to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 26.10.2018

Κοινωνία

«Λιμάνι της Αγωνίας»: Πειραιάς, ο ακριβότερος δήμος στην Ελλάδα

Η δημοτική κίνηση Πειραιά «το Λιμάνι της Αγωνίας» για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών και το χρηματικό υπόλοιπο, αρκετών εκατομμυρίων το οποίο προβλέπει η ίδια η δημοτική αρχή


Ο καθορισμός των Ανταποδοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2019 ήταν μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 24 Οκτωβρίου 2018.

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε -και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία- μία ελάχιστη μείωση ύψους 4% σε όλες τις κατηγορίες (κατοικίες, καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι, οργανισμοί). Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση ετησίως π.χ. 8€για μία κατοικία 100 τ.μ.

Συγκεκριμένα, για το 2019 θα εισπραχθούν από τους κατοίκους περίπου 32.000.000€, ενώ ουσιαστικά θα αποδοθούν στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό περίπου 20.000.000€, παρ’ ότι η είσπραξη των ανταποδοτικών τελών γίνεται με μόνο και αποκλειστικό σκοπό -κατά νομοθετική και πραγματική επιταγή- την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της πόλης.

Σημειώνουμε ότι τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, θα διατεθούν για εξόφληση δανείων 4.300.000€, για δρομολογούμενη αγορά οικοπέδου 1.250.000€ και ένα μέρος τους για λειτουργικές δαπάνες άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Δημοτικής Αρχής, θα υπάρχει μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο αρκετών εκατομμυρίων, προερχόμενο από τακτικά έσοδα ανταποδοτικών τελών παρελθόντων ετών.

Η δημοτική μας κίνηση, «το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας»,  πρότεινε απόλυτα τεκμηριωμένα η μείωση στις κατοικίες να γίνει στο ύψος του 20%, δηλαδή ο συντελεστής από το 1,99 ανά τ.μ. να μειωθεί στο 1,59 ανά τ.μ., ελαφρύνοντας έστω συμβολικά τις λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν οικονομικά. Άλλωστε, εξακολουθούμε να είμαστε ο ακριβότερος Δήμος στη χώρα μας στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υπολείπονται κατά πολύ των χρημάτων που εισπράττονται.

Επιπλέον, δεν έγινε καμία πρόταση ή έστω συζήτηση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, πτυχές της λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας που παραμένουν ανοίκειες έννοιες για την πόλη μας, ενώ θα έπρεπε να έχουν πάρει ήδη σαφή προτεραιότητα.

Την ιδέα του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να αγοραστεί οικόπεδο στο Νέο Φάληρο προκειμένου να λειτουργήσει σ’ αυτό Θεματικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (Εκπαίδευση και Ανακύκλωση), χαιρετίζουμε με τον πιο θετικό τρόπο, πλην όμως επισημάναμε ότι αμφισβητούμε τη δυνατότητα νόμιμης συσχέτισής του με τη διαδικασία είσπραξης των ανταποδοτικών τελών από τους κατοίκους του Πειραιά. Για την αγορά οικοπέδων υπάρχουν άλλοι τρόποι και νόμιμοι.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία με τέσσερεις αποφάσεις του τη διαγραφή -για πολλοστή φορά- δεκάδων κλήσεων παράνομης στάθμευσης λόγω «ασαφειών» που αντιστοιχούν σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Διευκρινίζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αίρεται ο καταλογισμός προστίμων που άδικα καταλογίστηκαν στους πολίτες. Αναφερόμαστε όμως με σαφή τρόπο ότι οι λόγοι για τους οποίους διαγράφονται συχνά αυτές οι κλήσεις αφήνουν πολλά περιθώρια δεύτερων σκέψεων… Η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι μόνο αυτοσκοπός, αποτελεί συγχρόνως δείγμα τιμής και αναγνώρισης όσων τη σέβονται καθώς και σύγκρισής τους με όσους δεν τη σέβονται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)