to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 21.06.2018

Οικονομία

Ολονυχτία για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup

Παρών στη συνεδρίαση είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος


Λίγο μετά τις 11 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών και τα μέλη του Eurogroup επέστρεψαν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Eurogroup διεκόπη γύρω στις 7 το απόγευμα για διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις.

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας προηγήθηκε στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, όπως μετέδωσε  από το Λουξεμβούργο η απεσταλμένη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρ. Βασιλάκη. Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.


Αισιοδοξία για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους 

Ήταν πριν περίπου έναν χρόνο, όταν το Eurogroup εδώ στο Λουξεμβούργο επικύρωνε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σήμερα, στο κτίριο Plateau Kirchberg (European Institution) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάνουν το τελικό βήμα για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου. Παρών στη συνεδρίαση είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στην Αθήνα άλλα κυβερνητικά στελέχη επιβλέπουν ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για το τελευταίο 88ο προαπαιτούμενο και να καταστεί εφικτή η υποβολή από τους θεσμούς η «Έκθεση Συμμόρφωσης» για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης.

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές.

ΑΠό την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η επετειακή φωτογραφία των υπουργών Οικονομικών για τα 20 χρόνια του Eurogroup


Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

* Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (αναλυτικά παρακάτω).

* Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

* Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

* Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.

Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης

Την πλήρη ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης επιβεβαιώνει η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε  στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

«Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος» αναφέρει η έκθεση των θεσμών καταλήγοντας ότι «με βάση αυτήν την ανάλυση της συμμόρφωσης, όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί». «Αυτό ανοίγει το δρόμο για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.

«Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η έκθεση των θεσμών.

Αναλυτικά η έκθεση των θεσμών αναφέρεται σε όλα τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και στις προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Τονίζεται, επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της τα επόμενα έτη, ενώ γίνεται αναφορά και στην εφαρμογή των μέτρων για το 2019 και το 2020 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντίμετρα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)