to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 16.02.2022

Πολιτική

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας - Ονομαστική ψηφοφορία για το ν/σ Χατζηδάκη ζητούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ

Σε ψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον ΕΦΚΑ. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατέθεσαν νωρίτερα ένσταση αντισυνταγματικότητας καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων διορισμούς χωρίς τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ - «Παρών» (διευκόλυνσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη) από το ΚΙΝΑΛ, σφοδρή αντίδραση από τον Π. Σκουρλέτη


Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, το απόγευμα της Τετάρτης. 

Νωρίτερα, σύσσωμη η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ (διαβάστε την αναλυτικά).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη παραβιάζει οκτώ άρθρα του Συντάγματος και συγκεκριμένα τα άρθρα  1, 2,3,4,5,7,25 και 103 του Συντάγματος. Την ένσταση κατέθεσε κατά την ομιλία της στη Βουλή η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:

Όπως ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταπατώνται οι συνταγματικές επιταγές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας καθώς προβλέπεται ο διορισμός μετακλητών υπαλλήλων χωρίς διαγωνισμό, ο διορισμός γενικών διευθυντών και διευθυντών χωρίς διαγωνισμό και χωρίς τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ από επιτροπή η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από τον υπουργό Εργασίας (διαβάστε αναλυτικά).

Και το ΜέΡΑ25 καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας «για τα golden boys που μπαίνουν από το παράθυρο στον ΕΦΚΑ». Η ένσταση αντισυνταγματικότητας, απορρίφθηκε από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Επίσης περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζει και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σημειώνει η ΓΣΕΕ σε δελτίο Τύπο.

«Παρών» από το ΚΙΝΑΛ

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στη ένσταση αντισυνταγματικότητας προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνου Σκουρλέτη (βλέπε παρακάτω αναλυτικά). 

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή:

Π. Σκουρλέτης: Η καθεστωτική σας αντίληψη μετατρέπει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο

Τοποθετούμενος επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, επεσήμανε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώτος έλεγχος συνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο  γίνεται  στη Βουλή. Γι’ αυτό και ο Κανονισμός προβλέπει και δίνει την δυνατότητα της ένστασης αντισυνταγματικότητας. Κατά συνέπεια, αυτό που κάνουμε είναι εντός της προβλεπόμενης ύλης.

Η έννοια της αντισυνταγματικότητας αποκτάει πλήρες περιεχόμενο με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί σήμερα προς συζήτηση.Διότι έχουμε διατάξεις που αφορούν τον  πυρήνα, τον σκληρό πυρήνα, της Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο  έρχονται να ανατρέψουν.Ο διορισμός προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων, -θέσεις υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- και η υποκατάστασή τους με μετακλητούς υπαλλήλους από τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας εντελώς έξωτον ΑΣΕΠ και υποβιβάζοντας τους Δημόσιους Υπάλληλους που κατέχουν αυτές τις θέσεις,  χωρίς καμία συνεδρίαση των αρμόδιων συμβουλίων.

Άρα έχουμε μια  πολλαπλή,«πατεντάτη» αντισυνταγματική ρύθμιση, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία.Δεν είναι μια αβλεψία. Δεν του ξέφυγε εδώ του νομοθέτη. Δεν έτυχε. Είναι μια συνειδητή επιλογή, η οποία εκπορεύεται από την αντίληψη  του κυβερνώντος κόμματος για το πώς αντιλαμβάνεται και που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα, σε σχέση με τον ρόλο του Δημοσίου.

Το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι ένα συγκεντρωτικό κράτος, το οποίο θέλει να παρακάμπτει πάγιες συνταγματικές κατακτήσεις, αποτυπωμένες διαχρονικά σε όλα τα Συντάγματα το τελευταίο διάστημα, διότιέχει στην αντίληψή του τη συρρίκνωση του ίδιου του Δημόσιου τομέα. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό έχουμε μπροστά μας και αυτό μας καλείτε να ψηφίσουμε.

Το Σύνταγμα κύριοι, οι οποίοι εμφανίζεστε προστάτες των θεσμών, το μετατρέπετε σε ένα κουρελόχαρτο!

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και απευθύνομαι στους συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ, είναι το εξής: Ξέρετε, στην κοινοβουλευτική παράδοση υπήρχαν οι ορεινοί, οι πεδινοί, τώρα υπάρχουν  και οι «Ελβετοί», οι  άχρωμοι, οι  ουδέτεροι. Φαίνεται, συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, ότι έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που το κόμμα σας εισήγαγε τον ΑΣΕΠ. Τον έχετε ξεχάσει. Διότι έχουμε μια καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ. Περί αυτού πρόκειται.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορείτε σε κάθε συνεδρίαση να λέτε για τις μεγάλες κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για τον ΑΣΕΠκαι όταν έχετεμπροστά σας μια ευκαιρία να τον υπερασπιστείτε να το ξεχνάτε και να κάνετε την καλύτερη πάσα στην Νέα Δημοκρατία.

Κατά της αντισυνταγματικότητας η ΝΔ υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, «παρών» ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση

«Αν ένας οργανισμός που μόνος του συγκεντρώνει εδώ και χρόνια το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι ειδική περίπτωση, τότε τι είναι;» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για ρητορική δύο μέτρων και δύο σταθμών. «Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα τεράστια προβλήματα του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων, όπως δεν τα κλείνει ούτε και το Σύνταγμα, που έχει ειδικές προβλέψεις που χρησιμοποιούμε», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάνει σήμερα λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ, ενώ ξεχνά ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση πέρασε νόμο για το Κτηματολόγιο που προέβλεπε πρόσληψη Γενικού Διευθυντή και αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα; Αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στη μια περίπτωση του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει και στην άλλη του Κτηματολογίου;»

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίρνει το μέρος ορισμένων μειοψηφιών μέσα στον ΕΦΚΑ που νομίζουν ότι θίγονται, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία εκατομμυρίων Ελλήνων». «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι επιτομή της κοινωνικής πολιτικής. Διότι ερχόμαστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας. Και γι' αυτό διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα για τον δημόσιο τομέα, όταν υφίστανται κατάλληλα αιτιολογημένες ειδικές συνθήκες».

Ταυτόχρονα, απέρριψε τις κατηγορίες για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού με προσλήψεις «γκόλντεν μπόις» από τον ιδιωτικό τομέα, αντιτείνοντας ότι «δεν απευθυνόμαστε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα στελέχη του ΕΦΚΑ».

«Υπάρχουν ορισμένες διευθύνσεις και λειτουργίες εντός του Φορέα για τις οποίες προφανώς υπάρχει εμπειρία στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που δεν μπορεί να βρεθεί αλλού. Δεν πάμε να κάνουμε δογματικά προσλήψεις μόνο από τον ιδιωτικό τομέα για να επιδεινώσουμε την κατάσταση αντί να την βελτιώσουμε. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ασφαλισμένων. Αυτό απαιτεί το συμφέρον των ανυπεράσπιστων Ελλήνων που ταλαιπωρούνται στις ουρές, περιμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους, έχουν μια σειρά από προβλήματα εξυπηρέτησης από τον ΕΦΚΑ. Σε αυτά τα προβλήματα ερχόμαστε να απαντήσουμε, δημιουργώντας μια νέα διευθυντική ομάδα που σε μερικούς μήνες θα δώσει πρόσθετη ορμή σε αυτόν τον πολύπαθο Οργανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, για τα πειθαρχικά συμβούλια και τους εσωτερικούς ελέγχους, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.100 εκκρεμείς καταγγελίες που αφορούν σε 7.500 υπαλλήλους, γιατί το πειθαρχικό συμβούλιο λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες για να εξετάσουν τα θέματα». «Ποιο είναι το πρόβλημά σας; Ότι κάνουμε σύντμηση στις ημερομηνίες στις οποίες εξετάζει το πειθαρχικό ή ότι βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές; Ναι, βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές. Δεν είναι η δουλειά των συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ να κάνουν τους κριτές για υποθέσεις συναδέλφων τους. Και αυτό το πιστεύουμε και το υπογραμμίζουμε. Το άρθρο 103 του Συντάγματος που επικαλείστε προβλέπει ότι τα 2/3 των μελών του πειθαρχικού συμβουλίου πρέπει να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δύο στα τρία μέλη είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ναι, αλλά όχι συνθέσεις σαν κι αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα που οδήγησαν σε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός της, τονίζοντας ότι «προσκρούουν ευθέως στο Σύνταγμα οι διατάξεις για την πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία από τον ιδιωτικό τομέα». «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κανένας δεν μπορεί να διοριστεί σε οργανική θέση που κατέχει μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εξελίσσεται βαθμολογικά και μισθολογικά και δεν μπορούν να παυθούν ή να μετατεθούν χωρίς απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου που γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια από ανεξάρτητη αρχή. Με το νομοσχέδιο παραβιάζεται η συνταγματική αρχή για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη η διάταξη η οποία παρακάμπτει πλήρως το ΑΣΕΠ», υποστήριξε η κ. Μπακαδήμα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, διαφώνησε ως προς το σκέλος της αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι η ένσταση του κόμματός της είναι βαθειά πολιτική για τα έντονα προβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου αλλά το Σύνταγμα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

«Το ΚΙΝΑΛ θέτει στο επίκεντρό του τα προβληματικά άρθρα τού νομοσχεδίου για τα οποία έχουμε εκφράσει ισχυρότατες ενστάσεις επί της αρχής και επί των άρθρων. Η αντίθεση μας είναι κατά κύριο λόγο βαθειά πολιτική και ουσιαστική για τις ελλείψεις και τις αστοχίες, τη πελατειακή λογική που διέπει το νομοσχέδιο αλλά δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να εγείρουμε ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Ας αφήσουμε το Σύνταγμα ήσυχο. Να μην κάνουμε κατάχρηση του. Ως κοινοβουλευτική Ομάδα, το ΚΙΝΑΛ επικαλείται με φειδώ και υπευθυνότητα το Σύνταγμα. Άλλο όμως η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η συνταγματική επιχειρηματολογία που πρέπει να είναι στέρεη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννακοπούλου και συμπλήρωσε:

«Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής εγείρει ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, όπως το πολύ σοβαρό θέμα με τη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά θα εμπιστευτούμε τα ελληνικά δικαστήρια. Όμως η αποδόμηση αυτού του νομοσχεδίου θα γίνει με ακλόνητα πολιτικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένα και όχι με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Το πεδίο της πολιτικής μας αντιπαράθεσης είναι η διασφάλιση της αποδοτικότητας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης για την εξυπηρέτηση του πολίτη και που σίγουρα δεν πρόκειται να πετύχει με τις αναξιοκρατικές διατάξεις του νομοσχεδίου», κατέληξε.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι το «αστικό Σύνταγμα μετατρέπεται κάθε φορά σε λάστιχο, για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης». «Μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από αυτή την άποψη μπορεί να θεωρηθούν αντισυνταγματικές και αντιλαϊκές οι διατάξεις του νομοσχέδιου. Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και η μετατροπή του σε ιδιωτική εταιρία με όρους αγοράς. Ανοίγει το δρόμο με αυτές τις ανατροπές για το τι θα γίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατέληξε: «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αντιεργατικό νομοσχέδιο και πρέπει να αποσυρθεί, υπερψηφίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος που δήλωσε «παρών», τόνισε ότι «αντί να έχουμε νόμους σύμφωνα με το σύνταγμα έχουμε σύνταγμα σύμφωνους με τους νόμους». Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ επισήμανε ότι «ανοίγει η πόρτα στα γκόλντεν μπόις».

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας ως αβάσιμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας αντέτεινε ότι η «όποια πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ουσιαστικών επιχειρημάτων και όχι με την εργαλειοποίηση της διαδικασίας περί αντισυνταγματικότητας». Υποστήριξε ότι είναι επιτρεπτή συνταγματικά η επιλογή προσώπων με εμπειρία και εξειδίκευση που κρίνονται ότι μπορεί να υπηρετήσουν καλύτερα το δημόσιο συμφέρον σε περιπτώσεις που το επιβάλλουν οι καταστάσεις. Προσέθεσε ακόμα ότι ο ίδιος ο νόμος του ΑΣΕΠ προβλέπει τη δυνατότητα εξαίρεσης με απευθείας διορισμούς σε διευθυντικές θέσεις για σκοπούς που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά της, η αν. κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή χαρακτήρισε την πρόταση αντισυνταγματικότητας μια «νομικίστικη προσπάθεια» στο πλαίσιο των ιδεολογικών αγκυλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, θεωρεί ότι κάθε πρωτοβουλία ξεφεύγει από τα καλούπια που έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη του. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αν οι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ πληρούν τις εξειδικευμένες απαιτήσεις να συμμετέχουν απολύτως ισότιμα με τους ιδιώτες», σημείωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)