to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 21.05.2021

Κοινωνία

Υδροστρόβιλος χτύπησε τη Λέσβο: Πτώσεις δέντρων και μεγάλες καταστροφές στην Καλλονή

Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν σήμερα το πρωί θύματα στη Λέσβο, που χτυπήθηκε άσχημα από υδροστρόβιλο - Σε συναγερμό βρίσκονται από το πρωί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δύ δήμων του νησιού - Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα κυρίως στη Δυτική Λέσβο - Έπεσε ο μεγάλος πλάτανος στην αυλή του προσκυνήματος του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο


Επί δυο σχεδόν ώρες, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 8 θυελλώδεις άνεμοι και βροχή σάρωσαν το νησί, προκαλώντας απ' άκρη σε άκρη σοβαρά προβλήματα. Έπεσαν πολλές δεκάδες δένδρα κάθε λογής σε κτήματα, αλλά και μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις. Παρασύρθηκαν στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ καταπλακώθηκε και άγνωστος ακόμα αριθμός αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερα έντονο το χτύπημα από τους ανέμους της κωμόπολης της Καλλονής και πλέον χαρακτηριστικό της έντασης το ξερίζωμα υπεραιωνόβιου πλάτανου μέσα στην αυλή του προσκυνήματος του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ο πλάτανος αυτός συνδέεται με το παραδοσιακό επί αιώνες πανηγύρι της Λέσβου, αυτό της Κυριακής τον Μυροφόρων και με το μέχρι πριν τέσσερα χρόνια έθιμο της σφαγής του ταύρου για το παραδοσιακό γεύμα των δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών. Αυτός ο πλάτανος ξεριζώθηκε και έπεσε βορειοανατολικά του ναού χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας της δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί και κυρίως η Σκάλα Καλλονής, η Σκάλα Πολιχνίτου, η Πέτρα, η Άναξος, ο Μόλυβος και αλλού, όπου είχαν ανοίξει παραθαλάσσια καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές στις υπαίθριες εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό τους.

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο Δήμο Μυτιλήνης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος αναφέρεται σε πολλές πτώσεις δένδρων και σε άλλες ζημιές.

Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα σχολεία της δυτικής Λέσβου σήμερα παρέμειναν κλειστά με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ξημέρωσε δύσκολη μέρα

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της λεσβιακής ιστοσελίδας Στο Νησί:

 Μία δύσκολη μέρα ξημέρωσε σήμερα Παρασκευή για τη Λέσβο με έντονα καιρικά φαινόμενα και θυελλώδεις βοριάδες να σαρώνουν από το πρωί το νησί.

Από τα ξημερώματα οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου είναι στο πόδι με τα συνεργεία Πολιτικής Προστασίας να προσπαθούν να συντονίσουν την κατάσταση και να δώσουν λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία τα οποία  είναι πτώσεις δέντρων, σε δρόμους σπίτια και καταστήματα και στους δύο δήμους.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε κυρίως η Δυτική Λέσβος όπου οι ισχυροί άνεμοι έχουν ρίξει δεκάδες δέντρα σε όλο το δήμο και σε όλα τα χωριά, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα Αξή, αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί στους οποίους  είχαν ανοίξει τα καταστήματα, κυρίως Σκάλα Καλλονής, Σκάλα Πολιχνίτου, Πέτρα, Μήθυμνα Άναξο κ.λπ.

«Όλα τα συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου αναφέρει ο Ανδρέας Αξής, είναι στο δρόμο και προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση και να στηρίξουν τους συμπολίτες μας, οι περιουσίες, τα σπίτια και τα καταστήματα των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα προβλήματα επικεντρώνονται κυρίως στις πτώσεις δέντρων σε όλα τα χωριά του Δήμου. Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί και τα καταστήματα τα οποία λόγω των θυελλωδών ανέμων υπέστησαν μεγάλες ζημιές, στις τέντες και τον εξοπλισμό τους. Τα συνεργεία μας προσπαθούν να απομακρύνουν τα σπασμένα δέντρα και να δώσουν πρόσβαση στους Δημοτικούς δρόμους.

Έχουμε πτώσεις δέντρων και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο κι έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον αντιπεριφερειάρχης Παν. Κουφέλο γι αυτό, που είναι αρμόδιοι . Εμείς αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε παρεμβάσεις στους κεντρικούς δρόμους, διότι έχουμε σοβαρά προβλήματα εντός των οικισμών, σε δρόμους, σπίτια και καταστήματα που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Στη φάση που είμαστε καλό θα ήταν ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί».

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο Δήμο Μυτιλήνης και εκεί όμως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Φραντζέσκο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με πτώσεις δέντρων σε πολλά χωριά.

«Όλα τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας είναι από το πρωί στους δρόμους, προκειμένου να απομακρύνουν  τα πεσμένα δέντρα και να αποκαταστήσουν  την κυκλοφορία. Είχαμε πτώση δέντρου στο Κάτω Τρίτος, κοντά στο ελαιοτριβείο Κατζανού και στην ίδια περιοχή έπεσε και μία κολώνα της ΔΕΗ. Πτώσεις δέντρων έχουμε επίσης σε Χάλικα, Πυργί, Λουτρά, Κέδρο, Γέρα και σε πολλά ακόμη σημεία του Δήμου μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση για άλλες ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Οι συμπολίτες μας που κινούνται αυτή την ώρα στους δρόμους καλό θα ήταν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Στους δρόμους σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται και τα συνεργεία της ΔΕΔΗΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος από τα πεσμένα δέντρα σε πολλές περιοχές του νησιού και κυρίως στην περιοχή της Καλλονής. 

Για τις καταστροφές στο Δήμο Δυτικής Λέσβου μίλησε το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό του «ΝΗΣΙΟΥ» και στην πρωινή εκπομπή του Θράσου Αβραάμ ο δήμαρχος Ταξιάρχη Βέρρος

Και στα απέναντι παράλια: Τεράστιες οι ζημιές στο Αϊβαλί από την κακοκαιρία - Βυθίστηκαν τουριστικά σκάφη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)