to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:56 | 04.11.2021

Πολιτική

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό: H ενημέρωση για την πανδημία από το υπ. Υγείας (βίντεο)

Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη -4.600 κρούσματα, κατά μέσο όρο, ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα, διπλασιασμός του δείκτη θετικότητας από 1,09 σε 1,96 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα όσον αφορά τα κρούσματα και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.

Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.

Κατά την κ. Γκάγκα, η χώρα διαθέτει πλέον περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και περισσότερα κρεβάτια ΜΕθ για Covid ασθενείς, απ’ ότι πριν από την πανδημία. Όπως είπε «μπορούμε να μετατρέψουμε κι άλλες κλίνες σε κλίνες για COVID ασθενείς», αλλά διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων σοβαρών επειγόντων περιστατικών.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά:

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, πως οι αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναμένονται και στη χώρα μας, είπε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα». Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.

Έτσι συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρωτιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε την εφαρμογή των μέτρων, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «είμαστε 11 εκατομμύρια πολίτες και δεν μπορούμε να έχουμε 11 εκατομμύρια αστυνομικούς», μεταθέτοντας ξανά το θέμα στην «ατομική ευθύνη».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Το ποσοστό θνητότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί

Στο ίδιο κλίμα με την αν. υπουργό Υγείας Μ.Γκάγκα κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην αποψινή ενημέρωση και εξήγησε πως το ποσοστό θνητότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία περίοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Η ίδια ανέφερε ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε 4.600 κρούσματα, κατά μέσο όρο, την ημέρα και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας από 1,09 σε 1,96 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και πλέον μιλούμε για 35.000 ενεργά κρούσματα και 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το 70% όσων νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών.

Όπως τόνισε, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, από την ιχνηλάτηση προκύπτει -όπως είπε- ότι υπερτερούν η ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και η μετάδοση μετά από κοινωνικές επαφές. Σ' αυτά όμως φαίνεται την τελευταία βδομάδα να προστέθηκε και ο χώρος εργασίας.

Η ίδια είπε, ωστόσο, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως δεν υπάρχει αύξηση νέων κρουσμάτων στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους, που αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 έως 5Ο ετών.

Είπε ακόμα δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντική ενδοσχολική μετάδοση, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές φαίνεται και από στοιχεία του υπ. Παιδείας που μιλούν για μόνο 8 κλειστά τμήματα λόγω κορονοϊού, στα 80.000».

«Το εντατικό testing συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας, όπως φάνηκε από τα σχολεία γι' αυτό ζητήσαμε ως Επιτροπή να αυξηθεί το testing και στους ανεμβολίαστους», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι υπάρχει ήδη μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση του ποσοστού όσων ανεμβολίαστων πάνε να εμβολιαστούν, ενώ προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο και λογικό να βλέπουμε ότι κάποιοι εμβολιασμένοι και μολύνονται και νοσούν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το τι φταίει που υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η κ. Παπαευγγέλλου είπε πως «ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας», προσθέτοντας ότι η Δέλτα μετάλλαξη του κορονοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα γι' αυτό και το νέο επιθετικό κύμα που καταγράφεται θα πρέπει να μας φέρει προ των ευθυνών μας.

Η Β. Παπαευαγγέλου κατέληξε τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό και κάλεσε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη δόση.

Γκ. Μαγιορκίνης: Αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης

Επιβεβλημένο να εμβολιαστούμε όλοι, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημαντική είναι η αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, ενώ αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας:

Περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο. Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο "τραγικό" 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει. "Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την "λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν".

Η κατάσταση στην Ευρώπη, είπε, φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Η επιδημία είναι πιο επιβαρυμένη στην ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης. Ο κ. Μαγιορκίνης, έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 35% και την Βουλγαρία γύρω στο 20%, λέγοντας ότι αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

   
Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.

Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

   
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο: 5 εκατομμύρια θάνατοι

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά και καταγράφηκαν περίπου 423.500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε οριακή μείωση της τάξεως του 1% και καταγράφηκαν περίπου 6860 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από δύο μήνες σταμάτησε να συρρικνώνεται, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για έκτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10%. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 31 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχει σημαντική αύξηση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

   
Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 63 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 48,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 141.000.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)