to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 14.01.2013

left.gr

Πολιτική

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνάντηση Σόιμπλε-Τσίπρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα το μεσημέρι στη γερμανική πρωτεύουσα.


Τι αναφέρει σχετικά η Ντόιτσε Βέλε στην ελληνική ιστοσελίδα της:



Και οι δύο άνδρες φιλοδοξούν να πείσουν ο ένας τον άλλον να αλλάξει γνώμη. Αν όχι εντελώς, τουλάχιστον εν μέρει, δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, κατόπιν σχετικής ερώτησης. Ανάλογη ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξη του προς την Deutsche Welle και τον ανταποκριτή της στο Βερολίνο, Παναγιώτη Κουπαράνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν συνηθίζει να συναντά μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνεί, και πως έχει πάντα την ελπίδα, όταν συνομιλεί με ανθρώπους, ότι μπορεί να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη».

«Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης»


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επιβεβλημένο το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση, «μια ομαλοποίηση των σχέσεων», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, καθώς το Βερολίνο διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις». Σύμφωνα με την ανάγνωση του κ. Τσίπρα, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι «μπορεί αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, λέει ο έλληνας πολιτικός, «πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης».

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ανοιχτός και σε μια μελλοντική συνάντηση με την ίδια την Α. Μέρκελ. «Εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση, πλην εκείνης του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τον οποία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος του Βερολίνου είναι να συμμεριστούν την αναγκαιότητα αυτή όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

«Έχε τους φίλους σου κοντά και τους αντιπάλους σου κοντύτερα»


Όπως σχολιάζει το Der Spiegel, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ακολουθεί το ρητό που λέει: «έχε τους φίλους σου κοντά και τους αντιπάλους σου κοντύτερα». Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Der Spiegel ο κ. Τσίπρας ανήκει «στους ριζοσπαστικότερους πολέμιους της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα». Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε στη γερμανική αντίληψη που θέλει να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως παρατηρεί το δημοσίευμα.

Γεγονός πάντως είναι ότι παρά την αντίθεσή του στο μνημόνιο και την πολιτική της λιτότητας, στις ομιλίες του επί γερμανικού εδάφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς αντισυστημικές κορώνες που θα μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατο το διάλογο μαζί του. Άλλωστε τις απόψεις του για τη σημασία της ανάπτυξης και την αναθεώρηση της πολιτικής λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εκφράζουν πολλοί οικονομολόγοι, που ούτε κατά διάνοια μπορούν να χαρακτηριστούν αριστεροί. Το ίδιο ισχύει και για την δανειακή βοήθεια που όπως υπογράμμισε πολλές φορές ο κ. Τσίπρας διοχετεύθηκε «για τη διάσωση των τραπεζών και όχι του ελληνικού λαού». Ακόμη και αυτή την άποψη εκφράζουν πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί και οικονομολόγοι. Παρά τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις τους ως προς το δέον γενέσθαι για την υπέρβαση της κρίσης, Σόιμπλε και Τσίπρας συμφωνούν στο θέμα των υπαιτίων της κρίσης. Και οι δύο επιρρίπτουν την ευθύνη για την καταστροφή στα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα.

Πριν και μετά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επαφές με βουλευτές των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP) αλλά και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Die Grüne). Η τετραήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο ολοκληρώνεται την Τρίτη ενώ πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)