to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 28.02.2013

left.gr

Οικονομία

Ληστεία στις επικουρικές συντάξεις 1,6 εκατ. ανθρώπων μέσω ΕΤΕΑ - σκληρές περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

Από αύριο, 1η Μαρτίου, ξεκινά τη λειτουργία του το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), το νέο «υπερ-ταμείο» στο οποίο θα ασφαλίζονται 2,5 εκατ. εργαζόμενοι και έχει 1,6 εκατ. συνταξιούχους.Οι επικουρικές συντάξεις που θα καταβάλλει θα πέσουν ώς και τα 200 ευρώ καθώς με τη μνημονιακή ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» οι συντάξεις θα περικόπτονται αυτόματα κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα. Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ βάζει ψαλίδι 1,1 δισ. στις δαπάνες του, με μεγάλο μέρος του ποσού να αφορά παροχές προς τους ασφαλισμένους.


 

Με ρήτρα μείωσης των επικουρικών συντάξεων, με αναπροσαρμογή των αποδοχών ανά τρίμηνο, με κριτήριο «μεταβασιμότητας» (για το τι κρύβει η λεξούλα αυτή, παρακάτω), με καθορισμό των επικουρικών με απλή υπουργική απόφαση, ξεκινά τη λειτουργία του από αύριο το ΕΤΕΑ, στο οποίο εντάχθηκαν πάνω από 40 επικουρικά ταμεία και λογαριασμοί. Διαψεύδοντας με το καλημέρα τις δηλώσεις του υπ. Εργασίας αλλά και του ίδιου του Αντ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, το νέο Ταμείο ξεκινά με έλλειμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα φτάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 163,84 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.

 

Πιλότος στη λειτουργία του αναμένεται να είναι το καθεστώς που ισχύει ήδη στο Δημόσιο, με τις επικουρικές να μην ξεπερνούν το 20% του συντάξιμου μισθού, ενώ στα υπόλοιπα επικουρικά το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να φτάσει ως και το 40%.

 

Για το θέμα, αναλύοντας πρώτα τη ληστεία των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων με το «κούρεμα», που κατόπιν τα υποχρέωσε να μπουν στο ΕΤΕΑ, μίλησε σήμερα στο Κόκκινο 105,5 (εκπομπή Γ. Κυρίτση-Α. Τσέκερη) ο Γ. Δούκας μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που παρακολουθεί τα ασφαλιστικά θέματα:

 

 

Όπως εξηγεί ο Γ. Δούκας, υπεισέρχεται πλέον και το κριτήριο της «μεταβιβασιμότητας», η  οποία σημαίνει τα εξής: ο ασφαλισμένος θα ερωτάται πριν την καταβολή της επικουρικής σύνταξης αν επιθυμεί, όταν επέλθει το μοιραίο, να συνεχίσει να καταβάλλεται η επικουρική σύνταξή του στον/στη σύζυγό ή τα παιδιά του. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, θα λαμβάνει μειωμένη επικουρική σύνταξη! Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

Επιπλέον για το ΕΤΕΑ και τις αλλαγές που φέρνει, διαβάστε εδώ: Νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές σε δύο δόσεις και στη σημερινή Αυγή.

ΚΑΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΟΒΕΙ, ΚΟΒΕΙ, ΚΟΒΕΙ

 «Σκληρές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους», όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.

Ανάμεσά τους, ενδεικτικά, το επίδομα τοκετού. Ο Μ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».

 Την ίδια ώρα, σε σακούλες σκουπιδιών τα παραστατικά εξόφλησης του ΕΟΠΥΥ όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις χιλιάδων γιατρών και επαγγελματιών που δεν βλέπουν στον ορίζοντα να πληρώνονται σύντομα τις οφειλές τους από τον ΕΟΠΥΥ.

tags: υγεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)