to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 14.08.2020

Διεθνή

Λευκορωσία: Νέες διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του προέδρου Λουκασένκο

Οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί στη Λευκορωσία, μετά την απελευθέρωση πολλών ανθρώπων που είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.


Εκατοντάδες γιατροί και ομάδες γυναικών σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες στην πρωτεύουσα Μινσκ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του επί σειρά ετών απολυταρχικού ηγέτη Λουκασένκο.

Η πίεση στον Λουκασένκο έχει αυξηθεί περαιτέρω με απεργίες εργατών σε κρατικές επιχειρήσεις.

 6.700 συλλήψεις και 2 νεκροί στις αντικυβερνητικές ...

Περίπου 1.000 από τους 7.000 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί.

Πολλοί από αυτούς είπαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση.

 Χιλιάδες συλλήψεις από τις διαδηλώσεις στη χώρα ...

Αναφέρθηκαν σε έλλειψη τροφής και χώρου στα κελιά της φυλακής και έδειξαν πληγές και μώλωπες που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από νωρίς σήμερα.

Αρκετοί χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Λευκορωσία | euronews - διεθνή νέα στο Λευκορωσία

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τη σύλληψη πολλών αθώων πολιτών.

Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου δήλωσε πως ο Λουκασένκο θα αναφερθεί στην κατάσταση σε ομιλία που θα κάνει αργότερα σήμερα.

 «Μας ξυλοκοπούσαν με τα γκλομπς» καταγγέλλουν ...

Ο Λουκασένκο, 65 ετών, ηγήθηκε μιας βίαιης αστυνομικής καταστολής τις προηγούμενες πέντε ημέρες σε βάρος διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτησή του, καθώς πιστεύουν ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Ο πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας για ένα τέταρτο του αιώνα, και έχει επιδείξει ελάχιστη ανοχή απέναντι τους αντιφρονούντες.

Κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε σήμερα την επιβολή κυρώσεων εναντίον εκείνων που "παραβιάζουν τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα" στη Λευκορωσία, με ανάρτησή της στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η ντερ Λάιεν εξέφρασε την "εμπιστοσύνη" της ότι η σύνοδος αυτή "θα καταδείξει την ισχυρή στήριξη" των Βρυξελλών στα δικαιώματα του λαού της Λευκορωσίας, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στη δημοκρατία.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για "εποικοδομητικό και αντικειμενικό διάλογο" με τους ξένους εταίρους της.

Οι αρχές της Λευκορωσίας άφησαν ελεύθερους τους διαδηλωτές που είχαν συλλάβει τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις που συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο που κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μακέι με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγνάσιο Κασίς , το Μινσκ δήλωσε "έτοιμο για εποικοδομητικό και αντικειμενικό διάλογο" ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά από αυτήν", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)