to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 07.05.2018

Κοινωνία

Λιμάνι της Αγωνίας: Έλεγχος των αιτιών που προκαλούν τη δυσοσμία και λήψη μέτρων

Την ανησυχία της και την αγωνία της εκφράζει η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας- Πειραιάς η πόλη μας» για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αφόρητη δυσοσμία που τις τελευταίες μέρες έχει πνίξει μεγάλο κομμάτι του Πειραιά, κυρίως την περιοχή της Α’ Δημοτικής Κοινότητας και του λιμανιού, καθώς και το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.


Η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης:

Την ανησυχία της και την αγωνία της εκφράζει η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας- Πειραιάς η πόλη μας» για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αφόρητη δυσοσμία που τις τελευταίες μέρες έχει πνίξει μεγάλο κομμάτι του Πειραιά, κυρίως την περιοχή της Α’ Δημοτικής Κοινότητας και του λιμανιού, καθώς και το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Πρόκειται για μια έντονη οσμή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προέλευση της οποίας παραμένει δυστυχώς άγνωστη, παρόλο που εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια και τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος σε κοινή δήλωσή τους (3-5-2018) ζήτησαν τη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής, αρχής γενομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο αυτό, αλλά  και την εντατικοποίηση των ελέγχων  για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις κατά νόμο προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν αυτών.

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, το ΛτΑ ζητάει να επισπευσθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα δώσουν το πράσινο φως για τον σε βάθος έλεγχο των αιτιών που προκαλούν τη ρύπανση και να ληφθούν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της εκπομπής ρυπογόνων ουσιών από τα εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή. Ζητάμε επίσης από τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη να σταθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου, διεκδικώντας την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και να δοθούν λύσεις και απαντήσεις. Σε αντίθεση με την άμεση αντίδραση που υπήρξε από τον όμορο Δήμο, διαπιστώσαμε την απουσία της δημοτικής αρχής κυρίως στο θέμα της ενημέρωσης και του κατευνασμού των ανησυχιών και των φόβων των πολιτών, που αισθάνονται παντελώς απροστάτευτοι. Και αυτό πιθανόν να συνέβη επειδή ο Δήμαρχος -μαζί με τον Γενικό Γραμματέα και άλλα στελέχη του Δήμου- επισκέπτεται τις μέρες αυτές την Κίνα, χωρίς να έχει ορίσει αναπληρωτή, κατά παράβαση του άρθρου 89 §1 του Ν3463/2006 του Κώδικα των Δήμων,  προκειμένου να διαχειριστεί μια έκτακτη και επείγουσα κατάσταση. Αλλά και για όποιο λόγο κι αν αυτό έγινε, το βέβαιο είναι ότι η δημοτική αρχή Μώραλη για άλλη μία φορά σε καίριο ζήτημα για την πόλη και τους κατοίκους της έπαθε αφωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)