to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 25.07.2022

Κοινωνία

Λέσβος: Περιορίστηκε σε ένα μέτωπο η φωτιά, επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Μόνο στη Ρογκάδα καίει το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε φυσικό κεφάλαιο, σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής των Βατερών - Το πρωί υπήρξαν σοβαρές αναζωπυρώσεις λόγω ενίσχυσης των ανέμων, παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβέστες και οι εθελοντές - Το δεύτερο μέτωπο απειλούσε όλη την Κυριακή τη Βρίσα, το χωριό που είχε πληγεί βάναυσα από τους σεισμούς και οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν ξανά


To γραφείο Κοινότητας του Σταυρού

Ελέγχθηκε η δασική πυρκαγιά στη νότια Λέσβο, στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου , Ανδρέα Αξή. Αυτή την ώρα, υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο, καθώς η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου και όπου επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».

Όπως μετέδιδε το stonisi.gr, στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, μόνο στη Ρογκάδα καίει αυτή τη στιγμή (ώρα 15.00) η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε φυσικό κεφάλαιο, σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής των Βατερών.

Στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά της πύρινης λαίλαπας και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά του σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου «έχει υπάρξει πλήρης έλεγχος».

Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Ρογκάδας απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η πυρκαγιά επιχειρούν από αέρος δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Ενώ όπως λέει ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».  

«Έτσι κι αλλιώς, καταλήγει ο κ. Αξής, οι πάντες είμαστε σε επιφυλακή και θα είμαστε μέχρι να σβήσει η τελευταία σπίθα φωτιάς».

Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας είχαμε αναζωπύρωση  στη μεγάλη φωτιά,  που καίει από το πρωί του Σαββάτου τη νότια Λέσβο και τις περιοχές Βρίσας, Βατερών και Σταυρού, σημειώθηκε πριν από λίγο σε δύο μέτωπα, λόγω της ενίσχυσης των βορείων ανέμων.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Πανάγο Κουφέλο, πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ με αποτέλεσμα η φωτιά να φουντώσει στην περιοχή Ρογκάδα στο σημείο που ξεκίνησε και βορειοδυτικά της Βρίσας σε αρκετή απόσταση όμως από τον οικισμό.

Μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, και από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν δύο ελικοπτερα, ένα αεροπλάνο, ενώ οι αρχές αναμένουν περισσότερα εναέρια μέσα, με τον αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή και η προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και πολιτών της Λέσβου. Δύο υδροφόρες έστειλε ο Δήμος Μυτιλήνης, νεαροί κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους έρχονται από χτες το πρωί να βοηθήσουν, οι πυροσβέστες, οι υπάλληλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οπως μετέδιδε το stonisi.gr, ήταν συγκινητικό το έργο πυροσβεστών, εργαζόμενων του Δήμου, απλών πολιτών και εθελοντών στην αντιμετώπιση της φωτιάς, που άντεξαν για τρίτη ημέρα «παλεύοντας» στο μέτωπο του οικισμού Σταυρού ώστε να μην περάσει εντός της κοινότητας, αλλά και συνδράμοντας στην αντιμετώπιση όλων των μετώπων της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Νότια Λέσβο από το πρωί του Σαββάτου.

Η εκκένωση της Βρίσας το μεσημέρι της Κυριακής

Το  μεσημέρι της Κυριακής, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκε ο οικισμός της Βρίσας, το χωριό που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικο,ι όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί, υποχρεώθηκαν να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους:

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή και η υπέρ το δέον προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και πολιτών της Λέσβου. Δύο υδροφόρες έστειλε ο Δήμος Μυτιλήνης, «παιδάκια 20 έως 22 χρονων κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους έρχονται από χτες το πρωί να βοηθήσουν», οι πυροσβέστες, οι υπάλληλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Στα μέτωπα βρίσκεται και η Περιφέρεια, η αστυνομία, ο Σύλλογος Εστίασης Ασπίδα, οργανώσεις, η Υπατη Αρμοστεία, ο Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και κάτοικοι της Λέσβου από κάθε άκρη του νησιού!

Το βράδυ της Κυριακής πριν από τη δύση του ηλίου επιχείρησαν οχτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα στον Σταυρό συνεχόμενα. Όμως απαιτούνται κι άλλα εναέρια μέσα και συνεχή ρίψη νερού.

Δείτε εδώ τι έγινε το Σαββατοκύριακο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)