to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 22.01.2021

Πολιτική

Λευτέρης Αβραμάκης: «Σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης και μέσα σε 15 μήνες κατάφερε αυτές να είναι περίπου 450.000.


Η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης και μέσα σε 15 μήνες κατάφερε αυτές να είναι περίπου 450.000. Ο νέος Υπουργός Εργασίας ομολόγησε ότι αυτές ξεπερνούν τις 300.000, όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία στο τέλος του 2020, εκκρεμούν περίπου 440.000 υποθέσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές, δεύτερες συντάξεις (παράλληλης ασφάλισης) και εφάπαξ καθώς επίσης και περίπου 20.000 καθυστερήσεις στην απονομή των αναπηρικών.

Η κύρια αιτία για τις μεγάλες καθυστερήσεις είναι η εμμονή της ΝΔ να απολύσει εκατοντάδες συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι επιτάχυναν σημαντικά το σύνολο των διαδικασιών και είχαν δώσει ανάσα στον ΕΦΚΑ.

Αντί όμως η κυβέρνηση να διατηρήσει την καλή αυτή πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, προτίμησε να τους απολύσει, επαναφέροντας στον ΕΦΚΑ συνταξιούχους υπαλλήλους για την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων και την μείωση των εκκρεμών υποθέσεων. Όπως αποδείχτηκε, το ενδιαφέρον των συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων περιορίστηκε σε ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης, που ως επί το πλείστο απασχολούνται τελικά σε γραφεία Υπουργών.

Το αποτέλεσμα είναι τον Ιανουάριο του 2021 να καταγράφονται 2.473.988 συνταξιούχοι ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 2.512.457 άτομα. Η μείωση των συνταξιούχων δεν οφείλεται σε κάποια αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής το οποία αυξήθηκε παρά την πανδημία, αλλά στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων στους δικαιούχους.

Συνέπεια της «επιτελικής ανικανότητας» της ΝΔ είναι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης να φτωχοποιούνται, να μένουν με μηδενικό εισόδημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Από τους 180.000 που περιμένουν την κύρια σύνταξη μόλις το 20% λαμβάνει προσωρινή ενώ αυξάνονται καθημερινά οι περιπτώσεις αναπήρων των οποίων οι συντάξεις διακόπηκαν διότι δεν απονέμονται συντάξεις από τα ΚΕΠΑ.

Οι επιπτώσεις βέβαια αυτής της «νέας πραγματικότητας» που επανέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πέραν της αδυναμίας βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν πολλοί δικαιούχοι σύνταξης, να προστίθεται ένας ακόμα παράγοντας ύφεσης στην ελληνική οικονομία, καθώς αυτά τα χρήματα λείπουν από την ελληνική οικονομία.

Η χώρα δυστυχώς οπισθοδρομεί σε όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινότητας. Επικρατούν και πάλι οι συνθήκες και οι πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο και τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός Εργασίας οφείλουν να αντιληφθούν την επιτελική τους ανικανότητα, να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος και να αντιστρέψουν την καταστροφική πολιτική τους.

Ας αφήσουν κατά μέρους τις εμμονές τους για ιδιωτικοποίηση και του ασφαλιστικού συστήματος και ας ασχοληθούν με την επίλυση των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν στον ΕΦΚΑ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)