to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 09.12.2019

Διεθνή

Λίβανος: «Συναίνεση» της σουνιτικής κοινότητας για να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Σαάντ Χαρίρι

Οι διαβουλεύσεις, που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, αναβλήθηκαν αφότου ο επιχειρηματίας Σαμίρ Χατίμπ απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού.


Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανέβαλε τις διαβουλεύσεις με τους βουλευτές για να οριστεί νέος πρωθυπουργός για τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

Οι διαβουλεύσεις, που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, αναβλήθηκαν αφότου ο επιχειρηματίας Σαμίρ Χατίμπ απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι επωφελείται πλέον από μια "συναίνεση" για να οδηγηθεί εκ νέου στη θέση του, ανακοίνωσε σήμερα ο επιχειρηματίας που είχε θέσει υποψηφιότητα τις τελευταίες ημέρες να τον διαδεχτεί, μετά μια συνάντηση που είχε με την ανώτερη αρχή του σουνιτικού Ισλάμ του Λιβάνου.

Ο μουφτής της Δημοκρατίας στον Λίβανο εξήγησε στον Σαμίρ Χατίμπ ότι η σουνιτική κοινότητα θέλει ο Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 29 Οκτωβρίου υπό πίεση των διαδηλώσεων, να διατηρήσει τη θέση του.

Η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από έναν σουνίτη στον Λίβανο, χώρα που συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια σε όλη την πολιτική τάξη την οποία κατηγορεί για διαφθορά και ανικανότητα.

Ο Χαρίρι θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος των σουνιτών πολιτικών, σε μια χώρα με πολυθρησκευτικό χαρακτήρα που διέπεται από ένα πολιτικό σύστημα στόχος του οποίου είναι να εγγυάται την ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων.

Ο Χατίμπ που έγινε δεκτός σήμερα από τον σεΐχη Αμπντελατίφ Ντεριάν, δήλωσε ότι ο Ντεριάν τον ενημέρωσε ότι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της σουνιτικής κοινότητας έδειχναν "συναίνεση για να οριστεί ο Σαάντ Χαρίρι να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση".

Ο Χαρίρι είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι δεν ήθελε να ηγηθεί της μελλοντικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)