to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 27.01.2017

Διεθνή

Λιμός απειλεί 6,5 εκατομμύρια παιδιά στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποιεί η οργάνωση Save the Children

Με λιμό, υποσιτισμό και θάνατο απειλούνται 6,5 εκατομμύρια παιδιά στο Κέρας της Αφρικής, στις πάμφτωχες, άνυδρες περιοχές της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και της Κένυας λόγω των αλλεπάλληλων περιόδων ανομβρίας, προειδοποίησε σήμερα μια φιλανθρωπική οργάνωση, καθώς και οι ανοιξιάτικες βροχές προβλέπεται ότι θα είναι λιγοστές.


Η συνεχιζόμενη ξηρασία έχει βυθίσει στην απόγνωση 15 εκατομμύρια ανθρώπους στις τρεις αυτές χώρες που χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Τα ζώα τους πεθαίνουν και παρατηρείται έλλειψη νερού, υπογραμμίζει η οργάνωση Save the Children σε ανακοίνωσή της.

"Η κατάσταση για τα ήδη απελπισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα θα χειροτερεύσει, εκθέτοντας εκατομμύρια στον κίνδυνο του λιμού, ακόμη και του θανάτου", είπε ο Τζον Γκρέιαμ, ο επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης στην Αιθιοπία.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στην επόμενη περίοδο των βροχών θα σημειωθούν βροχοπτώσεις κάτω από το μέσο όρο σε όλη την περιοχή. Περίπου 500.000 παιδιά ήδη υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν υπάρξει κάποια άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε η οργάνωση.

Δωρητές, πολιτικοί ηγέτες και ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθούν την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στην Αιθιοπία. Ο Γκουτέρες ήταν ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες το 2011, όταν ξέσπασε λιμός στη Σομαλία και 260.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ξηρασίας, των συγκρούσεων και του γεγονότος ότι οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ απαγόρευαν την προώθηση επισιτιστικής βοήθειας στα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν στις αρχές του μήνα ότι η Σομαλία, μια χώρα διαλυμένη μετά από δεκαετίες πολέμου, κινδυνεύει και πάλι με λιμό. Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 4 στους 10 κατοίκους της, δεν έχουν επαρκές φαγητό. Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ των Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων, που στηρίζονται από την Αφρικανική Ένωση, συνεχίζονται. Την Τετάρτη σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι σε μια βομβιστική επίθεση στο Μογκαντίσου.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν εξάλλου ότι χιλιάδες Σομαλοί μετακινούνται σε αναζήτηση φαγητού και νερού και πολλοί έχουν περάσει στην Αιθιοπία για να βρουν βοήθεια. Η Save the Children ανέφερε ότι παρατήρησε υψηλά ποσοστά υποσιτισμού στα παιδιά που έφτασαν στον τεράστιο καταυλισμό Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας. Πολλοί Σομαλοί ζουν εξόριστοι εδώ και τρεις δεκαετίες - σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς βρίσκονται στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και την Ουγκάντα αλλά και σε αυτές τις χώρες τα τρόφιμα δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης πόρων.

Στην Αιθιοπία, που χτυπήθηκε σκληρά από την ξηρασία το 2016, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πεινούν στην Κένυα και οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)