to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 14.11.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στη Φλώρινα: Να πάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας (βίντεο)

Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα, στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


«Η επιλογή να γενικεύσουν την εικόνα του "μπάχαλου" σε όλον τον φοιτητικό κόσμο δεν είναι τυχαία. Γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους ώστε να θρέψουν το κοινό τους και να δημιουργήσουν την αίσθηση της προβοκάτσιας. Στήνουν προβοκατόρικη πολιτική και εμείς δε θα τσιμπήσουμε. Δε θα τσιμπήσουμε σε αυτή την προβοκάτσια», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης συναντά τον Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, φανταστείτε τι θα έκαναν εάν εγώ τον συναντούσα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση στη Φλώρινα προσθέτοντας ότι ως αντιπερισπασμό στο ακροατήριο της ΝΔ για τη συνάντηση αυτή «ταΐζουν με αστυνομικές επεμβάσεις τους φοιτητές, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θρέφει τους μπαχλάκηδες».


«Η επιλογή να γενικεύσουν την εικόνα του "μπάχαλου" σε όλον τον φοιτητικό κόσμο δεν είναι τυχαία. Γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους ώστε να θρέψουν το κοινό τους και να δημιουργήσουν την αίσθηση της προβοκάτσιας. Στήνουν προβοκατόρικη πολιτική και εμείς δε θα τσιμπήσουμε. Δε θα τσιμπήσουμε σε αυτή την προβοκάτσια», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «εμείς θα πούμε ότι η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ υπερασπιζόμμενη τη νομιμότητα».

«Στις 7 Ιουλίου είχαμε την παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας που είχε και έχει τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «σήμερα το εν λόγω πολιτικό προσωπικό είναι πιο ασύδοτο καθώς έχει μια πρωτοφανή συσσώρευση μέσων ενημέρωσης έτοιμα να μετατρέψουν την ομίχλη σε λιακάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times το οποίο «είχε κεντρικό θέμα το "ξέπλυμα" χρήματος που ψήφισε η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη για τους εγκληματίες με τα "λευκά κολάρα", που θα τους επιστραφούν πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία».

«Κάνουν τα στραβά μάτια στους εγκληματίες του χρήματος, στους τραπεζίτες που υπέγραψαν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη έσπευσε με τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα να τους δώσει τη δυνατότητά του να πάρουν τα πίσω τα χρήματά τους», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «στάση επιείκειας απέναντι στους οικονομικούς εγκληματίες». 

Μάλιστα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αναφερόμενος στη ΝΔ ότι «δεν υπερψήφισαν την ερμηνευτική διάταξη του αρ.86 του Συντάγματος περί ευθυνης υπουργών, ο νόμος που δημιούργησε ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Εμείς λέμε με την ερμηνευτική διάταξη ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού, ώστε να μη αναγνωρίζεται παραγραφή».

«Η κυβέρνηση είναι μεροληπτική προς όφελος των ελίτ και εις βάρος των αδύναμων»

Στη μεροληψία της κυβέρνηση «υπέρ των ελίτ και κατά των αδύναμων και του κόσμου της εργασίας» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «διαψεύστηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα οι προεκλογικές προσδοκίες για "ως δια μαγείας" αλλαγή της ζωής της μεσαίας τάξης»,

«Αντ'αυτού τρώνε από τα έτοιμα και σκορπάν όσα μαζέψαμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «το μόνο που έκαναν ήταν να προσθέσουν 200 εκατ στον ΕΝΦΙΑ στοχευμένα στους μεγαλοϊδιοκτήτες».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «από τον Αύγουστο του 2018 προχωρήσαμε σε ελαφρύνσεις και σε μέτρα στήριξης στους αδύναμους που αν συμπεριλάβουμε τη μη εφαρμογή στις περικοπές των συντάξεων ήταν πάνω από 4 δισ. ευρώ».

Επιπλέον αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ, ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση διανέμει το δημοσιονομικό περιθώριο στοχευμένα με άδικα κριτήρια, κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη». 

Αναφορικά με τη μεσαία τάξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση φέρνει 17 ευρώ το χρόνο ελαφρύνσεις.

«Η καραμέλα περί ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης δεν επαληθεύεται. Εμείς, εξαγγείλαμε από τον Μάιο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση στο 50% την προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θέλουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο των σκανδάλων σε σκευωρία. Θέλουν να μετατρέψουν τον συντονιστή του εκμαυλισμού, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, σε αξιόπιστο μάρτυρα.

Δεν θα το δείτε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων το δημοσίευμα των FT

Κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία. Το δημοσίευμα των FT δεν θα το δείτε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Από την προσπάθεια μεθόδευσης περάσαμε στο να κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία. Ζητάμε να μην γυρίσουμε πίσω στις εποχές που έπρεπε να γυρίσουμε σε ξένους σταθμούς για την ενημέρωσή μας.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει να ανοίξουν οι σχολές που καταργεί η κυβέρνηση, το Τμήμα Κινηματογράφου και Επιστήμης Τροφίμων. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν χώρο για τα ιδιωτικά κολέγια με την αναστολή των 38 τμημάτων Σχολών και σε συνδυασμό με τη βάση του 10 θα μειωθούν οι εισακτέοι .

Πρέπει να διεκδικήσετε το μέλλον για τον τόπο σας καθώς όταν εξαγγέλλουν αόριστα το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2028, σημαίνει ότι η Δυτ. Μακεδονία θα γίνε μία μαύρη κουκίδα στον χάρτη της Ελλάδας με εκτίναξη της ανεργίας κα σε κατάσταση ενεργειακής φτώχιας.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Είναι για μένα ιδιαίτερο το γεγονός, ότι δεν βρίσκομαι στη Φλώρινα προεκλογικά για να ζητήσουμε ψήφο, αλλά βρίσκομαι μετά τις εκλογές. Και βρίσκομαι όχι για να ζητήσουμε την ψήφο, αλλά για να ζητήσουμε τη γνώμη, την άποψη, τις σκέψεις σας, τις παρατηρήσεις σας, τη συμμετοχή σας. Τη συμμετοχή σας σε μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε να ανασυγκροτήσουμε τη μεγάλη -γιατί έτσι θέλουμε να είναι- δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου μας, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Να αντιστοιχίσουμε την κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 8 χρόνια με την οργανωτική του δυναμική και την παρουσία του  στις τοπικές κοινωνίες. Και να ζητήσουμε από όλους εσάς που μας στηρίζετε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μας παρακολουθείτε, όχι απλά να είστε παρόντες και παρούσες σε μια πολιτική εκδήλωση ως ακροατές ή χειροκροτητές, όχι απλά να προσέρχεστε σε μια διαδικασία ψηφοφορίας κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά να είστε συμμέτοχοι και δρώντες στην καθημερινή πάλη και μάχη, στα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, στα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.

Αυτό λοιπόν το πολιτικό προσωπικό και  αυτό το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα σήμερα την οδηγεί εκ νέου σε κρίσιμες καμπές, σε κρίσιμες ατραπούς, σε ολισθηρούς για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα δρόμους. Και θέλω, αφού σας υποσχεθώ ότι δεν θα μιλήσω πολύ γιατί θέλω να δώσω το λόγο σε εσάς και να απαντήσω στα ερωτήματά σας,  να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα.

'Όμως η ερώτηση που του κατέθεσα είχε μια ιδιαίτερη σημασία, διότι ανεδείκνυε και αναδεικνύει το γεγονός ότι, ενώ ομνύουν στο νόμο και την τάξη, στην ευταξία, την ίδια στιγμή κάνουν τα στραβά μάτια. Κάνουν τα στραβά μάτια στους εγκληματίες του χρήματος, σ'  αυτούς που φοράνε κοστούμια και γραβάτες, στους τραπεζίτες που έχουν ποινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα, έχοντας προσυπογράψει τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα και έχουν κατασχεθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία, έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και εξ αιτίας της αργοπορίας του δικαστικού μας συστήματος λιμνάζουν οι υποθέσεις τους. Και έσπευσε με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν χθες να τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αν έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών δίχως να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Και ταυτόχρονα επεσήμανα και την επιλογή τους, την επιλογή τους να μην υπερψηφίσουν την ερμηνευτική διάταξη στο άρθρο 86 του Συντάγματος, τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αυτό το άθλιο κατασκεύασμα που δημιουργεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες απέναντι στη δικαιοσύνη απ' ότι στους πολιτικούς. Ένα νόμο που έχει δημιουργήσει ένα χάσμα αγεφύρωτο ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική.

Δεν πιστεύω να ξαφνιάζεστε από το γεγονός ότι σήμερα μας απάντησε ότι δεν θα έρθει στη Βουλή να απαντήσει; Επίσης, δεν πιστεύω να ξαφνιάζεστε από το γεγονός ότι όλα όσα σας λέω και για την ερώτηση αλλά και για τα δεδομένα που σας ανέλυσα, δεν τα ακούσατε στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας το προηγούμενο διάστημα; Δεν είδατε καμία ιδιαίτερα αναφορά  στα δελτία των ειδήσεων ή κάνω λάθος; Ούτε στα μεγάλα ειδησεογραφικά sites, ούτε στις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, τις περισσότερες.

Φίλες και φίλοι,

Σιωπή των αμνών και για τη Novartis, σιωπή των αμνών και για όσα σας κατήγγειλα πιο πριν. Όμως και για τη Novartis υπήρξε, όχι βεβαίως κανένα μεγάλο κανάλι στην Ελλάδα για να αναδείξει το θέμα, σκευωρία έλεγαν αυτοί, αλλά η ελβετική δημόσια τηλεόραση. Η ελβετική δημόσια τηλεόραση η οποία με ένα ντοκιμαντέρ ανέδειξε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο σε όλες του τις διαστάσεις, την ελληνική του πτυχή διότι είναι διεθνές σκάνδαλο, τον υπ'  αριθμόν ένα κατηγορούμενο και συντονιστή τον Φρουζή να βγαίνει και να λέει, απευθυνόμενος σε στελέχη της επιχείρησης, το πώς συντόνιζε τους πολιτικούς και τους υπουργούς για να κρατάει ψηλά τις τιμές του φαρμάκου, σε μια στιγμή που ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος και ο συνταξιούχος που έβλεπε τις περικοπές στις συντάξεις και ο μισθωτός στους μισθούς του πλήρωνε πέντε, έξι, εφτά φορές ακριβότερα τα φάρμακα της Novartis –γιατί αυτό είναι το σκάνδαλο, το μεγάλο σκάνδαλο- και τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είχε τον κυνισμό και το θράσος να δηλώσει στην ελβετική δημόσια τηλεόραση ότι, εντάξει, χρηματίστηκαν πολιτικοί στο σκάνδαλο αυτό, αλλά η Novartis έσωζε και ζωές με τα φάρμακά της. Και δεν βρέθηκε ουδείς να τον ρωτήσει ή να τον αναγκάσει τον σημερινό υπουργό, ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν;

Με αυτές τις σκέψεις, φίλες και φίλοι, θα κλείσω λέγοντάς σας ότι όλη αυτή η εικόνα που σας μετέφερα έχει να κάνει και με τις επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας. Εσείς εδώ στη Φλώρινα, στη Δυτική Μακεδονία έχετε τα τελευταία χρόνια ένα πανεπιστήμιο που έχει κάνει πολλά και σημαντικά άλματα προς τα μπρος. Και είμαι περήφανος που αυτό το πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας το στηρίξαμε. Ένα πανεπιστήμιο που ξεκίνησε με τέσσερις σχολές και οκτώ τμήματα, σήμερα έχει εφτά σχολές και 22 τμήματα που από τον Σεπτέμβρη του 2020 προγραμματίζουμε να γίνουν εικοσιοκτώ. Και έρχεται με μια εκδικητική απόφαση η υπουργός Παιδείας και έξι από τα τμήματα αυτά τα καταργεί ή εν πάση περιπτώσει αναστέλλει τη λειτουργία τους. 

Σας καλώ λοιπόν εσείς να πρωτοστατήσετε, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, στην απόκρουση αυτών των αντιδραστικών επιλογών. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η τοπική κοινωνία που πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει να ανοίξουν οι σχολές και να μην πληγεί ένα πανεπιστήμιο που έχει κάνει τόσα σημαντικά βήματα προς τα μπρος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως όσο εσείς του δίνετε δύναμη, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες έχει να παρεμβαίνει στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου. Γι αυτό λοιπόν εμείς σήμερα σας καλούμε να πάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, αλλά να πάρετε και τις ζωές σας και το μέλλον σας στα χέρια σας. Αν αυτό το καταφέρουμε, να' στε βέβαιοι, όχι μόνο θα αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια που είναι επικίνδυνα για την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή, αλλά πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να ξαναβρεθούμε στη διακυβέρνηση του τόπου για να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)