to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 09.02.2023

Πολιτισμός

«Λίγος εμφύλιος ακόμα»: Παρουσίαση του βιβλίου του Αγγ. Τσέκερη, σήμερα στο «Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο»

Παρουσίαση του βιβλίου του Άγγελου Τσέκερη στο «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο», σήμερα Πέμπτη 9 Φλεβάρη


Την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στις 7μμ, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει στο χώρο του, στη Φειδίου 14, συζήτηση για το βιβλίο του Άγγελου Τσέκερη

ΛΙΓΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΑΚΟΜΑ
Η καραμανλική τρομοκρατία, η δημοκρατική αντίσταση και η Αριστερά 1958-1963

Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο Λέανδρος Μπόλαρης από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και ο συγγραφέας του βιβλίου Άγγελος Τσέκερης

Tο βιβλίο του Άγγελου Τσέκερη κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021 από τις εκδόσεις Θεμέλιο και έκανε µια δεύτερη έκδοση το 2022. Το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού της Αριστεράς είναι δικαιολογηµένο. ∆ιαβάζοντας το βιβλίο έρχονται στο νου όλες οι κυβερνήσεις της ∆εξιάς, όχι µόνο της ΕΡΕ στη δεκαετία του ’50 και ’60 αλλά και της Ν∆ των Καραµανλήδων, των Σαµαράδων, των Μητσοτάκηδων. Αστυνοµική καταστολή, κάθε είδους εµπλοκή µε το «βαθύ κράτος» των µυστικών υπηρεσιών, της ∆ικαιοσύνης και της Αστυνοµίας, επίθεση στην Αριστερά και στο µαζικό κίνηµα. Αυτά είναι στο DNA του ιστορικού κόµµατος της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα.

Ο Α. Τσέκερης επιλέγει να πιάσει το νήµα της ιστορίας από το 1958. Στις εκλογές εκείνης της χρονιάς το κόµµα της Αριστεράς η Ε∆Α (είχε ιδρυθεί µε πρωτοβουλία του παράνοµου ΚΚΕ το 1951) πήρε το 25% των ψήφων και αναδείχτηκε αξιωµατική αντιπολίτευση. Εννιά χρόνια µετά τη στρατιωτική ήττα στον Εµφύλιο, η εντυπωσιακή ανάταση του κινήµατος έφερνε έναν εκλογικό θρίαµβο για την Αριστερά.

Η απάντηση της κυβέρνησης της ΕΡΕ, µε επικεφαλής τον «εθνάρχη» της ∆εξιάς Κ. Καραµανλή, ήταν να αναβαθµίσει και να συντονίσει όλο τον πολυπλόκαµο µηχανισµό αυτού που είχε ονοµαστεί «παρακράτος» για να πισωγυρίσει αυτή την απειλητική εξέλιξη για την ίδια και τον τρόπο που κυβερνούσε η άρχουσα τάξη.

Η πάλη για τα δηµοκρατικά δικαιώµατα είναι συνυφασµένη µε την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Το βιβλίο µάς θυµίζει αυτή την ιστορία. Και µας προτρέπει να συζητήσουµε για τη στρατηγική που µπορεί να φτάσει την πάλη για τη δηµοκρατία µέχρι το τέλος.

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14-16 (πίσω από Τιτάνια-Ρεξ)

Επικοινωνία: 2105247584, [email protected], www.marxistiko.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)