to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 14.06.2018

Κοινωνία

«Λευκός καπνός» για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Η θετική αυτή εξέλιξη «προέκυψε μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ένας εκ των ιδρυτών του κέντρου - Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, για τις σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης


Η θετική αυτή εξέλιξη «προέκυψε μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ένας εκ των ιδρυτών του κέντρου. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μπροστά στο ελληνικό προξενείο ως κίνηση συμπαράστασης στο ΜΚΙΕ ενώ και στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν φωνές αλληλεγγύης κυρίως από την ευρωβουλευτή, πρώην συμπρόεδρο των Πρασίνων κυρία Ρεμπέκα Χάρμς, με την οποία συναντήθηκαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση με την Ρεμπέκα Χαρμς

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου είχαν συνάντηση την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο Στρασβούργο με την Γερμανίδα ευρωβουλευτή και πρώην συμπρόεδρο των Πρασίνων, κα Ρεμπέκα Χαρμς προκειμένου να την ενημερώσουν για τις πρωτοβουλίες και τη μεσολάβηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ).

Το ΜΚΙΕ θα έπρεπε, όπως όλες οι δομές που στεγάζονται στο χώρο του Ελληνικού, να εκκενώσουν το χώρο έως τις 21 Ιουνίου, ως υποχρέωση της Κυβέρνησης για τις εκκρεμείς δράσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση, θέλοντας οπωσδήποτε να στηρίξει το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΜΚΙΕ, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με τους οποίους συμφωνήθηκε το ΜΚΙΕ να παραμείνει προς το παρόν στο χώρο λειτουργίας του.

Παράλληλα, λαμβάνοντας μεν υπόψη τις υποχρεώσεις της, η Ελληνική κυβέρνηση, διερευνά όλες τις δυνατότητες για την μετεγκατάσταση του ΜΚΙΕ το συντομότερο δυνατόν, σε κατάλληλο χώρο, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του. Όλες οι εναλλακτικές θα συζητηθούν με το ΜΚΙΕ προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση για την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Η κα Χαρμς, η οποία ανήκει σε ομάδα Γερμανών που στηρίζουν το ΜΚΙΕ από το Αμβούργο και τις Βρυξέλλες: «Φίλοι και υποστηρικτές του Ελληνικού» έδειξε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και ευχαρίστησε τους Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ενημέρωση και τη στήριξή τους. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν να την ενημερώσουν για οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα. 

H παρέμβαση Σκουρλέτη

Ας σημειωθεί ότι η εκκένωση των κτιρίων από το ΜΚΙΕ στον χώρο του Ελληνικού είχε χαρακτηρισθεί ως υποχρέωση της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς δράσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συμφωνήθηκε το ΜΚΙΕ να παραμείνει προς το παρόν στον χώρο της λειτουργίας του. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα, όπως είπε ο κ. Βήχας, υπήρξε σχετική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή, ενώ στον ίδιο έδωσαν διαβεβαιώσεις για τη συνέχεια της λειτουργίας του ιατρείου ό πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αλλά και η εκπρόσωπος της εταιρίας του Ελληνικού.

Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση διερευνά όλες τις δυνατότητες για τη μετεγκατάσταση του ΜΚΙΕ το συντομότερο δυνατόν σε κατάλληλο χώρο, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητες του. Όλες οι εναλλακτικές θα συζητηθούν με τη διοίκηση του ΜΚΙΕ προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση, ώστε να μην διαταραχθεί η παροχή των υπηρεσιών.

64.000 επισκέψεις ανασφάλιστων στο ΜΚΙΕ

Όπως τονίσθηκε στην συνέντευξη Τύπου του ΜΚΙΕ οι επισκέψεις ανέργων απόρων ανασφάλιστων πολιτών στο ιατρείο ξεπερνούν τις 64.150, ενώ οι ωφελούμενοι του ιατρείου, τα φυσικά πρόσωπα υπολογίζονται στα 7.266 άτομα.

Ένα από αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Μάρκος, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι μετά την κρίση το 2012 πηγαίνει ανελλιπώς στο ΜΚΙΕ για τα φάρμακα του, καθώς δεν έχει άλλη δυνατότητα να τα προμηθευτεί.

Στο ιατρείο λειτουργούν περισσότερες από 14 ειδικότητες. Ανάμεσά τους ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ενώ παρέχονται υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που απαιτεί συντονισμό πολλών ειδικοτήτων.

Τέλος, στη συνέντευξη τονίστηκε, ότι το ΜΚΙΕ έχει δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως παροχή φαρμάκων και υλικών στους πρόσφυγες που διέμεναν στο Ελληνικό. Ακόμη, φάρμακα στάλθηκαν σε όλα τα hot spot της χώρας, στη δράση για την Γάζα, στις πλημμύρες της Μάνδρας ενώ πραγματοποιήθηκαν 4 εξορμήσεις ιατρικών κλιμακίων σε νησιώτικες περιοχές για προληπτική εξέταση των κατοίκων.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)