to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 05.01.2021

Κοινωνία

Λιγότερες δόσεις, ελλείψεις αναλωσίμων: Μετ' εμποδίων ο εμβολιασμός, παρά τις κυβερνητικές φανφάρες

Προβληματισμό για την έλλειψη, όχι μόνο στη χώρα μας, αναλώσιμων υλικών όπως οι σύριγγες και ο απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων ξηρός πάγος - Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την παραλαβή πολύ λιγότερων δόσεων από αυτή που υπολόγιζε, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά όλος ο προγραμματισμό - Το φράγμα ανοσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2021.


Με αρρυθμίες συνεχίζεται η διαδικασία εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό, καθώς καταγράφονται διάφορα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, όπως σημειώνει ο Τάσος Τέλλογλου στην έντυπη Καθημερινή, όπου σημειώνεται ότι  «προβληματισμό προκαλεί η έλλειψη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς, αναλώσιμων υλικών όπως οι σύριγγες και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς, ένδειξη ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση. Οι σύριγγες είναι σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά όπως πέρυσι οι μάσκες. Eλλειψη υπάρχει ακόμα στην παραγωγή ξηρού πάγου που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Πάντως, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι θα τηρηθεί ο στόχος να εμβολιασθούν 220.000 άτομα μέχρι το τέλος του μηνός. Ο όλος σχεδιασμός παραμένει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν υπάρχουν σκέψεις να βολιδοσκοπηθούν εταιρείες για εθνική παραγγελία εμβολίων.

Εμβολιασμός: Λίστες ομολογίας του κυβερνητικού φιάσκου 

 
 
Όπως σημειώνει ο Τάσος Γιαννόπουλος σε ρεπορτάζ για την Αυγή, έχουν πάει πίσω η παραλαβή των δόσεων και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού.

Ο Π. Παπανικολάου και άλλοι υγειονομικοί στους οποίους απευθύνθηκε η ΑΥΓΗ αποδίδουν τις αναβολές των εμβολιασμών στο γεγονός ότι η παραλαβή των δόσεων έχει πάει πολύ πίσω χρονικά, δηλαδή η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την παραλαβή πολύ λιγότερων δόσεων από αυτή που υπολόγιζε, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά όλος ο προγραμματισμός. «Κανονικά θα πρέπει μέσα στον Ιανουάριο να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα (όσοι έχουν ιδιωτικά ιατρεία), οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές, οι οδοντίατροι, που είναι ομάδα υψηλού ρίσκου, καθώς και οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων» σημειώνει ο Π. Παπανικολάου.

Η κυβέρνηση για τη ώρα δεν έχει απαντήσει αν υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα και γιατί αναβλήθηκαν τελικά οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι ποσότητες των εμβολίων που ήρθαν με τυμπανοκρουσίες στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες σε σχέση μ’ αυτές που είχαν ανακοινωθεί: η κυβέρνηση έχει παραλάβει λίγο περισσότερες από 90.000 δόσεις και όχι 2 εκατομμύρια και περισσότερες κάθε μήνα, όπως υποσχόταν ο υπουργός Υγείας στις 18 Νοεμβρίου 2020. Ο ίδιος ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας αναφέρει ότι «η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις 20.1.2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα».

Το «μαγειρεμένο» χρονοδιάγραμμα
 
Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των υγειονομικών για αναβολές προγραμματισμένων εμβολιασμών και την αποτυχημένη προσπάθεια διάψευσης του Σαββάτου, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας ανακοίνωσε ένα («μαγειρεμένο») χρονοδιάγραμμα που πρέπει, τουλάχιστον, να τηρηθεί.
 
Έπειτα από το μπαράζ καταγγελιών των προηγούμενων ημερών για ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε (άθελά του) το αλαλούμ..., διαψεύδοντας όμως ότι υπάρχει ζήτημα αναβολής εμβολιασμών.

Σε πρώτη φάση, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, ενώ επί δύο ημέρες σφύριζε αδιάφορα για τις μαρτυρίες των υγειονομικών ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι για τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου εμβολιασμοί τους, ο Μ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωνε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

Βέβαια, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου, στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα, δηλαδή τον πανελλαδικό πίνακα διανομής των εμβολίων, απουσίαζαν όλα τα νοσοκομεία για τα οποία υπήρχαν οι καταγγελίες ότι αναβάλλονται οι εμβολιασμοί της Δευτέρας.

Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 3.1), αφού συνεχίστηκαν οι καταγγελίες από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, σε νέα του δήλωση ο Μ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «σχεδιασμό (σ.σ.: των εμβολιασμών) σε τρεις φάσεις», επιβεβαιώνοντας με έμμεσο τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά με την οργάνωση των εμβολιασμών. Απέφυγε, όμως, να ομολογήσει ότι νοσοκομεία έμειναν έξω από την «πρώτη φάση». Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τις λίστες με τα νοσοκομεία όπου θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις οι εμβολιασμοί των υγειονομικών. Κατά σύμπτωση, όλα τα νοσοκομεία στα οποία είχε αναβληθεί ο εμβολιασμός για τη Δευτέρα 4.1 εμφανίζονται στη λίστα 2 και τη λίστα 3, δηλαδή εκεί όπου ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 8.1 και στις 12.1 αντίστοιχα!

«Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός, αφού υπάρχουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο, όπως οι ανακοινώσεις των διοικήσεων σε διάφορα νοσοκομεία που τονίζουν ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, καθώς και τα υπηρεσιακά μηνύματα προς υγειονομικούς ότι αναβάλλονται οι εμβολιασμοί τους» σχολιάζει ο Π. Παπανικολάου, ο οποίος ανέδειξε ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου το ζήτημα μέσω των social media.

Το έγγραφο που ακυρώνει τους ισχυρισμούς Θεμιστοκλέους

Πράγματι, η κυβέρνηση σχεδίαζε να ξεκινήσει ταυτόχρονα τους εμβολιασμούς σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτη Στάθη, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών». Στο εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 2020 ο ΥΠΕάρχης προγραμματίζει τον εμβολιασμό 14.727 υγειονομικών, ξεκινώντας από χθες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, με τον εμβολιασμό 2.950 υγειονομικών ταυτόχρονα και στα 24 νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο Π. Παπανικολάου, οι αναβολές αφορούν τουλάχιστον σε 28 νοσοκομεία της χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου και περιελάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης».

«Η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλέους να διαψεύσει τις καταγγελίες των υγειονομικών έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

ΠΑΓΩΝΗ

Μ. Παγώνη: Δεν ακούσαμε συγγνώμη από τον κ. Θεμιστοκλέους

 

Ένα από τα νοσοκομεία όπου αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί ήταν το «Γεώργιος Γεννηματάς». «Είχαμε οργανώσει να γίνουν τα εμβόλια 450 υγειονομικών στα τακτικά ιατρεία (σ.σ.: άρα αναβλήθηκαν ραντεβού των ασθενών) γιατί δεν είχαμε άλλο χώρο. Τώρα πρέπει από την αρχή να οργανώσουμε τη διαδικασία» ανέφερε τη Δευτέρα στο Mega (επικαλούμενη σχετικά έγγραφα) η Ματίνα Παγώνη, γιατρός στο εν λόγω νοσοκομείο, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. στον χώρο των νοσοκομειακών γιατρών.

«Έπρεπε να δοθεί μια συγγνώμη από τον κ. Θεμιστοκλέους στον κόσμο που αναβλήθηκαν τα τακτικά τους ιατρεία. Μίλησα μαζί του και του είπα ότι έχει γίνει λάθος στον σχεδιασμό τους, πρέπει να διορθωθεί και να προχωρήσουμε, αλλά δεν γνωρίζω τι έχει γίνει» τόνισε η Μ. Παγώνη.

Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, αναβολές εμβολιασμών ανακοινώθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων νοσοκομείων, στο «Τζάνειο», το «Μεταξά» και το «Δρομοκαΐτειο».

Φράγμα ανοσίας... από το 2022

Η αναποτελεσματική οργάνωση των εμβολιασμών και η αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να παράγουν ικανό αριθμό εμβολίων επιτάσσουν την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη χρήση κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τονίζει ο σύμβουλος του ΠΟΥ Γ. Μπασκόζος

Η συζήτηση για την καθυστερημένη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ελλάδα και η ανησυχία για τη χρονοτριβή στη διενέργεια μαζικών εμβολιασμών διεξάγεται με φόντο την «αστοχία» στον αριθμό παραγόμενων και διαθέσιμων εμβολίων διεθνώς. Βέβαια, ορισμένες χώρες προηγούνται στην ιδιόμορφη «κούρσα». Για παράδειγμα, το Ισραήλ (έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού), το οποίο διαθέτει μικρό μέγεθος σαν χώρα, έχει ψηφιοποιημένο σύστημα Υγείας, καλή οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΦΥ) και προετοιμάστηκε εγκαίρως.

Παράλληλα, η αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση εμβολίων έφερε στην επικαιρότητα την ανάγκη για την άρση του καθεστώτος της «πατέντας», έτσι ώστε να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή του «αναπτυσσόμενου κόσμου». Το έχει προτείνει η ευρωομάδα της Αριστεράς, διότι μόνο έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία της συλλογικής ανοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο Γιάννης Μπασκόζος, πρ. γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας και σύμβουλος του ΠΟΥ, «το μεγάλο θέμα με τον εμβολιασμό για την Covid-19 είναι η αποτελεσματική οργάνωση της εμβολιαστικής διαδικασίας και η ορθή προτεραιοποίηση αυτών που θα εμβολιαστούν παράλληλα με την αυστηρή επίβλεψη παρενεργειών».

Καυτηριάζει δε το προκλητικό ξεκίνημα του εμβολιασμού στη χώρα μας από υπουργούς και κομματικούς «παρατρεχάμενους», καθώς οι «προκλητικές τακτικές παράκαμψης της προτεραιότητας φανερώνουν την αναξιοπιστία και την προκλητική αλαζονεία του κυβερνητικού επιτελείου».

Όμως, επισημαίνει ο Γ. Μπασκόζος, το πρόβλημα είναι ότι ο διαθέσιμος αριθμός εμβολίων δεν θα επαρκέσει για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού εγκαίρως, κάτι που ομολογείται και διεθνώς.

«Η αμετροέπεια και η επικοινωνιακή διαχείριση των εμβολιασμών εκθέτουν την Ε.Ε. και τους ηγέτες των χωρών που έσπευσαν να πανηγυρίσουν, με... πρωταθλήτρια την ελληνική κυβέρνηση» υπογραμμίζει.

Με μια ρεαλιστική προσέγγιση, αναφέρει ο Γ. Μπασκόζος, χωρίς να ληφθούν υπόψη αστάθμητοι παράγοντες, ο εμβολιασμός σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να δημιουργείται φράγμα ανοσίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2021.

Άρα, λέει ο ίδιος, «οι ελπίδες επιστροφής στην προ πανδημίας κανονικότητα δεν υπάρχουν πριν από τις αρχές του 2022».

Συνεπώς, κατά τον πρ. γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, «η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αναβάθμιση της ΠΦΥ, η έγκαιρη και ορθή χρήση των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και οι συνδυασμένες ενέργειες για αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων, από όλες τις πηγές, αποτελούν προϋποθέσεις για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)