to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 04.02.2020

Πολιτική

«Το λιμενικό έκανε push backs»: Κυνική παραδοχή από τον Γ. Πλακιωτάκη (ηχητικό)

«Το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει push backs όπως έκανε ενδεχομένως σε παλαιότερες χρονικές περιόδους»: κυνική παραδοχή μιας παράνομης και άκρως επικίνδυνης πρακτικής από τον υπ. Ναυτιλίας, σήμερα στο Θέμα 104,6Fm, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό συνέβαινε «τότε που δεν υπήρχε Frontex και παρουσία του ΝΑΤΟ» στο Αιγαίο, εννοώντας προφανώς την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά. Ανεπαρκείς οι «διευκρινίσεις» που έδωσε μετά την κατακραυγή.


«Το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει push backs όπως έκανε ενδεχομένως σε παλαιότερες χρονικές περιόδους», είπε ευθαρσώς ο υπ. Ναυτιλίας μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6Fm. Ο υπ. Ναυτιλίας παραδέχτηκε έτσι ότι το λιμενικό έχει προβεί σε αυτή την παράνομη και επικίνδυνη πρακτική των «επαναπροωθήσεων» που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές προσφύγων, αντρών, παιδιών και γυναικών, που επιβαίνουν σε λέμβους-φέρετρα για να διασχίσουν το Αιγαίο.

Τa αποσπάσματα των δηλώσεων Πλακιωτάκη - τα επίμαχα σημεία στο 45', 1'14'', 2'15''

Στην ερώτηση δε του δημοσιογράφου, «πότε έκανε push back το λιμενικό;», ο υπ. Ναυτιλίας - που ενδεχομένως είχε ήδη καταλάβει τη γκάφα της δημόσιας παραδοχής μιας παντελώς παράνομης πρακτικής - απάντησε με επανάληψη της παραδοχής, κάνοντάς τη ακόμη χειρότερη: «υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, ε...., τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν ούτε η Frontex, ούτε η παρουσία του ΝΑΤΟ...». Ο υπ. Ναυτιλίας δηλαδή, αναφέρεται προφανώς στην εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά - τότε που είχαμε και μερικά από τα φρικτότερα ναυάγια στο Αιγαίο.

Ο υπ. Ναυτιλίας δηλαδή, δεν κρατά καμιά απόσταση από την παράνομη πρακτική, και επί τη ουσία λέει ότι δεν κάνουμε πια επαναπροωθήσεις, «επειδή μας βλέπουν». Το ατόπημά του αυτό δε, επιχειρεί σε όλη τη διάρκεια της σχετικής του αναφοράς να το καλύψει με το γενικόλογο «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής του λιμενικού».

Ο Γ. Πλακιωτάκης προχώρησε δε, επιδιώκοντας να προσάψει τη γνωστή κατηγορία περί «ανοιχτών συνόρων» στον ΣΥΡΙΖΑ, και σε χρονικό προσδιορισμό για το πότε γίνονταν Push backs, λέγοντας - απαντώντας πάλι σε ερώτηση - ότι «γίνονταν προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι στα λεγόμενα Push backs, σύμφωνα με τα ελάχιστα που κάποτε γίνονται γνωστά, το σκάφος του λιμενικού είτε προκαλεί κυματισμό για να εκτρέψει την πορεία της λέμβου προς τα τουρκικά ύδατα, είτε «σπρώχνει» τη βάρκα πάλι πίσω προς τα τουρκικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ενέργειες στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή της βάρκας και πνιγμό δεκάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων. 

Νεκτ. Σαντορινιός: Ανατριχιαστική παραδοχή

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε δήλωσή του έκανε λόγο για ανατριχιαστική παραδοχή από τον Υπουργό Ναυτιλίας για παράνομες επαναπροωθήσεις στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου».

Αναλυτικά, ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:

«Πλήρης παραδοχή από τον Υπουργό της ΝΔ ότι Κυβερνήσεις, προ του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής.
Απαντήσεις οφείλουν να δώσουν ο κ. Βαρβιτσιώτης και όσοι ενεπλάκησαν με το θέμα επί της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, για εγκληματικά περιστατικά που κόστισαν ζωές.

Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της στο μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα ενώ παράλληλα διαφαίνεται η βαθιά ρήξη συνοχής που έχει πλέον η ΝΔ. Έτσι ενώ σήμερα ο κ. Πλακιωτάκης καταδικάζει τις παράνομες επαναπροωθήσεις και δείχνει με το δάχτυλο τα πεπραγμένα των Δεξιών προκατόχων του, την ίδια ώρα ο κ. Στεφανής, με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων, ονειρεύεται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο που θέτουν σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα και προκαλούν το γέλωτα της διεθνούς κοινότητας».

Ανεπαρκείς «διευκρινίσεις» από τον Γ. Πλακιωτάκη

Το μεσημέρι της Τρίτης, μετά τις αντιδράσεις για τις πρωινές δηλώσεις του, το υπ. Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση «διευκρινίσεων» λέγοντας ότι «Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής στη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ FM κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Επιχειρεί δε «ντρίμπλα» με τη λέξη «ενδεχομένως» που χρησιμοποίησε αρχικά ο υπ. Ναυτιλίας, η ανακοίνωση προσθέτει πως «σε ότι αφορά το παρελθόν αναφέρθηκε σε πρακτικές που "ενδεχομένως" είχαν χρησιμοποιηθεί, κάτι για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν».

Αυτό που δεν λέει ωστόσο, η απάντηση του υπουργείου είναι ότι ο Γ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε επανειλημμένα στα push backs με περισσή βεβαιότητα και ρητές αναφορές: «υπήρξαν περιπτώσεις», «συνέβαιναν προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Πιο ρητές, δεν γίνεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)