to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 08.11.2016

Πολιτισμός

«Life Animated», μία ταινία για τον αυτισμό με ανθρωπιά

Αν η ιδέα να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό δεν σας ενθουσιάζει η ταινία «Life Animated», σίγουρα δεν θα σας «ρίξει» τη διάθεση. Είναι διασκεδαστική, αναζωογονητική και δεν προκαλεί αισθήματα θλίψης.


Όταν ο Όουεν Σάσκιντ διαγνώστηκε με αυτισμό στην ηλικία των τριών και έχασε την ικανότητα να μιλάει, η οικογένειά του ήταν συντετριμμένη.

 

Μέχρι τότε η ζωή για τους Σάσκιντς ήταν μία χαρά. Ο πατέρας Ρον και η μαμά Κορνέλια έχτιζαν τις καριέρες τους και ο Όουεν και ο μεγαλύτερος αδελφός του Βάλτερ ήταν δύο μικρά αγόρια που αγαπούσαν το παιχνίδι.

 

Μετά ο Όουεν «εξαφανίστηκε» στον εαυτό του, έχασε τις κινητικές ικανότητές του και την ικανότητα επεξεργασίας της γλώσσας. Το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει η οικογένεια μαζί ήταν να βλέπει ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, όπως τις ταινίες: «Ο βασιλιάς των λιονταριών», «Η μικρή γοργόνα», «Το βιβλίο της Ζούγκλας» και «Μπάμπι». Ήταν η αγαπημένη ασχολία του Όουεν.

 

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια παρέμεινε σιωπηλός και άρθρωνε ακατάληπτες προτάσεις. Όταν ήταν επτά ετών ο Όουεν είδε τον Βάλτερ να είναι σκυθρωπός την ημέρα των γενεθλίων του. Περπάτησε, πήγε στους γονείς του και είπε: «Ο Βάλτερ δεν θέλει να μεγαλώσει, όπως ο Μόγλης και ο Πίτερ Παν».

 

Ο Ρον και η Κορνέλια έμειναν άναυδοι. Όχι μόνο τους μίλησε ο Όουεν, αλλά εξέφρασε μία σύνθετη αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης του αδελφού του.

 

Συνειδητοποιώντας ότι ο Όουεν χρησιμοποιούσε χαρακτήρες και σενάρια της Ντίσνεϊ για να καταλάβει τον κόσμο, η οικογένειά του άρχισε να επικοινωνεί μαζί του με τα λόγια των διαλόγων και τα σενάρια από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ο Όουεν έμαθε ακόμη να διαβάζει απομνημονεύοντας τις λίστες των συντελεστών στις ταινίες.

 

Μία θεωρία είναι ότι οι χαρακτήρες των καρτούν, με τις υπερβολικές τους εκφράσεις και συναισθήματα, ήταν ευκολότερο να διαβαστούν για ένα παιδί με αυτισμό. Ο Όουεν είναι σήμερα 23 ετών. Ετοιμάζεται να μετακομίσει από το πατρικό του σπίτι και από τους κοιτώνες του σχολείου στο δικό του διαμέρισμα σε μία κοινότητα που θα έχει τη βοήθεια που χρειάζεται.

 

Οι σημερινές σκηνές της ζωής του Όουεν εναλλάσσονται με βίντεο από το σπίτι της οικογένειας, παλιές φωτογραφίες και πανέμορφα κινούμενα σχέδια που δημιουργήθηκαν για το ντοκιμαντέρ. Είναι μια ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε για να εικονογραφήσει μια ιστορία που έγραψε ο Όουεν.

 

Ενώ ένα κινηματογραφικό έργο που παρουσιάζει τόσες ταινίες της Ντίσνεϊ κινδυνεύει να γίνει γλυκερό στο συγκεκριμένο δεν συμβαίνει. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Ρος Γουίλιαμς κατάφερε να διατηρήσει την ταινία, βασισμένη σε ένα βιβλίο που έγραψε ο πατέρας του Όουεν, δημοσιογράφος, κάτοχος βραβείου Πούλιτζερ. Το Life Animated είναι ένα διασκεδαστικό πορτρέτο του Όουεν, της οικογένειας και της κοινότητας του, οι οποίοι βρήκαν μία αντισυμβατική μέθοδο για να συνδεθούν με κάποιον που αγαπούν και να τον βοηθήσουν να βρει τη φωνή του. Η ανθρωπιά στην ταινία δεν είναι πομπώδης, δεν είναι γλυκανάλατη, απλά υπάρχει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)