to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 12.01.2023

Οικονομία

Λευτέρης Αβραμάκης: Σε κίνδυνο φτωχοποίησης όλο και περισσότεροι Έλληνες από την ακρίβεια που καλπάζει

Το Ευρωβαρόμετρο και η ανακοίνωση του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που φτωχοποιεί όλο και περισσότερους Έλληνες.


Όπως τονίζει ο Λ. Αβραμάκης:

Ο πληθωρισμός για το Δεκέμβριο ανήλθε στο 7,2%, ποσοστό που προστίθεται όμως στο 5,1% του περασμένου Δεκεμβρίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας. Μέσα σε δύο χρόνια το κόστος ζωής εκτινάχθηκε κατά 12,3%. Ειδικά στον τομέα των τροφίμων που συρρικνώνουν όλο και περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, καταγράφεται τον Δεκέμβριο αύξηση 15,5% μέσα σε μόλις ένα χρόνο, με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να έχουν ακριβύνει κατά 25,6%, τα κρέατα 17,8, το ψωμί 18,1% και τα λαχανικά 13,1%.

Η «συγκράτηση» του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό λόγω κυρίως της μικρής αύξησης στο ρεύμα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, καταδεικνύει απλώς ότι οι αλματώδεις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών Μητσοτάκη. Η δε αύξηση των καυσίμων κίνησης κατά 24,7% που δεν δικαιολογούνται σε σχέση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου αποδεικνύουν ότι η αισχροκέρδεια στον συγκεκριμένο κλάδο δεν αντιμετωπίζεται.​

Οι αυξήσεις συνεχίζονται και τον Ιανουάριο αφού σύμφωνα με στελέχη της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις από την πρώτη ημέρα του χρόνου υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις  σχεδόν σε όλα τα προϊόντα.

Καμία έκπληξη επομένως δεν προκαλεί η δημοσίευση του Ευρωβαρόμετρου όπου το 66% των Ελλήνων δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη υποχωρήσει ενώ επιπλέον 29% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο 2023. Το 86% των πολιτών δηλώνουν μάλιστα ότι δυσκολεύονται μονίμως ή τις περισσότερες φορές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που βρίσκεται σε άλλη διάσταση, αυτή της αδιαφάνειας και των απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς και στελέχη της, είναι η μόνη που αυτοθαυμάζεται για την ανταπόκριση των πολιτικών της στην τεραστίων διαστάσεων οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία συντριπτικά.

Η φτωχοποίηση που συντελείται είναι ραγδαία και δεν πρόκειται να σταματήσει με τα «κουπόνια σίτισης» που θα διανέμει η κυβέρνηση. Κανείς όμως δεν μπορεί να περιμένει λύσεις από τα στελέχη της ΝΔ που στην πραγματικότητα αρνούνται ακόμα και να αναγνωρίσουν το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.

Η αναγκαιότητα για μέτρα στήριξης των εισοδημάτων του ελληνικού λαού και ανάσχεσης της ακρίβειας, όπως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Όσο περισσότερο παραμένει στην κυβέρνηση η ανίκανη ΝΔ τόσο θα μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)