to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λευκή επιταγή στις Τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»

Άρθρο της Φωτεινής Κούβελα, βουλευτή Β΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που ψηφίστηκε από τη Βουλή.


Η Κυβέρνηση αποφάσισε να κατατεθεί εκπρόθεσμα και να ψηφιστεί με γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα και η στοιχειώδης συζήτηση στις επιτροπές του κοινοβουλίου, η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Από μόνη της η τροπολογία θα μπορούσε να είναι νομοσχέδιο και να προκαλέσει διαβούλευση ανάλογη της σημαντικότητας του ζητήματος.

Για όποιον όμως είναι ενήμερος για τη λογική και το περιεχόμενο της τροπολογίας-απόφασης πια, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί εντύπωση καθώς αν κρίνει από τo ποιοι εξυπηρετούνται μέσω αυτής, θα του ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση θα καλούσε μόνον τις Διοικήσεις των Τραπεζών για να διαβουλευτεί, πράγμα βέβαια περιττό καθώς είναι εμφανές, ότι αυτή η διαβούλευση συνέβη και φυσικά όχι σε κάποια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Και ενώ στη Βουλή δεν κλήθηκαν ποτέ οι ανάλογοι φορείς τους οποίους αφορούσε η τροπολογία για διαβούλευση, όπως συνηθίζεται, την προηγούμενη ημέρα της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής έγινε και η επίσημη συνάντηση της Κυβέρνησης με τους Διοικητές των 4 συστημικών τραπεζών.

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ρύθμιση αυτή την οποία ως κόμμα καταψηφίσαμε.

Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής:

  • Τα κοινωνικά κριτήρια απουσιάζουν παντελώς. Η κοινωνική συνοχή, η ανακούφιση της κοινωνίας από την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι ασκούμενες πολιτικές, είναι θέματα τα οποία είναι εμφανές ότι δεν αφορούν την Κυβέρνηση.

  • Σχετικά με το ποιος φορέας θα αποφασίζει και με ποια κριτήρια, η απάντηση είναι ενδεικτική του στρατηγικού προσανατολισμού της κυβέρνησης.

Την απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων την παίρνουν αποκλειστικά οι τράπεζες. Τα κριτήρια δεν προσδιορίζονται. Δηλαδή η κάθε τράπεζα θα αποφασίζει με βάση μια λίστα δικών της κριτηρίων και εργαλείων, ποια από αυτά θα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση και κατά βούληση μέσα βέβαια από τις 14 τεχνικές που προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

  • Ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο της απόφασης είναι η ρύθμιση των χρεών προς δημόσιους οργανισμούς δανειοληπτών για τους οποίους οι τράπεζες αποφασίζουν ότι αξίζει να ρυθμιστούν τα χρέη τους. Με τη ρύθμιση αυτή οι τράπεζες επεμβαίνουν έμμεσα και στην δημοσιονομική πολιτική του κράτους.

  • Προκλητική είναι και η απαλλαγή από φόρους και τέλη των επίδοξων αγοραστών των επιχειρήσεων που οι τράπεζες θα κρίνουν ότι δεν χρειάζεται να σωθούν και θα πωλούνται με fast track διαδικασία.

Βέβαια η επιθυμία των διοικήσεων των τραπεζών είναι η πώληση στεγαστικών δανείων σε διεθνή Funds όπως φάνηκε και από τη συνάντηση της Κυβέρνησης με τους διοικητές των 4 συστημικών τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται, την αφόρητη πίεση και το ανελέητο «κυνήγι» στους δανειολήπτες.

Είναι προφανές, από την ψηφισμένη πια τροπολογία, ότι στην αντίληψη της κυβέρνησης οι τράπεζες αποτελούν πλέον τον κεντρικό και αποφασιστικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και ότι οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να έχουν μια σχέση εξάρτησης από αυτές. Η εξάρτηση αυτή θα δημιουργήσει και νέα φαινόμενα διαφθοράς.

Επίσης με αυτή τη διαδικασία, οι τράπεζες θα αποφασίζουν για την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Έμμεσα δηλαδή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η κυβέρνηση τελικά με την ρύθμιση αυτή που δίνει τόσο μεγάλη δύναμη στις τράπεζες, δεν λύνει αλλά στην ουσία παρατείνει το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω εμείς εμμένουμε στην πρόταση που δημοσίως έχουμε καταθέσει και πάνω στην οποία έχουμε διαβουλευτεί πολύ ευρύτερα απ’ όσο η Κυβέρνηση την συγκεκριμένη ρύθμιση. Η πρόταση μας ξεκινά από 2 παραδοχές. Ότι:

  • Πρέπει να δοθεί λύση η οποία να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο υποχρεωτικά θα εφαρμόζουν οι τράπεζες και που θα βασίζεται σε απολύτως κοινωνικά κριτήρια.

  • Θα λαμβάνεται υπόψιν η δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει τα χρέη του αλλά και η μεταβολή στην αξία των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με τα χρήματα του δανείου.

Ήδη έχουμε καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ και επίσης νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει πώληση ή εκχώρηση σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπράγματων ασφαλειών.

Ποιος και πως θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με επιμέρους ρυθμίσεις και χωρίς κοινωνικά κριτήρια όπως επέλεξε όψιμα να το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Στις τράπεζες που είναι συμμέτοχες αν όχι υπεύθυνες για την δημιουργία του προβλήματος, δεν νοείτε να δίνεται λευκή επιταγή για την διαχείριση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους το οποίο προσεγγίζει το επίπεδο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Εμείς προκρίνουμε σταθερά την δημιουργία ενδιάμεσου φορέα, δημόσιου χαρακτήρα, ο οποίος θα αναλάβει να αντιμετωπίσει στο σύνολό του το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, με κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να ανακουφιστούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα να έρθουν στην επιφάνεια αυτοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και αναμένουν να κρυφτούν πίσω από οριζόντιες ρυθμίσεις, σαν αυτές που προωθεί η Κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Πέντε χρόνια λιτότητας, μνημονίων και καταστροφικών πολιτικών είναι αρκετά!

Πρέπει να σταματήσει η Κυβέρνηση να νομοθετεί εναντίον της κοινωνίας και να αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα συντεταγμένα σε εκλογές, όπως την προέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για να μπορέσουμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς εφόσον επιλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια και την δυστυχία του λαού. Να του δώσουμε αυτοπεποίθηση, όραμα και προοπτική. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί με το λαό ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον ίδιο και την πατρίδα μας.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)