to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:59 | 27.06.2018

Διεθνή

Έφτασε στη Μάλτα τελικά το Lifeline - Κατηγορώ κατά του Χορστ Ζεεχόφερ ότι μπλόκαρε οποιαδήποτε λύση

To πλοίο Lifeline, που έχει ναυλώσει η ομώνυμη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση και στο οποίο επιβαίνουν 233 πρόσφυγες και μετανάστες, εισήλθε αργά το απόγευμα στο λιμάνι της Βαλέτας στη Μάλτα, έπειτα από μια εβδομάδα αναμονής στη Μεσόγειο.»


Μόλις προσδεθεί, θα επιτραπεί στο πλοίο να αποβιβάσει τους 233 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχε διασώσει και οι οποίοι κατόπιν θα μεταφερθούν σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της Μάλτας.

Το Lifeline αφίχθη στο λιμάνι της Βαλέτας γύρω στις 20.40 ώρα Ελλάδας.

«Στο Lifeline θα δοθεί άδεια να εισέλθει σε λιμάνι της Μάλτας, όπου θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση (των στοιχείων των μεταναστών), την επαλήθευση ότι δικαιούνται άσυλο και τη μεταφορά τους σε άλλα κράτη μέλη» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μούσκατ νωρίτερα σήμερα.

«Η κυβέρνηση της Μάλτας πήρε την πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης προτού η κατάσταση κλιμακωθεί σε μια ανθρωπιστική κρίση» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το πλήρωμα διάσωσε 233 ανθρώπους» επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της Lifeline Άξελ Στάιερ, ενώ το πλοίο προσέγγιζε το λιμάνι της Βαλέτας, ενώ ευχαρίστησε τη Μάλτα που το δέχθηκε.

«Η κατάσταση είναι ιδιάζουσα, διότι το πλήρωμα βρισκόταν εκεί έξω για πολύ καιρό και αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Συνολικά 8 ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθούν τους μετανάστες: η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Το κατηγορώ κατά Ζεεχόφερ από τη Lifeline

Με ανάρτησή της στο Twitter, λίγο νωρίτερα, η οργάνωση Lifeline - πριν ο Μουσκάτ δώσει τελικά ένα τέλος στην Οδύσσεια των ναυαγών - τόνιζε πως «τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια ανθρωπιστική λύση για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Lifeline. Στην ανακοίνωσή της καταφέρεται κατά του γερμανού υπ. Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αναφέροντας πως:

«Με περισσότερους από 200 ανθρώπους, σήμερα είναι η 6η μέρα που το πλοίο Lifeline είναι κολλημένο μεσοπέλαγα, με τις καιρικές συνθήκες να χειροτερεύουν και την υγεία των διασωθέντων ανθρώπων να γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστη.

Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, είχαμε φτάσει κοντά σε μια λύση του αδιεξόδου, καθώς αρκετά κράτη της ΕΕ διαπραγματεύονταν με τη Μάλτα για να ανοίξει τα λιμάνια της και να κατανείμει τους ανθρώπους σε διαφορετικά κράτη μέλη. Αρκετά κράτη και κοινότητες προσφέρθηκαν να υποδεχτούν τους ανθρώπους, ανάμεσά τους μετά το Βερολίνο και το Σλέσβιχ Χόλσταϊν στη Γερμανία. Αλλά ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, μπλοκάρει από τότε οποιαδήποτε λύση, παίζοντας το δικό του εσωκομματικό παιχνίδι στις πλάτες των ανθρώπων, των ζωών τους και της ασφάλειάς τους».

«Ο κ. Ζεεχόφερ λειτουργεί ως η γερμανική εκδοχή του ιταλού συναδέλφου του Μάριο Σαλβίνι και καθιστά τη γερμανική κυβέρνηση συνένοχη στην πράξη της άρνησης παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Και η οργάνωση καταλήγει εμφατικά:

«Ο Άξελ Στέγιερ, συνιδρυτής της οργάνωσης Mission Lifeline, τονίζει: αν η κατάσταση στο πλοίο χειροτερέψει τις επόμενες ώρες, λόγω της εξάντλησης και της αδυναμίας των διασωθέντων, αλλά και λόγω των επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών, θα είναι απολύτως υπεύθυνος ο κ. Ζεεχόφερ, και θα υποστεί τις συνέπειες. Λειτουργεί ως η γερμανική εκδοχή του ιταλού συναδέλφου του Μάριο Σαλβίνι και καθιστά τη γερμανική κυβέρνηση συνένοχη στην πράξη της άρνησης παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο».
 
 

Παράλληλα, μιλώντας στην ιταλική βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί ότι πρέπει να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου διότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις. «Η ευρωπαϊκή σύνοδος της Πέμπτης πρέπει να αποτελέσει μια στροφή, για να φτιάξουμε την Ευρώπη που επιθυμούμε», είπε ο Κόντε.

Σημειώνεται ότι έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν δεχθεί να φιλοξενήσουν κάποιους από τους μετανάστες.

(Το αίτημα της Lifeline για ελλιμενισμό, μεταξύ άλλων και λόγω της αναμενόμενης χειροτέρευσης των καιρικών συνθηκών)

«Μόλις συνομίλησα με τον πρωθυπουργό (της Μάλτας Τζόζεφ) Μουσκάτ στο τηλέφωνο: το πλοίο Lifeline θα ελλιμενιστεί στη Μάλτα», ανέφερε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ιταλία θα δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών». Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα φτάσει στη Μάλτα το πλοίο, που περίμενε εδώ και μία εβδομάδα άδεια για να γίνει δεκτό από κάποιο λιμάνι, ούτε πόσους μετανάστες θα δεχθεί η Ρώμη.

Οι μετανάστες θα μοιραστούν σε έξι χώρες, «μερικές δεκάδες άτομα ανά χώρα» υποδοχής, διευκρίνισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Ρώμη αφού επισκέφθηκε τον πάπα.

Εξάλλου ο Μακρόν είχε μια διακριτική συνάντηση με τον Κόντε με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ζήτημα, εξαιτίας του οποίου έχουν οξυνθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μάλτα έχει δεχθεί να επιτρέψει στο Lifeline, το οποίο βρίσκεται εδώ και ημέρες στα ανοικτά του νησιού, να προσαράξει σε λιμάνι της με τη συμφωνία ότι οι μετανάστες θα διανεμηθούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Μεταξύ των χωρών είναι και η Πορτογαλία.

Όμως η κυβέρνηση της Μάλτας προειδοποίησε ότι αν το Lifeline φτάσει στο νησί, θα ερευνήσει και θα λάβει μέτρα εναντίον του πληρώματος του πλοίου «το οποίο αγνόησε τις εντολές που του δόθηκαν από τις ιταλικές αρχές και οι οποίες ήταν σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες».

«Λάβαμε ένα μήνυμα από τη Μάλτα στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το οποίο ανέφερε ότι δεν έχουμε άδεια να εισέλθουμε σε διεθνή ύδατα. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε όσα αναφέρονται στα μέσα», σχολίασε στο Twitter η ΜΚΟ Lifeline.

Υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή του υπουργού του των Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, ο Κόντε επίσης επεσήμανε ότι το Lifeline «θα υποβληθεί σε έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η εθνικότητά του και ότι το πλήρωμά του σεβάστηκε τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

«Δεύτερη φορά. Μετά το Aquarius που εστάλη στην Ισπανία, τώρα είναι η σειρά του πλοίου της ΜΚΟ Lifeline να πάει στην Μάλτα. Αυτό το παράνομο πλοίο επιτέλους θα κατασχεθεί. Για τα παιδιά και τις γυναίκες που το σκάνε πραγματικά από τον πόλεμο, οι πόρτες είναι ανοικτές, για όλους τους άλλους όχι. Στοπ στην εισβολή», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι.

Οι ΜΚΟ «που βοηθούν ηθελημένα ή άθελά τους διακινητές» απαγορεύεται να εισέρχονται στα ιταλικά λιμάνια, είχε τονίσει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μακρόν ενστερνίστηκε χθες κάποιες από τις επικρίσεις της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και κατήγγειλε ότι η γερμανική οργάνωση Lifeline «ενήργησε καταστρατηγώντας όλους τους κανόνες και παραβιάζοντας (τις εντολές) της λιβυκής ακτοφυλακής», «εξυπηρετώντας τους διακινητές».

«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε επ’ αόριστον αυτήν την κατάσταση, καθώς στο όνομα του ανθρωπισμού αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος. Στο τέλος θα εξυπηρετούμε τους διακινητές μειώνοντας το κόστος των κινδύνων του διάπλου» σημείωσε ο Μακρόν.

Οι μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο Lifeline ήταν αντιμέτωποι χθες με τη ζέστη και επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής, καθώς βρίσκονται επί μία εβδομάδα πάνω σε αυτό το πλοίο των 30 μέτρων μήκους, περίπου 30 μίλια στα ανοικτά της Μάλτας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)