to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:30 | 13.07.2017

Πολιτική

«Η νομοθεσία που ανεχόταν Μανωλάδες έχει τελειώσει»: Οι παρεμβάσεις για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς (βίντεο)

Στη βούληση της κυβέρνησης για επιβολή της νομιμότητας στην αγορά Εργασίας, αλλά και στο συγκεκριμένο σχέδιο που ήδη υλοποιείται, αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου το πρωί της Πέμπτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Βαρδάκη, για τη στελέχωση και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)


Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, η καταγραφόμενη θετική δυναμική στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, πρέπει να συνοδευτεί από παρεμβάσεις στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων. Έργο αναγκαίο και συνάμα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς την συνειδητή απαξίωση του ΣΕΠΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες θεωρούσαν, βάσει της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας τους, ότι τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Με το οργανόγραμμα του 2014 για το ΣΕΠΕ, όπως υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου, καταργούνταν 209 οργανικές θέσεις και 26 οργανικές μονάδες, μεταξύ αυτών το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων (!). Η Ελλάδα της ακραίας λιτότητας διεκδικούσε δάφνες παγκόσμιας πρωτοτυπίας στην υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ήδη 7 βασικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του ΣΕΠΕ με προσωπικό, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα για στοχευμένους και αποτελεσματικότερους ελέγχους και θεσμική θωράκιση.

Όπως ανέλυσε η υπουργός Εργασίας:

-Αυξήθηκαν κατά 140 οι οργανικές θέσεις και έχουν γίνει ήδη 50 προσλήψεις ενώ ενισχύεται κυρίως το τμήμα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

-Χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχου σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων και εκπαίδευσης των ελεγκτών.

- Τέλος στη θολή νομοθεσία που ανεχόταν τις Μανωλάδες: Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι σε αγροτικές περιοχές καθώς με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος «ανάλυσης κινδύνου» έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί, από το 2014, κατά περίπου 6 μονάδες σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα (από το 19% περίπου έχει πέσει στο 13%).

- Υλοποιείται το σχέδιο στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 209 ξενοδοχεία, στα οποία απασχολούνται συνολικά 10.829 εργαζόμενοι, και διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

- Έχει μπει στο στόχαστρο η υποδηλωμένη εργασία όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες (σ.σ.: δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα του Left.gr για την Πειραιώς και την Εθνική).

-Υλοποιείται ο επιχειρησιακός συντονισμός των ελεγκτικών σωμάτων. 

- Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τράπεζας και δρομολογούνται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως  αποκλεισμός πρόσβασης σε κοινοτικά κονδύλια των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ώστε να παταχθεί η παραβατικότητα ως προς το ωράριο εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)