to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 19.11.2021

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Φέρτε στη Βουλή τη σύμβαση - σκάνδαλο για το Κέντρο Αεροπορίας Καλαμάτας

Μην την υπογράψετε - Θα έρθει στη Βουλή ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε θέματα απιστίας, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


«Mην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας σε υψηλούς τόνους, ότι «τα χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να αξιοποιούνται έως το τελευταίο ευρώ».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον κάλεσε να «μην υπογράψετε τούτη τη σύμβαση θα έρθει στη Βουλή ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε θέματα απιστίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Δεν θα είστε ισόβια εδώ, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι και ο ίδιος ως πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα και γνωρίζει πολύ καλά πόσο προκλητική είναι η αύξηση του κόστους -ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς του υπολογισμούς.

«Δεν σας επιτρέπω να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να αναφερθείτε σ' αυτή την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλείας», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Άλλο να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και άλλο να φέρνεις συμφωνίες που κατά την άποψή μας έχουν όχι μόνο οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο» επισήμανε με έμφαση.

Θυμίζουμε ότι στη Βουλή έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ την σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στο Κέντρο Αεροπορίας Καλαμάτας, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί υπέγραψε με προκλητική αύξηση του κόστους -ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς του υπολογισμούς- τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Όπως αναφέρουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμφωνία έχει συνολικό κόστος 1,85 δισ. ενώ η ανάλογη προσφορά leasing που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κόστος περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Ρωτούν επίσης για ποιο λόγο ακριβώς μέσα σε τέσσερις μήνες αυξήθηκε κατά 35% το αρχικό συμφωνηθέν κόστος από 1,375 δισ. σε 1,849 δισ. ευρώ.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Πρώτα απ’ όλα άκουσα με μεγάλη προσοχή τον υπουργό. Θέλω επί του γενικότερου πλαισίου να κάνω ένα σχόλιο. Υπερασπίζεται με αμηχανία μια πολιτική απόφαση, η οποία προφανέστατα -δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες- καταφανέστατα ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο, διότι εμφανώς υπάρχει εναλλακτική, σχεδόν με το μισό κόστος για το ελληνικό δημόσιο και με καλύτερα αποτελέσματα, λέμε εμείς.

Για να υπερασπιστείτε, κύριε Παναγιωτόπουλε, όμως τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έρχεστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα και μας κουνάτε το δάκτυλο στο όνομα του πατριωτισμού. Με λίγα λόγια, μας λέτε ότι εμείς δεν είμαστε πατριώτες, εσείς είστε πατριώτες και θέλετε να ενισχύσετε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εμείς για τεσσεράμισι χρόνια δεν το ενισχύσαμε. Κι αυτό θα ήταν ενδεχομένως ένα επιχείρημα άξιο λόγου και συζήτησης αν δεν ήσασταν εκπρόσωπος μιας παράταξης που το 2009 χρεοκόπησε τη χώρα και την οδήγησε στα μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία.

Έρχεστε εσείς να κουνήσετε σε μας το δάκτυλο, που αναλάβαμε το 2015 μια χώρα απολύτως χρεοκοπημένη, με τη διεθνή επιτροπεία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνω από το κεφάλι μας να μην μπορούμε να έχουμε ευθύνη ούτε για το τελευταίο ευρώ. Ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν με το άγχος για τις συντάξεις, αλλά και για την ενίσχυση των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν σας επιτρέπω, λοιπόν, κύριε Παναγιωτόπουλε να σηκώσετε ξανά το δάκτυλο και να αναφερθείτε σε αυτήν εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας. Διότι αυτό δεν είναι πατριωτισμός, είναι πατριδοκαπηλία.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αν ενισχύσαμε ή όχι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι άλλο όμως να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο να φέρνεις συμφωνίες, οι οποίες, κατά την άποψή μας, όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου -ήταν επιεικής η έκφραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο.

Και δεν ζητάμε σήμερα από την κυβέρνηση να μην ενισχύσει ή να μην φροντίσει ή να μην επισπεύσουμε όλοι μαζί, προκειμένου να διευκολυνθεί και να αναβαθμιστεί η δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να εκπαιδεύει τους πιλότους μας. Ζητάμε όμως να έχει ευθύνη και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε μια περίοδο κρίσης -η οικονομική κρίση είναι εδώ παρούσα, το βιώνει και το τελευταίο νοικοκυριό. Και, κυρίως, ζητάμε αυτή η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων να στηρίζεται στην αξιοσύνη των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουμε τους καλύτερους πιλότους, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο αυτό.

Κι έρχομαι στο προκείμενο. Υποσχέθηκα ότι σήμερα θα πω λίγα λόγια και σταράτα και θα τα πω. Τα λέω για να τα ακούσετε εσείς, τα λέω για να τα ακούσει ο πολιτικός σας προϊστάμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθύνων σύμβουλος του Μαξίμου Α.Ε., όπως είπε από αυτό εδώ το Βήμα η αείμνηστη πια Φώφη Γεννηματά πριν από λίγους μήνες, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί όσα κρίσιμα αφορούν τους πολίτες, την υγειονομική κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, αλλά έχει ιδιαίτερη έμφαση στο να κλείνει συμφωνίες που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο και, ιδίως, σε ζητήματα τα οποία κατά την άποψή μας είναι πολύ ευαίσθητα.

Δείτε την ουσία της κριτικής μας και μην απαντάτε γενικόλογα, λέγοντας «δεν είστε πατριώτες, δεν θέλετε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων». Αποδείξαμε πόσο πατριώτες είμαστε. Το λέω, λοιπόν, να τα ακούσετε εσείς, να τα ακούσει ο προϊστάμενός σας, τα λέω για να τα ακούσουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που χειρίζονται αυτήν την υπόθεση.

Την προηγούμενη φορά στη συζήτηση στη Βουλή, σας είχα πει, κύριε Παναγιωτόπουλε -και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη- ότι το γνωρίζω καλά το θέμα, προσωπικά. Το χειρίστηκα ως πρωθυπουργός το 2019 και γνωρίζω λεπτομέρειες, ονόματα και διευθύνσεις. Και σας προειδοποιώ: Μην προχωρήσετε σε μια σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το ελληνικό δημόσιο. Αφήστε το παρελθόν, αφήστε τι έγινε το 2018, το 2019. Δείτε το τώρα, τούτη την ώρα που μιλάμε.

Ουσιαστικά αυτό που κάνετε είναι σαν να θέλει κανείς να αγοράσει ένα ακίνητο, ας πούμε, και αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του για να το αγοράσει αυτός και να του το δώσει μετά leasing. Αυτό κάνετε.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αγορά δέκα-δώδεκα καινούργιων εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία έχει κόστος περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, 322 εκατομμύρια ευρώ. Δώδεκα αεροσκάφη ολοκαίνουρια, τελευταίας τεχνολογίας. Το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν θα ξεπεράσει τα 700-800 εκατομμύρια σε βάθος εικοσαετίας. Και δίνετε 2 δισεκατομμύρια σε μία εταιρεία από το Ισραήλ. Με ποια λογική; Για να τα αγοράσει τα αεροσκάφη -γιατί δεν έχει- και να μας τα δώσει leasing και, μάλιστα, 600 εκατομμύρια –περίπου 600 εκατομμύρια- μπροστά, εμπροσθοβαρώς, στην πρώτη τριετία. Τι λογική έχει αυτό;

Ουσιαστικά δηλαδή στην πρώτη τριετία τα χρήματα που θα εκταμιευθούν από τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου φτάνουν και περισσεύουν για να αγοράσουμε τα αεροσκάφη και για να ενισχύσουμε σε βάθος πενταετίας -δεκαετίας θα πω εγώ- τουλάχιστον τη χρήση, την υποστήριξη, τα λειτουργικά έξοδα, τους πιλότους. Τι λογική έχει αυτό;

Η συνολική υπέρβαση της επιλογής σας για το δημόσιο ταμείο σε βάθος εικοσαετίας ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η συνολική υπέρβαση σε βάθος εικοσαετίας –επαναλαμβάνω- ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πενήντα εκατομμύρια τον χρόνο σε βάθος εικοσαετίας. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αυτή την πολυτέλεια και, μάλιστα, από μια κυβέρνηση που επί των ημερών της ξανά το χρέος εκτοξεύτηκε στο 210% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος;

Δεν θα έρθω εδώ να κάνω συγκρίσεις που ενδεχομένως να πείτε ότι είναι συγκρίσεις λαϊκισμού, να μιλήσω για τους ανθρώπους που πεινάνε, για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Όχι. Θα πω το εξής: Η Πολεμική Αεροπορία αυτά τα 50 εκατομμύρια τον χρόνο τα χρειάζεται; Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτά τα 50 εκατομμύρια τον χρόνο την επόμενη εικοσαετία τα χρειάζονται; Γιατί να τα πετάξουμε;

Ολοκληρώνω, λοιπόν. Μην διανοηθείτε, πρώτον, να μην φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή. Από μόνο του αυτό είναι υπεκφυγή σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Μπορεί σήμερα εδώ να ισχυριστείτε ότι εγώ σας λέω ανοησίες. Είμαι ο πρώην πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σας εγκαλώ. Σας ζητώ, λοιπόν, να φέρετε το ζήτημα αυτό της σύμβασης στη Βουλή. Η Βουλή να έχει γνώμη και οι βουλευτές να πάρουν απόφαση.

Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και μην κρυφτείτε πίσω από το γενικότερο πλαίσιο μιας αμυντικής συμφωνίας με μια φίλη και σύμμαχο χώρα.

Δεύτερον. Σας το λέω με συμπάθεια, δεν έχω τίποτα μαζί σας. Ίσα-ίσα θεωρώ ότι είστε έντιμος πολιτικός. Μην υπογράψετε ετούτη τη σύμβαση. Και μην την υπογράψετε έχοντας στο μυαλό σας ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ. Δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες. Διότι την επόμενη φορά που θα έρθει το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, δεν θα έρθει με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή ενδεχομένως και άλλων δυνάμεων ως επίκαιρη επερώτηση. Θα έρθει στη Βουλή ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε περιπτώσεις απιστίας, διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Και μην ξεχνάτε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η παράταξή σας, ο κ. Μητσοτάκης και εσείς, δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου, που σήμερα έχετε την αλαζονεία της εξουσίας. Πιστεύετε και εσείς το κλίμα που δημιουργούν οι αυλοκόλακες που σας στηρίζουν ότι θα είσαστε ισόβια εδώ, θα κυβερνάτε τον τόπο για μια δεκαετία. Όποτε κι αν κάνετε εκλογές, θα δείτε την πραγματική εικόνα και την πραγματική δημοσκόπηση. Δεν θα είστε ισόβια. Δεύτερον, μην ξεχνάτε, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή.

Σας ζητώ, λοιπόν, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να αξιοποιούνται ως και το τελευταίο ευρώ. Και αυτή η υπέρογκη, η πρωτοφανής ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την αύξηση του κόστους δεν είναι κάτι που εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αυριανή κυβέρνηση του τόπου θα το αφήσουμε έτσι. Διότι και τις Ένοπλες Δυνάμεις τις πονάμε και τον Έλληνα φορολογούμενο πονάμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)