to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 21.02.2017

Οικονομία

Λιγότερες οι ασφαλιστικές εισφορές για το 77% των εμπόρων

Λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές καλείται να καταβάλει το 77% των επιχειρηματιών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).


Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ, το 14% καλείται να καταβάλει υψηλότερες εισφορές, ενώ το 9% ίδιες με το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς.

 

Την ίδια ώρα, το 50% των επιχειρηματιών εξακολουθεί να μην γνωρίζει τις επερχόμενες αλλαγές και τα νέα ποσά που καλείται να καταβάλλει.

Για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δηλώνει ότι μειώθηκαν κατά πολύ,  ένας στους τέσσερις ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό κρίνει ότι μειώθηκαν κατά λίγο.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, με βάση το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ, ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ διαμορφώνεται στα 261 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη - μετά τη Γαλλία - όσον αφορά το συνολικό ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι),  ενώ κατατάσσεται έβδομη με βάση τον συντελεστή για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπολοίπων επαγγελματιών και εμπόρων.

Με βάση το νέο ασφαλιστικό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματος τους για κύρια ασφάλιση και υγεία. Οι εισφορές φτάνουν το 37,95%, όπου προβλέπεται υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα χάνει το 39,3% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη - μέλη του Οργανισμού είναι 35,9%. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών.

Επίσης σε χώρες που οι εισφορές συνδέονται με το εισόδημα, οι αυταπασχολούμενοι με μικρά εισοδήματα είτε απαλλάσσονται, είτε το ανώτερο όριο υπολογισμού των εισφορών είναι χαμηλότερο από τα 5.860 ευρώ που ισχύει στην  Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)