to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 27.01.2022

Πολιτική

«Δεν πάει άλλο, να φύγετε!»: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας (βίντεο)

Πρόταση μομφής «κατά της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης» κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την έκτακτη παρέμβασή του το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή: «Ήρθε η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος - Δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς» - Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Κυριακής


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε τον λόγο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης (Πέμπτη 27/1) και, αφού άσκησε δριμεία κριτική για τις εικόνες ντροπής των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του καταθέτει πρόταση μομφής (διαβάστε την ΕΔΩ αναλυτικά.

«Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη... Η πεποίθηση μου και η πεποίθησή της πλειονότητας των πολιτών είναι ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό…Ήλθε η ώρα να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης για να ανασάνει ο τόπος...Γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες και δημοσκοπήσεις της χαράς. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και στην κοινωνία τόση παρακμή». Ακολούθως είπε ότι αποφάσισε να «να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση…Ήλθε η ώρα να φύγετε γιατί στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πλευρά της δημοκρατίας και της προόδου να δώσουν την μάχη μαζί μας για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στην τοποθέτησή του, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε ακόμη στη κυβέρνηση γιατί όπως ανέφερε «μία εδώ και πολλές μέρες αναμενόμενη κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αφήνοντας χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Έθαψε ο χιονιάς τις ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση και την δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πανδημία: «Κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Χωρίς οι καταπονημένοι άνθρωποι του συστήματος υγείας να μπορούν να τους βοηθήσουν όπως θα έπρεπε. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 23.000 ανθρώπους. Η χώρα μας είναι στην χειρότερη θέση στην ΕΕ, και αυτό είναι ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».

Ακολούθως επέρριψε ευθύνες για την ακρίβεια λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύει στο κράτος και η κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν…Αντίθετα διευκολύνουν την κερδοσκοπία και δεν παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και χωρίς να δείχνουν καν ότι κατανοούν το πρόβλημα. Και μας λένε ότι οι πολίτες όταν τους συναντάνε δεν τους απαγγέλλουν στοιχάκια αλλά τους ζητάνε σέλφι».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για «φθορά και διαφθορά του επιτελικού κράτους και υποβάθμιση της δημοκρατίας» και την υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οδηγούμαστε σε ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής». Γενικεύοντας υποστήριξε: «Η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές, στην πανδημία, στον χιονιά, παράγει φαινόμενα κρατικής καταστολής και δίωξης όσων έχουν άλλη άποψη. Αυτό προσβάλει την δημοκρατία με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις…Τίποτε θετικό και καλό δεν μπορεί η πλειοψηφία να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό. Οδηγούνται σε νέες τραγωδίες, δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα και τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. Τα αντιμετωπίζουν με υποκριτικές συγγνώμες για να προστατεύσουν την εικόνα του πρωθυπουργού τους...». «Οδηγούμαστε σε έναν αυταρχικό κατήφορο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι καθήκον μου να θέσω στον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» και κάλεσε και άλλες δυνάμεις να συνταχθούν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική αλλαγή.

Ξεκινάει την Παρασκευή στην Ολομέλεια, ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 30/1

Το απόγευμα της Παρασκευής 28/1, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Την απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, θα σας την δώσει αύριο το απόγευμα η Βουλή. Τις επόμενες τρεις ημέρες, μην ανησυχείτε, θα πάρετε από την κυβέρνηση όλες τις απαντήσεις στα ψέματά σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού», ανέφερε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μίας πρώτής τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου

Η πρόταση κατατέθηκε πριν τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου και έτσι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διακόπηκαν άμεσα προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια επί της πρότασης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ»

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο "πρόσωπό" τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος «για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ»

   «Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι, όμως, η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων "σωτήρων", που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

   «Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ' όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

Γ. Βαρουφάκης: Η δική μας μομφή θα στρέφεται ενάντια σε όλους: και στην κυβέρνηση και στα άλλα μνημονιακά κόμματα

Την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Ράδιο ΜέΡΑ.

«Όταν ζητήσαμε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μας διακωμωδούσαν, μας έλεγαν "αφού έχουν την πλειοψηφία, ποιος είναι ο λόγος, θα τους συσπειρώσουμε"», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η απάντηση είναι «βεβαίως έχουν την πλειοψηφία, αυτό τι σημαίνει; Ότι μία μειοψηφία δεν καταθέτει ποτέ μία πρόταση μομφής;».

«Και είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός εκείνος εγκυμονούσε όλα αυτά τα οποία ζούμε καθημερινά. Ήταν στον αέρα. Ήταν συσπειρωμένη η κυβέρνηση εκείνες τις μέρες, προφανώς δεν θα ‘χάναν την ψηφοφορία αλλά θα τους βάζαμε σε μια δύσκολη θέση. Τρεις μέρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα τους σφυροκοπούσαμε και θα είχαμε μεγαλύτερες ευκαιρίες να αναδείξουμε αυτό το έγκλημα που γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού», συνέχισε και τόνισε:

«Σήμερα, που ο πρωθυπουργός είναι πληγωμένος λόγω της τεράστιας αστοχίας, της αποτυχίας, του φιάσκου με την κακοκαιρία, με το χιονιά, τώρα που "χτυπιούνται" μεταξύ τους, που έχεις την κυβέρνηση να "χτυπάει" τον περιφερειάρχη, που έχεις τη μία εταιρεία να "χτυπάει" την άλλη εταιρεία, τα συμφέροντα των μεν -εντός της Μητσοτάκης ΑΕ- να "χτυπάνε" τα συμφέροντα των δε, με αυτό που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που έπρεπε να το έχει κάνει τον Δεκέμβριο όταν του το λέγαμε, τώρα τους συσπειρώνει».

«Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης ΑΕ  αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την τρόικα έξω από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην 'Ακτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης ΑΕ», κατέληξε.

Σε «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας προσανατολίζεται το ΚΙΝΑΛ

«Ναι» στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να πει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθουν στην τριήμερη διαδικασία με στόχο την επικράτηση σε μια μάχη εντυπώσεων.

Ο αρχηγός του Κινήματος σε κλειστή σύσκεψη του επιτελείου του -συμμετείχαν βουλευτές και στελέχη- άκουσε προσεκτικά όλες τις προτάσεις μεταξύ των οποίων και την εισήγηση για την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάδειξη του διακριτού «στίγματος» του ΚΙΝΑΛ στην όλη διαδικασία.

Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία ακολουθείται

Αναλυτικότερα: Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)