to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 01.02.2016

Διεθνή

Λευκωσία: Εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους κύπριους πολίτες να αποφεύγουν, αν δεν είναι ανάγκη, να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας.


Ειδικότερα, ταξιδιωτική οδηγία καλεί τους κύπριους πολίτες να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις και ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (κυρίως από το Διαδίκτυο) και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας των τουρκικών Αρχών.

Όπως σημειώνεται στην οδηγία, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης (12 Ιανουαρίου 2016) και την Αγκυρα (10 Οκτωβρίου 2015), αλλά και τις συχνές διαδηλώσεις σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των κυπρίων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα.

«Η ευθύνη της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης στην πλατεία Σουλτάναχμέτ στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης διαφαίνεται ότι προέρχεται από το ονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος και εκτιμάται ότι στοχεύει να πλήξει την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Η χώρα, μετά τις πέντε βομβιστικές επιθέσεις που δέχτηκε στο έδαφός της τα τελευταία τρία χρόνια (από 05/2013 έως 01/2016), βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και επιπλέον τρομοκρατικές ενέργειες ενδεχομένως να επαναληφθούν» προστίθεται.

Ακόμη, σημειώνεται ότι λόγω της απουσίας διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρέχει προξενική αρωγή σε κύπριους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται την χώρα και πως όλοι οι Κύπριοι, ως πολίτες της ΕΕ και εν τη απουσία κυπριακής διπλωματικής αποστολής στη χώρα επίσκεψής τους, έχουν το δικαίωμα, βάσει του Αρθρου 23 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξασφάλισης προξενικής προστασίας από οποιαδήποτε διπλωματική αποστολή (Πρεσβεία ή Γενικό Προξενείο) κράτους μέλους της ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)