυτά μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι ήταν απατηλές υποσχέσεις και προσδοκίες οι οποίες σβήνονται, διότι αυτό το οποίο έχει σχέδιο να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση είναι μια πολιτική που ευνοεί και ελαφρύνει τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά βάζει επιπρόσθετα βάρη στους μεσαίους, στη μεσαία τάξη που εξαπάτησε προεκλογικά και φυσικά στους αδύναμους.

Φίλες και φίλοι, ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διαψεύσει τόσο πολλούς. Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι ελαφρύνσεις που δεν έρχονται για τους αδύναμους και τους μεσαίους, αλλά είναι και οι μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις. Που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, που καταργούν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που καταργούν την υποχρέωση του εργοδότη όταν απολύει να αιτιολογεί την απόλυση και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αυθαιρεσίας στους χώρους εργασίας. Και βλέπουμε μαζικές απολύσεις ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρίες που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν συνηθίσει σε μια τέτοια λογική. Κερδοφόρες εταιρίες όπως ο ΟΤΕ. Τράπεζες, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, είχαμε μαζικές απολύσεις στις τράπεζες. Το χειρότερο όμως όλων αυτών είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, σε ό,τι αφορά τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβρη, έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών. Με δύο λόγια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια η ανεργία αποκλιμακωνόταν -φτάσαμε να μειώσουμε κοντά στις 10 μονάδες  την ανεργία – τους  τελευταίους 6 μήνες ο ρυθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά και βρισκόμαστε μπροστά ξανά σε μια κατάσταση όπου έχουμε μαζικές απολύσεις και ολοένα αυξανόμενο ρυθμό ανέργων, πράγμα το οποίο αφορά τον καθένα και την καθεμιά από εμάς.

Δυόμιση εκατομμύρια φέτος τον Δεκέμβρη δεν πήραν κοινωνικό μέρισμα – δεν θα πω εγώ καλά να πάθουν – διότι αυτοί οι οποίοι έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα ήταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν ανάγκη. Ήταν οι άνθρωποι που ήταν άνεργοι, ήταν οι άνθρωποι που είχαν την δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις γιορτές κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς, βεβαίως, πείσθηκαν ότι αυτό ήταν “ψίχουλα”. Έτσι δεν μας έλεγαν τρία χρόνια τώρα; Και τώρα καταλάβανε ότι τα “ψίχουλα” που δίναμε εμείς, ήταν μπροστά σε αυτά που δίνουν τώρα αυτοί, το τίποτα δηλαδή, κάτι σημαντικό. Κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει μια αξιοπρέπεια, έστω για το διάστημα των γιορτών. Αλλά αξιοπρέπεια ήταν και η 13η σύνταξη, την οποία δώσαμε, στον βαθμό που μπορούσαμε να δώσουμε, στο 100% για τους χαμηλοσυνταξιούχους, στο 50% για τους μεσαίους, στο 30% για τις υψηλές συντάξεις, αλλά το ψηφίσαμε και το θεσπίσαμε ως μόνιμο μέτρο, με σχέδιο το 2021 να γίνει στο 100% για όλους. Να μονιμοποιηθεί δηλαδή ως 13η σύνταξη για όλους και έρχονται σήμερα και την καταργούν. Έρχονται όμως σήμερα και την καταργούν δημιουργώντας την αίσθηση από τα ΜΜΕ στους πολίτες, ότι δεν θα κάνουν περικοπές αλλά θα δώσουν αυξήσεις  στις συντάξεις.

Σας καλώ να θυμηθείτε  την περίοδο που εμείς δίναμε την μάχη απέναντι στο ΔΝΤ και την τρόικα για να μην επιβληθεί αυτή η άθλια επιταγή τους να μειώσουμε και άλλο τις συντάξεις -μια μάχη την οποία κερδίσαμε τελικά- σας καλώ να θυμηθείτε τι έλεγαν κάθε μέρα στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδίως στις πρωινές εκπομπές, είτε του Σαββατοκύριακου είτε τις καθημερινές. Πίνακες επί πινάκων, αριθμοί επί αριθμών. Είχαν σε όλους τους άμοιρους τους συνταξιούχους δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα λεφτά τους τα είχανε πάρει ήδη. Τώρα κάνουν το ανάποδο ακριβώς. Τώρα τους δείχνουν πίνακες και αριθμούς με τα λεφτά που δήθεν θα πάρουνε, όχι με αυτά που θα κοπούν και δεν κόπηκαν όπως τότε. Τόσο πολύ που, όποιος από εσάς βλέπει, νομίζει ότι και αυτός έχει πάρει χρήματα. Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Παρουσιάζουν αριθμούς επί αριθμών, πίνακες επί πινάκων με δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, όταν στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν ψηφίσει κονδύλι χαμηλότερο κατά 200 εκ. ευρώ για τους συνταξιούχους συνολικά. Πολύ σύντομα αυτή η στρατηγική της επικοινωνιακής πομφόλυγας θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, διότι εκεί που ο κόσμος περιμένει να δει κάτι παραπάνω στο πορτοφόλι του, εκεί που ο κόσμος περιμένει πηγαίνοντας στα ΑΤΜ, να δει αυτές τις περιβόητες αυξήσεις που τους παρουσιάζει ως  τηλεπαρουσιαστής ο νέος υπουργός πηγαίνοντας στα πρωινάδικα και θα δουν αντί για αυξήσεις μειώσεις, τότε αυτή η πολιτική θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Και τότε ο κόσμος αυτός που εξαπατήθηκε δεν θα είναι απλά στεναχωρημένος, θα είναι θυμωμένος, οργισμένος με αυτή την πολιτική της εξαπάτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, και εξαιτίας του κοινωνικού μερίσματος που δεν δόθηκε, ο τζίρος στην αγορά, μου λένε όλοι, με όσους συζητώ, καταστηματάρχες, έμποροι, βιοτέχνες, μειώθηκε όπως λένε και οι φορείς τους γύρω στο 30%.

Σας ρωτώ αν είχαμε μια αντίστοιχη μείωση τζίρου επί των ημερών μας, δεν θα αποτελούσε αυτό κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων; Σήμερα, έχετε δει έστω ένα ρεπορτάζ που να δείχνει έναν καταστηματάρχη, έναν έμπορο, έναν βιοτέχνη που να είναι απογοητευμένος, προβληματισμένος, για ό,τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία;

Αυτή όμως είναι μια κατάσταση την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με αυτήν πρέπει να ζήσουμε, διότι δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα και αυτή η εικονική πραγματικότητα θέλει χρόνο - αυτή η πομφόλυγα - να σκάσει και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Θα κάνουμε όμως υπομονή. Και όσο καιρό θα κάνουμε υπομονή, τόσο καιρό θα λέμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Θα την λέμε όχι μέσα από τα Μέσα των χορηγών, αλλά μέσα από τη φωνή της ψυχής μας και μέσα από την παραδοσιακή δυνατότητα να επικοινωνούμε, στόμα το στόμα, σπίτι το σπίτι και να εξηγούμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Κανείς δεν υποχρέωσε τη σημερινή κυβέρνηση να πει με το που εξελέγη ότι δεν θα εφαρμόσει την ήδη ειλημμένη απόφαση, τη δική μας, να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή, να δώσουμε 1% περισσότερες ελαφρύνσεις και επιδόματα στον ελληνικό λαό, αξιοποιώντας τα 37 δισ. ευρώ που με κόπους εμείς δημιουργήσαμε για να αφήσουμε στο δημόσιο Ταμείο, όταν αυτοί μας είχαν αφήσει άδεια τα δημόσια Ταμεία, σχεδιάζοντας το περιβόητο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές επίσης. Θυμηθείτε τι είχε γίνει όταν θεσπίσαμε ένα σύστημα που έδινε την δυνατότητα οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι ανάλογες με το εισόδημα, ώστε αυτοί που έχουν μεγάλο εισόδημα να πληρώνουν περισσότερα – να, εδώ είναι ο Πετρόπουλος, αυτός φταίει για όλα αυτά – αυτοί οι οποίοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα να συνεισφέρουν λιγότερο. Σήμερα προχωρούν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, σε ό,τι αφορά στις εισφορές και το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει 20% μεγαλύτερες εισφορές από ό,τι πληρώνει μέχρι σήμερα. Επιβάλλεται ένα άδικο σύστημα που ευνοεί τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Κάποιος ο οποίος έχει εισόδημα 7 χιλιάδες ευρώ μπορεί να πληρώνει τα ίδια με κάποιον ο οποίος έχει εισόδημα 70 χιλιάδες ευρώ. Αυτή την πολιτική, την πολιτική των ανισοτήτων, που ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες, την υλοποιούν σε όλα τα πεδία, όχι μόνο στην οικονομία. Στην παιδεία, στην υγεία, παντού.

Δείτε τι αποφάσισαν σε σχέση με τα κολέγια. Αυτό δεν είναι υπουργείο Παιδείας, είναι υπουργείο κολεγίων και υπουργείο της κολεγιάς. Είναι κυβέρνηση της κολεγιάς με τα συμφέροντα.  Αναστέλλουν τη λειτουργία σε 38 Σχολές του δημόσιου Πανεπιστημίου, στις οποίες οι νέες και οι νέοι της χώρας μας θα μπορούσαν να φοιτούν δωρεάν. Τις κλείνουν αυτές τις σχολές την ίδια στιγμή που θέλουν να θεσπίσουν τη βάση του 10 για να μειώσουν τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή, που ασύδοτα πριμοδοτούν τα κολέγια φέρνοντας νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή που εξισώνουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

Όταν όμως κλείνουν μια πανεπιστημιακή Σχολή, είναι εμφανές ότι τα παιδιά που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτήν, θα αναζητήσουν στον ιδιωτικό χώρο την πρόσβαση στη γνώση. Άρα, έχουν στόχο, ξέρουν γιατί το κάνουν. Δημιουργούν το εξής παράδοξο: θεσπίζοντας την βάση του 10, αν κάποιος γράψει 9 στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια Σχολή. Αν όμως γράψει 5, 7, 4, θα μπορεί να μπει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο και θα μπορεί μέσα από ένα ιδιωτικό κολέγιο να πάρει ένα πτυχίο, το οποίο με βάση αυτό που ψήφισαν προχθές θα του δίνει τη δυνατότητα να μπει στο δημόσιο και να διδάσκει τα παιδιά μας στα σχολεία. Αυτή λοιπόν είναι η αξιοκρατία και η αριστεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Δεν είσαι αρκετά καλός για να σπουδάσεις στα ΑΕΙ, αλλά είσαι άριστος για να διοριστείς, αφού πρώτα πληρώσεις τα δίδακτρα ενός ιδιωτικού κολεγίου.  Αυτή όμως δεν είναι μια κοινωνία δικαιοσύνης. Ξέρω ότι μιλώ εδώ, στον Πύργο, όπου είχατε μια δυνατότητα να αποκτήσετε φέτος, το 2020, Γυμναστική Ακαδημία, Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού θα λεγόταν. Ένα τμήμα το οποίο θα είχε ιδιαίτερη αξία, καθώς θα μπορούσε να αναδείξει τον νομό σας, μιας και εδώ έχετε την Ολυμπία. Η Ολυμπία όμως είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο, δεν αφορά μόνο την περιοχή σας, δεν αφορά μόνο την Ηλεία, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά τον κόσμο ολόκληρο. Θα μπορούσε αυτό το Πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού, να έχει έναν παγκόσμιο ρόλο. Να είναι πόλος έλξης σπουδαστών από όλο τον κόσμο που θα ήξεραν ότι θα πάνε να σπουδάσουν εκεί που γεννήθηκε το ολυμπιακό πνεύμα. Αυτή τη σχολή κλείνουν γιατί ενδεχομένως  έχουν στο μυαλό τους να ανοίξουν κάποια ιδιωτικά κολέγια που θα κάνουν το ίδιο πράγμα.

Φίλες και φίλοι, την ίδια εικόνα έχουμε και στα δημόσια νοσοκομεία. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν τους αφορούν. Χειρουργεία ακυρώνονται. Καρκινοπαθείς εκπέμπουν SOS χωρίς να εισακούονται. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στέλνει επείγον σήμα για την πρωτοφανή, όπως αναφέρει, έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία μας. Και υπάρχουν πολλές μονάδες που υπολειτουργούν και άλλες που είναι έτοιμες να κλείσουν. Ξέρετε κάτι; Τελικά ο μόνος χώρος των νοσοκομείων που ενδιαφέρει πολύ τον κ. Μητσοτάκη είναι ο χώρος των διοικητών των νοσοκομείων, όπου θέλει να διορίζει τους κομματικούς εγκάθετους. Αυτούς που πολλές φορές χωρίς καν πτυχίο βρίσκονται εκεί. Μετά την υπόθεση του κ. Πατέρα, ενός 80χρονου, δεν έχω τίποτα με τους 80χρονους, αλλά μάλλον έχει κάτι ο κ. Μητσοτάκης, διότι μετά τον διορισμό του κ. Πατέρα στα Τρίκαλα, εκεί όπου ο άνθρωπος είχε πει ξεκάθαρα ότι διορίστηκε όχι γιατί είχε γνώσεις, αλλά γιατί αντάλλαξε τον διορισμό του με κάποιες εκατοντάδες ψήφων. Έτσι πάνε αυτά, στο επιτελικό κράτος των αρίστων του κ. Μητσοτάκη. Βλέπω ότι και εδώ στον Πύργο έχετε έναν 80χρονο νέο διοικητή στο νοσοκομείο σας. Δεν ξέρω βέβαια ο άνθρωπος τι μπορεί να αντάλλαξε για να πάρει αυτές τις θέσεις, εγώ να του ευχηθώ καλή σταδιοδρομία, έχει όλο το μέλλον μπροστά του, άλλωστε.

Δεν έχω κάτι με τους ηλικιωμένους. Ίσα ίσα πιστεύω ότι μπορεί να δώσουν και την εμπειρία και τη σοφία τους. Αλλά σε αυτή τη χώρα που μετά από  10 χρόνια κρίσης έδιωξε δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, με δύο πτυχία, με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, στο εξωτερικό, στο braindrain, είναι αθλιότητα αυτό που κάνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Να διορίζει τους κομματικούς εγκάθετους. Πότε επιτέλους θα φτάσουμε στο σημείο να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας σε αυτόν τον τόπο; Πότε επιτέλους θα μπορούμε αυτή η νέα γενιά, αυτά τα νέα παιδιά με τις ιδιαίτερες δυνατότητες, με τη γνώση να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προκόψουν σε αυτόν τον τόπο; Πότε επιτέλους θα σπάσει αυτό το απόστημα του κομματικού κράτους, που πρώτη η δεξιά δημιούργησε στον τόπο; Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που διόριζε κατά χιλιάδες κομματικά στελέχη στη ΔΕΗ και σήμερα λένε ποιος έφερε την ΔΕΗ σε αυτό το χάλι που είναι.

Δεν θα ξεχάσουμε ότι η δεξιά δημιούργησε το κομματικό κράτος σε αυτόν τον τόπο. Του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας. Και αυτό το κράτος σήμερα διαιωνίζεται και η μεγάλη απάτη ήταν ότι μας υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι αυτοί είναι αλλιώς. Ότι αυτοί θα έρθουν να φέρουν την αξιοκρατία. Να λοιπόν η μεγάλη απάτη.

Και, βεβαίως, εκτός από τους ηλικιωμένους διοικητές στα νοσοκομεία, έχουμε τώρα και ένα άλλο φαινόμενο, δεν ξέρω αν το ακούσατε, τους γαλάζιους παππούδες. Παλιά είχαμε τα γαλάζια παιδιά. Τώρα έχουμε τους γαλάζιους παππούδες.

Τι κάνουν; Τι κάνουν οι αθεόφοβοι; Επειδή τα γηραιά κομματικά στελέχη τους, αυτοί οι οποίοι έρχονται στον κρατικό μηχανισμό ως μετακλητοί αλλά είναι συνταξιούχοι, δεν τους φτάνει ο μισθός που παίρνουν, της σύνταξης, περνάνε τροπολογία οι άθλιοι ώστε να παίρνουν και τη σύνταξη και τον μισθό του κράτους ως μετακλητοί σε κυβερνητικές θέσεις. Και τους έφταιγαν τόσα χρόνια οι κατσαπλιάδες, λέει, του ΣΥΡΙΖΑ που διορίζονταν σε θέσεις κρατικές. Τι δηλαδή; Ως συνεργάτες υπουργών. Διότι αυτοί ήρθαν και διόγκωσαν το κράτος φέρνοντας άλλους τόσους μετακλητούς, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τους μισθούς τους.

Φίλες και φίλοι

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε. Και μακρηγορώ λέγοντας με γλαφυρό τρόπο ορισμένα πράγματα, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι αυτά που σας λέω εγώ σήμερα εδώ δεν θα τα ακούσετε στα δελτία των ειδήσεων. Δεν θα δείτε ρεπορτάζ στις τηλεοράσεις γι’ αυτά. Δεν θα δείτε να γίνονται θέματα και δεν θα δείτε, όταν σε όλη την Ευρώπη, όπου κι αν πας, όχι για μια βασιλόπιτα 12 χιλ. ευρώ, αλλά 50 ευρώ να δώσεις από το δημόσιο Ταμείο χωρίς να μπορείς να το δικαιολογήσεις, γίνεται θέμα. Εδώ δεν θα τα δείτε αυτά.

Όμως, τα πιο σημαντικά, τα πιο μεγάλα, τα πιο κρίσιμα, τα πιο προβληματικά είναι τα μεγάλα θέματα που αφορούν τη χώρα. Και θέλω να κλείσω με μια αναφορά στα εθνικά θέματα αλλά και στο προσφυγικό.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία πλειοδοτώντας, διχάζοντας τον ελληνικό λαό. Ιδίως με τη συμφωνία των Πρεσπών. Και λέγοντας ότι το προσφυγικό, που είναι ένα διεθνές πρόβλημα, που η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, γιατί έλεγε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ελάτε και γιατί δεν  έκλεινε τα θαλάσσια σύνορα, δηλαδή δεν βούλιαζε τις βάρκες τους στα νερά του Αιγαίου. Και υποσχέθηκαν ότι με το που θα έρθουν θα λυθεί το πρόβλημα αυτό. Είπαν στον ελληνικό λαό, μη σε νοιάζει. Δηλητηρίασαν βεβαίως με μισαλλοδοξία, με μίσος την ελληνική κοινωνία, έπαιξαν με αυτά τα αντανακλαστικά και με  την ακροδεξιά, την οποία κατάφεραν να εγκολπώσουν, διότι όλους όσοι ήταν στον ΛΑ.Ο.Σ. του κ  Καρατζαφέρη και εξυμνούσαν τον Παττακό και τη χούντα, τους έχουν στην κυβέρνηση σήμερα, δεν είναι έξω απ’  αυτούς.

Είπαν, λοιπόν, ότι έχουν λύση στο πρόβλημα και με το που ανέλαβαν κατάργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη να μην έχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άλλαξαν πέντε, ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις, πέντε υπεύθυνους υπουργούς για τη διαχείριση του προβλήματος, για να φτάσουν στο τέλος να βρεθούν στην ανάγκη να πουν ότι κάναμε λάθος που καταργήσαμε το υπουργείο και να το ξανασυστήσουμε. Βάζοντας βέβαια τον κ. Μηταράκη που δεν έχει βέβαια ιδέα ο άνθρωπος από τη μεταναστευτική πολιτική και πώς θα λυθεί το πρόβλημα για να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Το θέμα είναι το εξής: Έξι μήνες τώρα, έξι μήνες που πειραματίζονται, έξι μήνες τώρα που πατάνε σε δυο βάρκες, διότι την ίδια στιγμή που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μια πολιτική μετεγκαταστάσεων, συνεχίζουν την ακροδεξιά ρητορεία για να χαϊδεύουν κι αυτιά. Πήγαν να ρωτήσουν τους συμπολίτες μας εκεί στα πέντε νησιά, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Λέρο, στη Κω... Πήγαν να τους ρωτήσουν αν η ζωή τους καλυτέρευσε ή χειροτέρεψε;

Όταν αφήσαμε εμείς τη Μόρια, είχε 5500 ανθρώπους. Σήμερα η Μόρια έχει 28 χιλιάδες ανθρώπους. Όταν αφήσαμε όμως εμείς τη Μόρια με 5500 ανθρώπους, ήταν η ντροπή του πλανήτη. Σήμερα είναι απλά Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Ουδείς ασχολείται με το αν οι άνθρωποι αυτοί εκεί μπορούν να επιβιώσουν. Ουδείς ασχολείται με το αν μπορούν άνθρωποι να ζουν στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια δίπλα τα σκουπίδια.

Όμως το ψέμα και η εξαπάτηση έχει κοντά ποδάρια και ο λαός μας πολύ σύντομα δεν θα προβληματιστεί. Θα θυμώσει με αυτούς που του υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργήσουν έναν ουρανό πιο γαλανό και έφεραν σύννεφα και μπόρες πάνω από τη χώρα μας.

Και κλείνω με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Μου ζητάνε πολλοί να δώσω συναίνεση στον κ. Μητσοτάκη στα θέματα αυτά. Δεν έχω καμιά αντίρρηση, διότι εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που μας κάνανε αυτοί. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ μειοδότες για να διεκδικήσουμε την προοπτική της εξουσίας. Εμάς μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η πατρίδα, μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η Ελλάδα, μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η κοινωνία.

Θα δώσουμε λοιπόν συναίνεση σε ό,τι έχει λογική. Δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση στο παράλογο. Σε τι να δώσω συναίνεση; Στα 72 δευτερόλεπτα, όλα κι όλα, που μίλησε απέναντι στον Τραμπ, στην αφωνία του δηλαδή μπροστά στον Λευκό Οίκο; Εκεί όπου έπρεπε η Ελλάδα να υψώσει ανάστημα. Εκεί όπου έπρεπε ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει τη χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Πού είναι οι σύμμαχοι; Οι σύμμαχοι είναι μονάχα για να δίνουν; Ναι, βεβαίως, να έχουμε στρατηγική συμμαχία. Εμείς οικοδομήσαμε αυτό το σχέδιο της στρατηγικής συμμαχίας. Αλλά με ανταλλάγματα. Όχι να είμαστε σύμμαχοι για να τους δίνουμε τις βάσεις, για να τους δίνουμε, να μπορούν να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο στρατιωτικό μας υλικό, αλλά όταν απειλείται η κυριαρχία μας να σφυρίζουν κλέφτικα και να μας λένε, θα τα βρούμε με τον Ερντογάν και την Μέρκελ.

Πού να δώσω λοιπόν συναίνεση; Να δώσω συναίνεση στην αφωνία της Ουάσιγκτον ή στην απουσία του Βερολίνου; Όπου μάζεψε η καγκελάριος Μέρκελ όλους τους ενδιαφερόμενους για να συζητήσουν για το Λιβυκό και φώναξε ακόμα και το Κονγκό, πήγε ο πρωθυπουργός του Κονγκό, αλλά δεν πήγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στην προηγούμενη σύνοδο ήμασταν εκεί. Οργανώθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας και ήμασταν εκεί. Ήμουν εκεί εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα κι αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά τον Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης μπορεί και να μην το καταλαβαίνει. Μας έλεγε ότι δεν τρέχει και τίποτε που είμαστε απόντες και μετά απειλούσε με βέτο την Ε.Ε. αν οι αποφάσεις εκεί που δεν έτρεχε και τίποτα που δεν ήμασταν θα ήταν αρνητικές για τη χώρα.

Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνει. Άλλωστε βλέπω ότι λίγο καιρό είναι και στο Μαξίμου, τον περισσότερο καιρό κάνει διακοπές. Έχει σε έξι μήνες κάνει περισσότερες διακοπές απ’  όσες έκανα εγώ σε 4,5 χρόνια.

Το πρόβλημα δεν είναι όμως τι καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης. Το πρόβλημα είναι ότι στις 7 Ιούλη αφήσαμε μια χώρα που, μετά από μια μακρά περίοδο που οι δανειστές μας είχαν ρίξει στα τάρταρα, που κανείς δεν μας υπολόγιζε, που είχαμε απολέσει μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, ξαφνικά βρεθήκαμε, όχι ξαφνικά, με αγώνες, με θυσίες, με πάλη, δική σας, του ελληνικού λαού, βρεθήκαμε να είμαστε έξω από τα μνημόνια, με ρυθμισμένο το χρέος, με συμφωνίες κρίσιμες που έλυναν προβλήματα δεκαετιών και με αναβαθμισμένο τον γεωπολιτικό μας ρόλο στην Ν.Α. Μεσόγειο. Με τις συμμαχίες μας με χώρες κρίσιμες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις συμμαχίες μας στα Βαλκάνια και με την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική, που σημαίνει και στρατηγικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία και με την Κίνα. Και στο Ιράν βρέθηκα, γιατί έτσι πρέπει να είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα με πολυεπίπεδη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, παράγοντας ειρήνης και όχι μια χώρα όπου ο πρωθυπουργός της δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον Λευκό Οίκο, αλλά έξω από τον Λευκό Οίκο υπερασπίζεται την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου, του Σουλεϊμανί, θέτοντας  σε κίνδυνο τη χώρα μας χωρίς κανένα λόγο. ΄Η  μια χώρα που στέλνει στρατιωτικό υλικό σήμερα στη Σαουδική Αραβία. Τι δουλειά έχουν οι πύραυλοι, που τους έχουμε αγοράσει από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να προστατεύουν τα νησιά μας, να βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία να προστατεύουν ποιον; Να προστατεύουν άραγε τι; Να είναι όπλα επιθετικά σε πολέμους και επιχειρήσεις στη Σομαλία; Τι δουλειά έχουν Έλληνες αξιωματικοί στη Σαουδική Αραβία;

Όλα αυτά λοιπόν είναι επικίνδυνα.

Και με μια λέξη θα το πω. Θα δώσουμε συναίνεση σε οτιδήποτε μπορεί να προχωρήσει μπροστά την κοινωνία, την ασφάλεια της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται όμως να δώσουμε συναίνεση στο λάθος. Δεν πρόκειται όμως να δώσουμε συναίνεση σε οτιδήποτε ανοίγει κινδύνους για την εθνική μας ακεραιότητα, σε ό,τι δημιουργεί κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Να πω και κάτι για τον δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι το Γεφύρι της  Άρτας. Και μιας και κατάγομαι από την Άρτα, εκεί τουλάχιστον χτίσαμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Εδώ δεν υπάρχει και πρωτομάστορας για να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε κάτι στα θεμέλια. Διότι ο κ. Καραμανλής ακύρωσε με το που εξελέγη τους διαγωνισμούς που είχαν γίνει. Ένας δρόμος ο οποίος έχει μια μακρά ιστορία. Ξεκινάει απ’ όταν πρωτοξεκίνησε ως Ολυμπία Οδός και ήταν η Ολυμπία Οδός από την Κόρινθο στην Πάτρα, στον Πύργο, Τσακώνα. Ολυμπία Οδός όμως που δεν φτάνει στην Ολυμπία εγώ δεν έχω δει ποτέ. Και ο κ. Καραμανλής, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ακολουθεί μια εκδικητική πολιτική απέναντι σε αποφάσεις που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει να πω ότι ήμασταν εμείς αυτοί που καταφέραμε και ξεμπλοκάραμε την Κορίνθου-Πατρών. Έναν δρόμο που λίμναζε, θυμάστε πόσο ταλαιπωρούνταν όλος ο κόσμος που μετακινούνταν προς την Πελοπόννησο. Και την Κορίνθου-Πατρών και την Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Μεγάλα έργα που τελείωσαν. Την Ιόνια οδό. Καταφέραμε να διαπραγματευτούμε κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Καταλαβαίνω βεβαίως ότι τη Ν.Δ. την έχει ενοχλήσει αυτό. Την ενόχλησε δηλαδή που ο ελληνικός λαός συνειδητοποίησε ότι εμείς ήρθαμε σε συνθήκες χρεοκοπίας, χρηματοδοτικής ασφυξίας και καταφέραμε μέσα σε 2,5 χρόνια να κάνουμε ό,τι δεν είχαν καταφέρει αυτοί μέσα σε δεκαετίες. Να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα οδικά δίκτυα. Και ήρθε τώρα εκδικητικά σε τρία κρίσιμα θέματα, το ένα είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, το άλλο είναι η υπογειοποίηση  στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και το τρίτο είναι εδώ, ο δρόμος Πάτρας-Πύργου. Το τέταρτο είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη. Τέσσερα κομβικά έργα.

Και έρχεται λοιπόν με έναν εκδικητικό τρόπο, ενώ είχαμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., ενώ οι πέντε από τις οκτώ εργολαβίες είχαν ήδη ξεκινήσει, τα έργα είχαν ήδη ξεκινήσει και τα ακυρώνει. Και το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι τα ακυρώνει και πιθανώς το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις σε όσους έχουν ήδη κριθεί ως ανάδοχοι των έργων αυτών. Το πρόβλημα είναι ότι διακινδυνεύει την χρηματοδότηση εκ νέου από την Ε.Ε., Ζητάει να κάνει τώρα ανάθεση σε ποιους; Στους εργολάβους που το 2013, αυτούς που είχαν πάρει το σύνολο του έργου Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, επειδή δεν τους έβγαινε οικονομικά, είχαν αφαιρέσει το κομμάτι Πάτρα-Πύργος. Στους ίδιους θέλει να το αναθέσει και, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει μικρές πιθανότητες να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά, ακόμα κι αν περάσει, θα οδηγήσει στις καλένδες την αποπεράτωση του έργου. Δηλαδή το έργο δεν θα ολοκληρωθεί το 2023, όπως εμείς είχαμε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του, αλλά πολύ-πολύ αργότερα. Όμως  δεν είναι θέμα αυτό εδώ πολιτικής εκμετάλλευσης, θα το φτιάξουμε εμείς όταν θα ξαναεκλεγούμε. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους πολίτες της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας. Διότι κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα υπάρχει φόρος αίματος. Χάνουμε αθώες ζωές εξαιτίας αυτής της αθλιότητας.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τον δήμαρχο σας και όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρωτοστατούν στην προσπάθεια να πειστεί η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών να μην προχωρήσει σε αυτόν τον παραλογισμό. Διότι πολιτικά παιχνίδια μπορείς να παίζεις. Με ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να παίζεις και το μέλλον των πολιτών του Πύργου, των πολιτών της Ηλείας, δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον υποθηκευμένο. Δεν είστε εσείς εδώ πολίτες δεύτερης κατηγορίας για να σας φέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Καλούμε λοιπόν τώρα την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε αυτόν τον παράλογο σχεδιασμό και να αφήσει τους παραχωρησιούχους, να αφήσει τους ανάδοχους εργολάβους να συνεχίσουν τα έργα τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει, να προχωρήσει το έργο και να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε δεσμευτεί, δηλαδή μέχρι το 2022, αρχές του 2023.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, φίλες και φίλοι, θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω. Να με συγχωρήσετε που μακρηγόρησα, είχα ενάμιση μήνα να έρθω σε επαφή με πολίτες, αυτή τη διαδραστική επικοινωνία που έχουμε οργανώσει.

Και άρα μου έλειπε αυτό. Θέλω να σας πω ότι από εδώ, από τον Πύργο, ξεκινάμε ξανά αυτή τη μακρά πορεία προς τον λαό. Η παρουσία σας μας δίνει σήμερα δύναμη να ριζώσουμε μέσα στον λαό. Να προχωρήσουμε τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση, τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, δυνατό. Σε ένα κόμμα της αριστεράς που θα αποτελεί όμως τον βασικό κορμό της δημοκρατικής παράταξης του τόπου, της προοδευτικής παράταξης του τόπου που πάντοτε βρισκότανε μπροστά στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.

Πιστέψτε με, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα δεν είναι μακριά η μέρα εκείνη που ο τόπος θα δει ξέφωτο ξανά. Που ο ήλιος θα ανατείλει ξανά φωτεινός. Που θα προχωρήσουμε ξανά με σχέδιο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μας σε μια δίκαιη κοινωνία. Σε μια κοινωνία προκοπής και ευημερίας, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Σε αυτόν τον αγώνα σας ζητώ όλους εσάς να είστε στην πρώτη γραμμή και να συμμετάσχετε ενεργά στις διαδικασίες που ξεκινάμε. Στις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν και σε ένα μεγάλο συνέδριο που θα δώσει την προοπτική της νίκης, της ανασυγκρότησης, αλλά και της νίκης στις επόμενες εκλογές.

Σας ευχαριστώ θερμά, να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)