to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:57 | 16.10.2019

Διεθνή

«Παραλίγο» συμφωνία για το Brexit, αλλά... ξανακόλλησε

Δεν αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις σήμερα για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τους όρους του Brexit, δήλωσε βρετανική κυβερνητική πηγή αργά το βράδυ της Τετάρτης - Νωρίτερα εκφραζόταν αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη, ενώ σχετική δήλωση είχε κάνει και ο Εμ. Μακρόν


Δεν αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις σήμερα για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους όρους του Brexit, δήλωσε βρετανική κυβερνητική πηγή αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η πηγή τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που καθυστερούν τη συμφωνία και στη Βρετανία και στην ΕΕ.

Η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ επίσης τόνισε με tweet της πως «μια κυβερνητική πηγή μου δήλωσε πως δεν υπάρξει μια συμφωνία σήμερα το βράδυ».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ήταν «σε μεγάλο βαθμό» έτοιμη στις Βρυξέλλες και ανέμενε μια "συνολική υποστήριξη" από την κυβέρνηση στο Λονδίνο. "Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια", είχε δηλώσει ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ και διπλωμάτης της ΕΕ είχε επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. "Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα", πρόσθεσε.

Αισιοδοξία και από Μακρόν

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να κατέληγαν σε μια συμφωνία για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

"Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο", είπε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

Σημειώνεται ότι ήδη από το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)