to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 09.05.2014

Διεθνή

Λίγο πριν από τα δημοψηφίσματα: Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Νέες συγκρούσεις με νεκρούς δυναμιτίζουν το κλίμα στην ανατολική Ουκρανία λίγο πριν από τα δημοψηφίσματα για την αυτονομία ή και απόσχιση των ρωσόφωνων περιφερειών της περιοχής


Σάββατο 10/5

Μέρκελ και Ολάντ χαρακτήρισαν "παράνομα" τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ανατολική Ουκρανία

Ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού πυρπολήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Μαριούπολης, στον απόηχο των αιματηρών συγκρούσεων της Παρασκευής. Δεν είναι σαφές ποιοι ευθύνονται για την πυρπόληση. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι έγινε από τους φιλορώσους, οι οποίοι έριξαν βόμβες μολότοφ σε αυτό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το επίκεντρο των γεγονότων, ώστε να μην προκαλέσουν περισσότερη επιθετικότητα "για χάρη της ασφάλειας των κατοίκων της Μαριούπολης", χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην πόλη "σταθερά τεταμένη".

Βίντεο του Russia Today:

ΣΥΡΙΖΑ: Η Μαριούπολη δέχεται αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά

Ελέυθεροι αφέθηκαν επτά μέλη του Ερυθρού Σταυρού που συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασεκυής στην πόλη Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν υποψίες ότι διενεργούσαν κατασκοπεία και επί του παρόντος επαληθεύουμε αυτές τις κατηγορίες».

Σύμφωνα με ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης, η έδρα του Ερυθρού Σταυρού, στο κέντρο του Ντονέτσκ, δέχτηκε επίθεση από αγνώστους το βράδυ της Παρασκευής. Συνελήφθησαν επτά άνθρωποι, τρεις εθελοντές της οργάνωσης που είχαν φτάσει στην περιοχή από το Κίεβο, ένας Γάλλος και τρεις κάτοικοι της πόλης. Όλοι τους μεταφέρθηκαν και κρατούνται στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης την οποία έχουν καταλάβει οι φιλορώσοι.

Σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας για το δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.

(Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

--------

Ο Ρώσος πρόεδρος παρεβρίσκεται, σε εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 στην Ευρώπη. Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι ουκρανικό έδαφος από το 1954, ωστόσο η Ρωσία την κατέλαβε στρατιωτικά μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στη συνέχεια την προσάρτησε, με ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, στις 16 Μαρτίου.

«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία» δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος σε σύντομη ομιλία του, παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση στη Σεβαστούπολη:

«Είμαι σίγουρος ότι το 2014 θα μπει στην ιστορία ως το έτος στο οποίο τα έθνη που ζουν εδώ αποφάσισαν να είναι μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας» τόνισε.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά εμείς θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες γιατί είμαστε μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο ισχυροί», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν στις στρατιωτικές επιδείξεις στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί, στρατιωτικά οχήματα και ένστολοι οπλισμένοι άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων εισέβαλαν στο κέντρο της Μαριούπολης της ανατολικής Ουκρανίας. Είκοσι αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσένι Αβάκοφ, οι φιλορώσοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας κατά του Αρχηγείου της Αστυνομίας στη Μαριούπουλη, το οποίο είχε καταληφθεί από τους αυνοτομιστές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ ο Αβάκοφ ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι στις σημερινές συγκρούσεις ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις αυτονομιστές. "Μεγάλο μέρος των δραστών διέφυγαν στην πόλη εγκαταλείποντας τα όπλα τους. Το κτίριο (της τοπικής αστυνομίας) είναι στις φλόγες", είπε ο Αβάκοφ.

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για είσοδο του ουκρανικού στρατού στην πόλη, με πολλά τανκς και βαρύ οπλισμό, ενώ υπήρχε αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο ρωσικό πρακτορείο 'ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ", μονάδες της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας είχαν ανοίξει πυρ κατά άμαχου πληθυσμού της πόλης, χωρίς να διευκρινίσει αν υπήρχαν νεκροί και τραυματίες.

Όπως μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ", επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών της Μαριούπολης, ουκρανικές δυνάμεις, κατά την επιχείρηση ανακατάληψης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης που ελέγχεται από τους φιλορώσους, άρχισαν να πυροβολούν εναντίων των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο. Το ίδιο πρακτορείο μετέφερε πληροφορίες γιατρών, που έκαναν λόγο για 2 νεκρούς και 8 τραυματίες.

Ένας δημοσιογράφος βρίσκεται με τραύματα σε νοσοκομείο της περιοχής, είχε γράψει στο Twitter η δημοσιογράφος του καναλιού Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν. "Ο ανταποκριτής μας έχει τραυματιστεί στην κοιλιά, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στη Μαριούπολη, παρά το γεγονός ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Τώρα ειναι στο νοσοκομείο", έγραψε η Σιμονιάν.

Ανησυχία ωστόσο επικρατεί και στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης από τις πολεμικές επιχειρήσες των ουκρανικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες της περιοχής είχαν καταγγείλλει πως δέχονταν επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία της χώρας μας στην περιοχή, όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας είναι καλά.

 

Βίντεο του Russia Today από την επίθεση στη Μαριούπολη:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)