to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 27.06.2018

Οικονομία

Liberation: «Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, μια ανακούφιση για τον Αλέξη Τσίπρα»

«Κατανοούμε την ικανοποίηση» του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνει ο Γάλλος αρθρογράφος Jean Quatremer και προσθέτει: «Η χώρα του θα βγει στις 20 Αυγούστου από το τρίτο πρόγραμμα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας και κατά συνέπεια θα απαλλαγεί από οκτώ χρόνια σιδηράς κηδεμονίας που ασκούνταν από την Κομισιόν και το Eurogroup»


(φωτογραφία: Liberation)

«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος: μια ανακούφιση για τον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου στη γαλλική Liberation που υπογράφει ο Jean Quatremer. «Κατανοούμε την ικανοποίηση» του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνει ο Γάλλος αρθρογράφος. «Η χώρα του θα βγει στις 20 Αυγούστου από το τρίτο πρόγραμμα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας και κατά συνέπεια θα απαλλαγεί από οκτώ χρόνια σιδηράς κηδεμονίας που ασκούνταν από την Κομισιόν και το Eurogroup. Και ως δώρο για να ξεκινήσει, έλαβε μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο κατέχουν σε μεγάλο μέρος (274 δισεκ. ευρώ από τα 320 δισεκ.) οι ευρωπαίοι εταίροι του».

Σύμφωνα με τον Ζαν Κατρεμέρ, οι αποφάσεις που έλαβαν οι 19 υπουργοί της ευρωζώνης ισοδυναμούν «με μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων: το κεφάλαιο θα αποπληρωθεί μέσα σε 50 χρόνια και αυτό θα γίνει στην ονομαστική αξία του, πράγμα που σημαίνει (...) ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν θα ανακτήσει παρά μόνο ένα μέρος των δανείων του. Ακόμη καλύτερα, μια νέα απόφαση για το χρέος θα ληφθεί το 2032, ενδεχομένως για να δοθούν νέες προθεσμίες. Τέλος οι 19 συμφώνησαν για την καταβολή μιας τελευταίας δόσης βοήθειας 15 δισεκ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από την Ελλάδα (...) Αντίθετα η γαλλική ιδέα να συνδεθεί η αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης απορρίφθηκε».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το σύνολο των μέτρων που αποφασίσθηκαν καθιστούν βιώσιμο «μεσοπρόθεσμα» το ελληνικό χρέος, αλλά μακροπρόθεσμα διατηρεί τις επιφυλάξεις της, σημειώνει ο αρθρογράφος και τονίζει πως «στην Ελλάδα έγκειται τώρα να αποδείξει πως έχει διδαχθεί τα μαθήματα απ' αυτή την οκταετή κρίση που υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφική για τον πληθυσμό της».

Επιμέλεια: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)