to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 07.11.2017

Πολιτική

Εξεταστική: Προκλητική σιγή ιχθύος από στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ - Κατέρρευσε το επιχείρημα για τις πληρωμές των «23» επί Γεωργιάδη

Με το απροκάλυπτο σιγοντάρισμα της ΝΔ, η προϊσταμένη Οικονομικής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κ. Πολύζου αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας - Απουσίαζε, χωρίς να προσκομίσει βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, ο υπόδικος πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου που πήρε παράταση 2 ημερών από την Επιτροπή - Οι 23 προσλήψεις που εξετάζει η Επιτροπή επί υπουργίας Γεωργιάδη δεν πληρώθηκαν από χορηγία της Estee Lauder, όπως διατήνονται υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008 διατείνεται


Το θέμα που απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν οι καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για «23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις οποίες ο αν. υπουργός ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για «ρουσφέτια» του Άδ. Γεωργιάδη επί υπουργίας του. Εξεταζόμενη μάρτυρας ήταν η Αικατερίνη Πολύζου η οποία εργάζεται στον Οργανισμό από το 2002, στο τμήμα οικονομικής διαχείρισης, ενώ από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνη του τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω προσλήψεις έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτόματα μεταπήδησαν στο υπουργείο Υγείας όπου εργάζονται μέχρι και σήμερα. 

Αίσθηση προκάλεσε το σιγοντάρισμα της ΝΔ στην επιχείρηση της μάρτυρος να μην απαντήση σε σχεδόν καμία ερώτηση. Ο Γ. Θεοφύλακτος κατηγόρησε την μάρτυρα κ. Πολύζου ότι «συνεννοείται με τους βουλευτές της ΝΔ» καθώς η ίδια αρνήθηκε, καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, με την αιτιολογία πως ό,τι είχε να πει και να καταθέσει το έχει καταθέσει στον εισαγγελέα στον οποίο έχει κληθεί δύο φορές σε ανωμοτί κατάθεση. Επίσης, η κα Πολύζου αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για την φωτογραφική αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ που κόστισε 17 εκατομμύρια όταν η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, από την κατάθεσή της βγήκε το συμπέρασμα ότι οι 23 προσλήψεις που εξετάζει η Επιτροπή επί υπουργίας Γεωργιάδη δεν πληρώθηκαν από χορηγία της Estee Lauder («η χορηγία αυτή δεν ήταν για προσωπικό», ανέφερε η κ. Πολύζου), όπως διατείνονταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, χορηγίες τα χρήματα των οποίων αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014. Το ερώτημα είναι φυσικά αν πέραν των χορηγιών του ΟΠΑΠ, τις οποίες επικαλείται η μάρτυς, έγινε και παράνομη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την Εξεταστική Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της κλήσης του μάρτυρα, επίσης για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν παρέστη αλλά έστειλε υπόμνημα, ενώ σήμερα διά της δικηγόρου κατέθεσε «αίτημα αναβολής της κλήσης για λόγους υγείας» η οποία και δεν έγινε δεκτή από το σώμα, καθώς ο κ. Παπαδημητρίου δεν προσκόμισε χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και έτσι η επιτροπή αποφάσισε να τον ξανακαλέσει και αν μέχρι την Παρασκευή δεν έχει ανταποκριθεί να υπάρξει προσαγωγή.

Αναλυτικά όσα έλαβαν χώρα:

Σόου και αποχώρηση της ΝΔ λίγο πριν το τέλος

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης έλαβε χώρα ένα εντυπωσιοθηρικό σόου από τον Ν. Μηταράκη ο οποίος έκανε λόγο για «τρομοκρατία της μάρτυρος» από την Αν. Καββαδία επειδή η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την... άψογη ανταπόκριση της κ. Κ. Πολύζου στις ερωτήσεις του Ν. Μηταράκη για περίοδο που δεν αφορά την περίοδο που εξετάζει η Επιτροπή (ανταπόκριση που δεν είναι ανάλογη στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι λαμβάνουν διαρκώς την απάντηση «δεν απαντώ»). Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την αίθουσα. καταγγέλοντας και τον Αντ. Μπαλωμενάκη επειδή δεν «προστάτευσε» την μάρτυρα. Νωρίτερα ήταν οι ίδοι που την παρότρυναν να μην απαντάει στα ερωτήματα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. 

(το σχόλιο της Αν. Καββαδία για τη στάση της μάρτυρος)

Απροκάλυπτη προσπάθεια της ΝΔ, να παρεμποδιστεί η κατάθεση της κ. Πολύζου

Μετά τα προσκόμματα που επιχείρησε να βάλει η ΝΔ στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων με θέσεις ευθύνης στο «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και πολιτικών προσώπων με εμπλοκή στην υπόθεση, σήμερα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιγοντάρουν την προσπάθεια της Κατερίνας Πολύζου, η οποία διατελεί από το 2007 χρέη προϊσταμένης του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, να σιωπήσει για την περίοδο 2012 - 2014.

Η Κατερίνα Πολύζου επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής αν και δεν της έχει ασκηθεί καμία δίωξη σε καμία από τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το γεγονός ότι η προϊσταμένη του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορούμενου καθιστά έωλο το επιχείρημά της, όπως παρατήρησε ο Αντ. Μπαλωμενάκης αλλά και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την ώρα που ξεκινήσαμε δίνουν γραμμή στην μάρτυρα για να σιωπήσει» σχολίασε για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, οι οποίοι δεν προσπαθούσαν να προτρέψουν την μάρτυρα να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής. «Δεν έχει ανάγκη συνηγόρων η κ. Πολύζου» πρόσθεσε μεταγενέστερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία στα social media κάνει λόγο για απροκάλυπτη προσπάθεια της ΝΔ, να παρεμποδιστεί η κατάθεση της οικονομικής υπεύθυνης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εξεταστική.

«Θα ήθελα να επιμείνω στο δικαίωμα της σιωπής» είπε και πάλι η μάρτυρας ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θεοφύλακτος ανέφερε: «Είναι ντροπή μπροστά στα μάτια μας να συνεννοείται η μάρτυρας με τους συναδέλφους της ΝΔ» και προέτρεψε τον πρόεδρο της Επιτροπής να δει τα πλάνα από την κάμερα.

Πώς έγιναν οι πληρωμές των ατόμων που προσελήφθησαν την περίοδο Γεωργιάδη;

Ο Σπ. Λάππας απευθυνόμενος στη μάρτυρα η οποία δεν απάντησε σε καμία από τις 18 ερωτήσεις που δέχτηκε, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι μόνο  όταν υπάρχει αξιόποινη πράξη μπορεί ο μάρτυρας να επικαλεστεί τη σιωπή του. 

Η μάρτυρας δεσμεύθηκε ότι θα στείλει στην Επιτροπή το έγγραφο με ημερομηνία 5/6/2013 που φέρει και τη δική της υπογραφή και εμπεριέχεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες του Π. Πολάκη. 

Σε αυτό γίνεται λόγος για τις πληρωμές 23 ατόμων από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι από χορηγίες (δείτε παρακάτω) αλλά η μάρτυρας, τηρώντας την ίδια στάση δεν δέχθηκε να κάνει καμία αναφορά στο περιεχόμενο του εγγράφου παρά την επισήμανση του Σπ. Λάππα ότι αποτελεί υποχρέωσή της να απαντήσει στην Επιτροπή. 

Σύμφωνα με όσα παρέθεσε στην συνεδρίαση της  25ης Οκτωβρίου για την Υγεία ο Σπύρος Λάππας, επικαλούμενος τη μηνυτήρια αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προκύπτει μείζον θέμα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων που έλαβαν οι 23 διορισθέντες του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός. Το επίδικο, όπως προαναφέρθηκε, είναι αν πληρώθηκαν παρανόμως με δημόσιο χρήμα ή αν η αμοιβή τους προήλθε από υπόλοιπα χορηγιών.

«Ο μεν κ. Πολάκης λέει ότι είναι παράνομες οι προσλήψεις, γιατί έγινε παράνομη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από δημόσιο χρήμα, ενώ οι εγκαλούμενοι, οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες λένε μέσα στην ποινική δικογραφία ότι ουδέποτε υπήρξε αμοιβή από κονδύλια κρατικού προϋπολογισμού, αλλά ήταν από υπόλοιπα χορηγιών» είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Αυτό, ο μηνυτής υπουργός το αντικρούει και λέει ότι δεν ισχύει. Και δεν ισχύει γιατί υπάρχει μέσα ένα έγγραφο σχετικά με τις δαπάνες αυτής της δομής που ήταν να γίνει με τη χορηγία της ESTEE LAUDER HELLAS A.E, ύψους 300.000 ευρώ, η οποία κατανέμεται ως εξής: Ενοίκιο 210.000 ευρώ, διαμόρφωση εσωτερικού χώρου 60.000 ευρώ, ηλεκτρικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 15.000 ευρώ, επίπλωση 10.000 ευρώ κ.λπ.. Ίσον 300.000 ευρώ».

Η δομή που είχε αναφέρει πρόσφατα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τη φιλοξενία αστέγων ενηλίκων με HIV. Πράγματι, σύμφωνα με το Πρακτικό της 33ης συνεδρίασης στις 18/12/2008, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αποδοχή χορηγίας ύψους 300.000 ευρώ από την ESTEE LAUDER HELLAS AE. Όπως υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Λάππας, το ποσό αυτό προβλέφθηκε να διατεθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση της δομής.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, πουθενά δεν αναγράφεται πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή προσλαμβανομένου ή προσληφθέντος προσωπικού αλλά και εσωτερικού ή εξωτερικού συνεργάτη. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ΚΕΕΛΠΝΟ να συγχρηματοδοτεί τη δημιουργία της δομής με ποσό που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, καθώς το ποσό της δωρεάς δεν επαρκούσε. Ωστόσο, ακόμα κι αν είχε προβλεφθεί η διάθεση ενός ποσοστού της χορηγίας για έναν τέτοιον σκοπό λαμβάνοντας υπόψη ότι 210.000 κόστιζε μόνο το μίσθωμα, πώς είναι δυνατόν το ποσοστό αυτό να επαρκεί για την αμοιβή 23 ατόμων την στιγμή που ο χαμηλότερος μισθός -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λάππα- ήταν 1.000 ευρώ; 

Καταρρέει το επιχείρημα ότι πληρώθηκαν από χορηγίες της Estee Lauder

H κ. Πολύζου, απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη ερώτηση έκανε λόγο για χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, άρα δεν ευσταθεί, ούτως ή άλλως το επιχείρημα ότι οι προαναφερθείσες αμοιβές καταβλήθηκαν από τις χορηγίες της Estee Lauder, οι οποίες άλλωστε δεν αρκούσαν. 

Αν και μοιάζει παράδοξο, χρήματα που δόθηκαν από τον ΟΠΑΠ την περίοδο 2007 - 2008 για δράσεις κοινωνικού εθελοντισμού, καταπολέμησης της κατάθλιψης και πρόληψης του καρκίνου να αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014, η κ. Πολύζου «άδειασε», όπως σχολιάζει σχετικά το Documento, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ που ισχυρίζονταν ότι οι 23 προλήψεις προήλθαν από χορηγίες της Estee Lauder.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ ΟΠΑΠ - ΚΕΕΛΠΝΟ για τις χορηγίες. Πάντως, αυτό που καταδεικνύεται από την αποκάλυψη της κ. Πολύζου είναι πως τα χρήματα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ για άλλο λόγο δόθηκαν και αλλού αξιοποιήθηκαν.

Η μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με την διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2004 - 2014, παρά τις επίμονες ερωτήσεις της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Καββαδία η οποία επισήμανε ότι καταβάλλονταν υπέργογκα ποσά σε ΜΜΕ (όπως τα 250.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 το 2013) για κοινωνικά μηνύματα την ώρα που προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν προβολής τους από τα ΜΜΕ.

Απορίας άξιον είναι επίσης, πώς τα 23 άτομα πληρώθηκαν το 2013 με χρήματα που είχαν προέλθει από το χορηγία του ΟΠΑΠ 5 χρόνια νωρίτερα (το 2008), χρήματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστεί που βρίσκονταν τόσα χρόνια να λιμνάζουν.

Απουσίαζε ξανά ο Θ. Παπαδημητρίου, βίαιη προσαγωγή αν δεν πείσει για τα περί «αδυναμίας κατάθεσης»

Εν τω μεταξύ, η δικηγόρος του Θ. Παπαδημητρίου υπέβαλε αίτημα αναβολής της κατάθεσής του επικαλούμενη λόγους υγείας αλλά δεν προσκόμισε ιατρική βεβαίωση προκαλώντας την έντονη αντίδραση μελών της επιτροπής.

Επιχείρημα του μάρτυρα, όπως ισχυρίστηκε η δικηγόρος του, είναι ότι δεν μπορεί να υποστεί τη βάσανο μίας στρεσογόνου διαδικασίας όπως αυτή στην Εξεταστική, κάτι που όμως, όπως τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντ. Μπαλωμενάκης, δεν ευσταθεί.

Τελικά, η Επιτροπή αποφάσισε να δώσει 2 ακόμα ημέρες προθεσμία στον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση. Σε αντίθετη περίπτωση θα δοθεί εντολή για βίαιη προσαγωγή του όπως προβλέπει ο νόμος. 

Υπενθυμίζεται, ότι ο  Θ. Παπαδημητρίου αρνήθηκε και την πρώτη φορά να καταθέσει αυτοπροσώπως, αλλά τότε δεν είχε επικαλεστεί λόγους υγείας (!) ενώ και η Ελένη Τσάγκαρη, επίσης στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχε απειλήσει με έγγραφό της την Εξεταστική ότι αν ερευνήσουν την υπόθεση θα κινδυνέψουν να κατηγορηθούν για «εσχάτη προδοσία».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)